Apelul de selecție a partenerilor sociali (societatea civilă, mediul academic, de afaceri) pentru dezbateri aferente Politicii de Coeziune post-2027

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), în calitate de responsabil de coordonarea tuturor aspectelor ce derivă din Politica de Coeziune, este preocupat de consolidarea cadrului partenerial și susține deschiderea pentru o consultare cât mai largă a partenerilor relevanți în cadrul procesului de dezbatere, recunoscând contribuțiile de valoare pe care aceștia le pot aduce pentru conturarea elementelor de poziție ale României. În acest context, MIPE a lansat în data de 9 aprilie 2024 – Apelul de selecție a partenerilor sociali (societatea civilă, mediul academic, de afaceri) în structura partenerială pentru dezbateri aferente Politicii de Coeziune post-2027.

Pentru selectarea partenerilor reprezentativi din mediul social, societatea civilă, mediul academic și de afaceri, MIPE invită organizațiile și entitățile interesate să își exprime interesul de a participa în cadrul acestei structuri parteneriale, prin completarea Formularului de candidatură şi transmiterea acestuia pe adresa: parteneriat.vpc@mfe.gov.ro.

Procesul de selecție se va realiza conform „Grilei de Evaluare și Punctaj”, document care stabilește criteriile pe baza cărora se va realiza selecția partenerilor, în vederea asigurării unui proces transparent și echitabil. Rezultatele procesului de evaluare și selecție vor fi publicate pe pagina web a MIPE, după analizarea și evaluarea tuturor Formularelor de candidatură.

Selecția partenerilor se face în funcție de numărul instituțiilor publice reprezentate în structură, astfel încât reprezentanții partenerilor sociali, societății civile, mediului academic și de afaceri să reprezinte maxim 30 de entități, în timp ce structura partenerială să nu depășească 75 de entități (inclusiv ministere, AM-uri și alte entități).

Având în vedere rolul strategic al structurii parteneriale de participare la elaborarea elementelor de poziție națională privind Politica de Coeziune post-2027, vor fi selectate să participe numai entitățile care obțin cele mai mari punctaje în procesul de selecție în limita locurilor disponibile, astfel încât să se asigure o reprezentativitate echilibrată a mediului public, respectiv a mediului privat/societății civile/partenerilor sociali.

Depunerea contestațiilor se va realiza în termen de maximum 30 zile de la data publicării rezultatelor procesului de evaluare și selecție, prin formularea unei contestații care să includă obiectul contestației și argumentele care susțin punctul de vedere al organizației cu privire la aspectele contestate.

Precizăm că MIPE a solicitat tuturor partenerilor relevanți ai structurilor administrației publice centrale, respectiv ministerelor/autorităților/agențiilor care gestionează politicile publice sectoriale, precum și autorităților de management ale Programelor 2021-2027, nominalizarea responsabililor pentru participare în dezbaterile publice în vederea conturării unei poziții naționale consistente, coerente și pe deplin justificată privind Politica de Coeziune post-2027. Acest proces a fost finalizat, structura de parteneriat urmând a fi definitivată după derularea și finalizarea prezentului Apel.

Începând cu anul 2023, la nivel european, au fost inițiate de către Comisia Europeană (COM) dezbateri în cadrul unui grup de lucru format din specialiști cu privire la viitorul Politicii de Coeziune după anul 2027, vizând domeniile politicii de coeziune, al integrării europene și al guvernanței economice și teritoriale europene. Până la acest moment activitatea grupului s-a concretizat într-un raport utilizat de COM în elaborarea celui de-al 9-lea Raport de Coeziune din 2024 (https://mfe.gov.ro/minister/viitorul-politicii-de-coeziune-post-2027/).

În corelare cu Principiul parteneriatului, care este unul dintre pilonii fundamentali ai procesului de planificare publică la nivelul Uniunii Europene, COM a recomandat României organizarea dialogului la nivel național privind viitorul Politicii de Coeziune prin intensificarea dezbaterilor și implicarea actorilor relevanți: autorități regionale și locale, parteneri, cetățeni, etc.

Mai multe detalii și formularele de candidatură:  (https://mfe.gov.ro/depunerea-formularelor-de-candidatura-pentru-constituirea-structurii-parteneriale-la-nivel-national-care-va-dezbate-elementele-definitorii-pentru-viitorul-politicii-de-coeziune-post-2027/).