Apel pentru expresii de interes – BioVill

 Biomasa obtinuta din resurse forestiere si agricultura este o sursa importanta de energie regenerabila in multe regiuni din Europa. Ea poate fi utilizata pentru a furniza energie electrica si caldura catre menaje, industrie si cla-diri publice. In consecinta, ea stimuleaza dezvoltarea economica locala, mai ales in zonele rurale si contribuia incetinirea schimbarilor climatice. In Europa, apare un numar tot mai mare de asa numite sate bazate pe bioener-gie, care contribuie la reducerea costurilor si asigurarea sigurantei energetice ale localitatii respective. Un sat ba-zat pe bioenergie poate fi o asezare rurala (sat, comuna, grup de sate etc) in care principala sursa de energie provine din biomasa sau alte surse de energie regenerabile. De regula, se folosesc diverse solutii tehnice cum ar fi boilere pe baza rumegus, cuptoare cu peleti, boilere pe baza de busteni, instalatii de biogaz, instalatii de coge-nerare bazate pe rumegus.

Sate precum Jühnde in Germania, Güssing in Austria si Samsø in Danemarca au fost pionieri in acest demers iar astazi aceste tari numara cateva sute de asemenea sate. Este momentul ca aceste exemple de buna practica sa fie transferate catre SE Europei.

BioVill este un proiect cu o durata de trei ani, realizat cu sprijinul Programului pentru cercetare si inovare al Uniunii Europene Horizon 2020. Obiectivul proiectului este initierea, promovarea si indrumarea localitatilor care utilizeaza energia bio in Slovenia, Serbia, Croatia, Macedonia si Romania, pana la etapa/faza de investitie. Proiectul a demarat in martie 2016 in colaborare cu 9 parteneri din tarile din grupul tinta, precum si parteneri din Austria si Germania. Mai multe detalii privind proiectul BioVill vor fi accesibile in curand pe site-ul www.biovill.eu