În 22 aprilie 2021, de Ziua Pământului, echipa Europe Direct Regiunea Centru alături de tineri din municipiul Alba Iulia, colegi din cadrul structurii gazdă – Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru și o echipa a Ocolului Silvic Valea Ampoiului, au plantat aproape 500 de puieți de molid pe Valea Vințului în apropiere de Alba Iulia. Acțiunea de împădurire și de regenerare a unei zone de pădure a avut loc în contextul susținerii europene a măsurilor de protecție a mediului, de îmbunătățire a climei și a calității aerului.
În fiecare an, în 22 aprilie se sărbătorește Ziua Pământului, ziua când s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător cu scopul de a contracara dezinteresul multor oamenii față de mediu. Începând cu ora 9 dimineața, o echipa de 30 de oameni echipați de munte și mișcare s-au îmbarcat în mașini și au pornit către zona Căleanu de pe Valea Vințului, județului Alba. Vremea a ținut cu toată lumea, fiind soare, aer curat și blând de primăvară. Ajunși la destinație, echipa Ocolului Silvic Valea Ampoiului, coordonată de inginerul Florea Vasile, a prezentat aria de plantare, uneltele și a făcut instructajul de plantare. Astfel, toți participanții, începând cu cel mai tânăr în vârstă de 12 ani, au învățat că vatra pentru plantare are o dimensiune de 60*80 cm, adâncimea locașului pentru plantă trebuie să fie de circa 30 cm, distanța între vetre e de 1,5-2 m, iar puieții se pun pe plan drept. Ulterior se tasează bine pământul în jurul plantei pentru a elimina aerul, micul arbore trebuie să stea drept sau orientat către vârful dealului, iar vatra cu pământ tasat se acoperă cu pământ răsfirat. Înarmați cu sape și puieți, cei peste 30 de participanți la eveniment s-au răsfirat pe zona de împădurire și au început să sape vetre și să planteze puieții de molid, alături și sub supravegherea specialiștilor silvicultori. Pauzele de lucru au fost fructificate prin informarea tuturor referitor la contextul acțiunii, la obiectivele Comisiei Europene în domeniul protecției mediului și măsurile propuse în cadrul Pactului Verde European.
”Avem nevoie de păduri sănătoase, cu o biodiversitate mare. Avem nevoie de aer curat și fiecare dintre noi ar trebui să se implice în acțiuni de protecție a mediului și să se apropie mai mult de natură. Uniunea Europeană și-a asumat angajamentul de a deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050 și pentru susținerea acestui angajament prin propunerea unei Legi a Climei. Din 21 aprilie 2021, Legea Climei a obținut acordul legiuitorilor devenind un angajament cu putere juridică care va orienta politicile europene pentru următorii 30 de ani. Acțiunea noastră de plantare, cu sprijinul generațiilor tinere, a fost o activitate de mai mică amploare, dar sperăm ca impactul său să susțină generațiile viitoare, să fie un angajament față de copiii și nepoții tuturor. Fiecare astfel de gest mic poate asigura o tranziție verde echitabilă din punct de vedere social, generând un impact mare pentru pădurile noastre”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.
Acțiunea organizată de Europe Direct Regiunea Centru cu sprijinul ADR Centru, a subliniat importanța pe care Uniune Europeană o acordă problemelor generate de schimbările climatice și degradarea mediului, amenințări existențiale pentru Europa și lume. După 3 ore de lucru, participanții la acțiunea de împădurire, încântați de modul în care a decurs activitatea, pe lângă împlinirea obținută din plantarea de puieți, au declarat că asemenea acțiuni trebuie să fie mai dese și au plecat către case sau înapoi la birou cu angajamentul că vor participa și pe viitor la alte acțiuni similare.