La trei decenii de la emiterea OG nr 21/1992 privind Protecția Consumatorilor România se aliniază la standardul global de Protecția Consumatorilor prin InfoCons – Programul Internațional de Informare – consumers-protection.org
În contextul mobilității cetățenilor la nivel global, a devinit imperios necesar accesul corect, direct, rapid, transparent și facil la informarea cu privire la instituțiile puse în slujba cetățeanului în vederea sprijinirii acestuia în caz de urgență.
În conformitate cu Carta Națiunilor Unite și a Drepturilor Cetățenești, dar și cu reglementările internaționale și Europene privind accesul transparent la informare, informație și reclamații, Programul Internațional de Informare – Consumers – Protection oferă cetățenilor din întreaga lume acces la o informare corectă, directă, rapidă, transparentă și facilă.
Programul Internațional de informare pune la dispoziția tuturor cetățenilor accesul neîngrădit la contactul cu instituțiile publice în vederea informării sau soluționării unor probleme. Programul este destinat cetățenilor propriei țări, dar și pentru cetățenii aflați în tranzit pe teritoriul țării noastre, fie pentru desfășurarea activității profesionale, în scop turistic sau pentru desfășurarea altor activități.
Odată cu aniversarea celor 30 de ani de Protecția Consumatorilor, InfoCons pune la dispoziția tuturor consumatorilor la nivel global versiunea în engleză, disponibilă pentru orice sistem de operare IOS, Android și Huawei.
Aplicația InfoCons, unică la nivel internațional, dezvoltată independent și transparent, îți pune la dispoziție: acces la numerele de urgență la nivel județean, național și internațional – pot fi apelate direct din aplicație; acces la alertele Europene cu privire la produsele agroalimentare și non-alimentare, actualizate în timp real; timpii de așteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei din România; lista cu unitățile de cazare clasificate și a agențiilor de turism licențiate; scanarea codului de bare al etichetei unui produs și traducerea instantă a informațiilor de pe etichetă peste 2 milioane produse în baza de date; tipurile și numericul de E-uri aditivi alimentari; rating la produsele alimentare din partea consumatorilor; alergenii; ingredientele; rating produse; cantitatea de zahăr; cantitatea de sare; caloriile; distanța de alergare, mers sau pedalat pentru arderea caloriilor din produsul scanat; lista cu produsele salvate.
Acest demers se încadrează în activitatea InfoCons de sprijinire a drepturilor consumatorilor și de schimbare a mentalității și atitudinii acestora, din consumatori pasivi, în consumarori activi, adoptând „o9atitudine!”.
Doritorii pot să transmită un mesaj sub formă de testimonial, care va fi postat pe site-urile oficiale ale mișcării de protecția consumatorilor, dar și pe paginile de socializare. Mesajul poate fi transmis la următoarea adresă de e-mail: secretariat@infocons.ro
InfoCons – Asociație Națională pentru Protecția Consumatorilor și promovarea Programelor și Strategiilor din România membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International, membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori, având Secretariatul General în București, Bd Mărășești, nr. 127-129, tel 021/319.32.66 fax 031/101.25.15, mail: office@infocons.ro