In anul 2010, pe langa implementarea Programelor Phare si Regio in Regiunea Centru – ADR Centru a derulat 6 proiecte regionale cu finantare europeana

In cursul anului 2010 ADR Centru a desfasurat activitati in cadrul a sase proiecte regionale in care este partener sau lider de proiect, proiecte finantate prin programe derulate de Comisia Europeana, sau programe operationale. Bugetul total angajat prin aceste proiecte este de peste 580.000 euro, fonduri care au fost atrase de ADR Centru in Regiunea Centru, pentru perioada 2008-2012. Prin aceste proiecte se urmareste sprijinirea autoritatilor administratiei publice locale si intarirea capacitatii institutionale a institutiilor si organizatiilor din regiune, in vederea realizarii de noi proiecte care sa duca la absorbtia eficienta a fondurilor europene, in aceasta perioada, precum si in intervalul de programare 2014-2020.

”Prin toate proiectele regionale pe care le-am implementat am urmarit sa ne implicam activ in schimburi eficiente de idei si informatii, astfel incat sa aducem o contributie importanta la gasirea acelor raspunsuri concrete la problemele generate de schimbarile economico-sociale prin care trecem. In acelasi timp, ne propunem sa impartasim comunitatilor locale si mediului de afaceri din Regiunea Centru ideile valoroase care si-au demonstrat eficacitatea in alte regiuni ale Europei. Trebuie sa fim pregatiti sa actionam in folosul cetateanului din Regiunea Centru, motiv pentru care toate proiectele pe care le-am initiat, sau la care am aderat prin parteneriate, urmaresc sa ne faca mai capabili de a absorbi fondurile pe care Uniunea Europeana ni le pune la dispozitie”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Pe parcursul anului 2011, ADR Centru va continua sa implementeze proiectele demarate in anii anteriori, ce vizeaza domeniul resurselor de energie regenerabila, identificarea unor metode de prevenire a declinului demografic si integrarea firmelor din regiune intr-o retea europeana de parteneriate pentru a-si dezvolta afacerile. Pe de alta parte, ADR Centru pregateste noi proiecte regionale, destinate intaririi capacitatii institutionale a autoritatilor administratiei publice locale si judetene din Regiunea Centru si structurilor lor asociative de a dezvolta politici si programe de dezvoltare, de a accesa fonduri de tip structural si de a initia proiecte viabile, finantate de Uniunea Europeana. Alte preocupari ale Agentiei vizeaza sprijinirea initiativelor regionale in domeniul bioenergiei, in scopul facilitarii dezvoltarii de noi proiecte de afaceri in acest domeniu, dar si favorizarea insertiei pe piata muncii a 600 studenti din trei regiuni romanesti, aflati in situatia de tranzitie de la scoala la viata activa. Nu in ultimul rand, in acest an, ADR Centru isi propune propune sa implementeze un model de guvernare in anumite sectoare care prezinta un potential ridicat de inovare: nanotehnologie, biotehnologie, mecatronica, energii regenerabile si alternative precum si sa creasca competitivitatea in sectoarele traditionale, alaturi de gasirea de solutii eficiente pentru integrarea pe piata muncii a persoanelor cu disabilitati.

O lista a proiectelor regionale derulate de ADR Centru in anul 2010, precum si a celor propuse spre implementare in acest an, este prezentata in informatiile de background atasate. Mai multe informatii despre proiectele regionale implementate de ADR Centru se pot descarca de pe site-ul www.adrcentru.ro.

Alba Iulia
25.01.2011