Previziuni economice pentru anii 2010 si 2011, in zona Euro

Reteaua „European Forcasting Network” reprezinta un grup de cercetare format din institutii europene, infiintat de Comisia Europeana si finantat de European University Institute. Obiectivul EFN este acela de a realiza si actualiza previziuni economice, de a realiza analize macro economice complexe ale zonei Euro si de a oferii informatii de natura economica, relevante procesului de luare a deciziilor politice la nivel european.

EFN ofera aceste informatii sub forma unor rapoarte trimestriale. Ultimul raport, publicat in sezonul de iarna 2009-2010 – „The Economic Outlook for the European Area in 2010 and 2011” , are ca puncte cheie urmatoarele informatii:

  • In 2010, revenirea economiei globale va fi condusa de o expansiune a sectorului productiv in pietele emergente. Revenirea zonei Euro va fi determinata de cresterea exporturilor. Este asteptat ca PIB sa creasca in perioada 2010-2011 in medie cu 1,5 %. Nivelul somajului va continua sa creasca datorita lipsei de competitivitate a multor firme de capacitate redusa.
  • Revenirea economica va fi posibila pe un fond de crestere a increderii in pietele financiare.
  • Piata financiara ar putea fi afectata de situatia Greciei, fiind asteptat ca UE si statele membre sa intervina pentru salvarea acesteia si prevenirea situatiei de insolventa.
  • Inflatia in zona Euro va creste lent pana la un prag de 1,3 % in 2010. Nu sunt asteptate destabilizari majore ale preturilor.

Textul integral al raportului poate fi descarcat in mod gratuit, accesand pagina de internet a European University Institute: www.eui.eu, Link direct: http://www.eui.eu/Documents/RSCAS/Research/EFN/Reports/EFNReportwinter2009.pdf