Rambursări taxe mărci comerciale, design și brevete prin Fondul pentru IMM-uri

Fondul pentru IMM-uri, gestionat prin inițiativa Ideas Powered for business este o schemă de granturi concepută pentru a sprijini drepturile de proprietate intelectuală (IP) ale întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) din UE. Acest fond este o inițiativă a Comisiei Europene implementată de Oficiul pentru Proprietate Intelectuală al Uniunii Europene (EUIPO) și se va desfășura în perioada 10 ianuarie 2022 – 16 decembrie 2022.

Programul oferă rambursări de până la 2.250 EUR pentru taxele pe mărci comerciale, design și brevete pentru a ajuta IMM-urile din UE, precum și serviciile de pre-diagnostic IP, care pot ajuta companiile să-și identifice activele de proprietate intelectuală. Drepturile de proprietate intelectuală sunt esențiale pentru IMM-uri datorită necesității de a proteja IP-ul în era digitală. Este singura modalitate legală de a evita ca ideile, produsele sau serviciile dvs. unice să fie copiate sau utilizate de alte părți.

Cum funcționează:

Cererea poate fi depusă de un proprietar, un angajat sau un reprezentant autorizat al unui IMM din UE care acționează în numele acestuia. Granturile sunt întotdeauna transferate direct către IMM-uri. Programul de rambursare emite vouchere care pot fi folosite pentru acoperirea parțială a taxelor pentru activitățile selectate. Există două tipuri de voucher disponibile în funcție de activitatea în cauză:

  • Voucher 1: 1500 Euro – pentru taxele de marcă comercială și design
  • Voucher 2: 750 Euro – pentru taxele de brevet  

Pentru a beneficia de fonduri, IMM-urile trebuie să facă următorii pași:

  1. Vă înregistrați și să vă conectați la „contul fondului pentru IMM-uri” și să trimiteți o cerere.
  2. Odată ce cererea este aprobată, veți primi o notificare de acordare a granturilor și voucherul(ele). Apoi puteți solicita activitățile IP de care aveți nevoie.
  3. Pentru a primi rambursarea pentru activitățile IP solicitate, aceasta se solicită după ce ați efectuat plata utilizând formularul disponibil în contul dvs. din Fondul IMM-urilor.

Mai multe informații și link-ul pentru a aplica găsiți aici: SME Fund – EUTM (europa.eu)

Sprijin și asistență: Echipa ADR Centru vă stă la dispoziție cu sprijin, asistență și informații suplimentare pentru înregistrare, dar și cu alte servicii. Persoană de contact: Daniela Breazu, E-mail: daniela.breazu[@]adrcentru.ro.