”Ultimii 7 ani de acasă”: Campanie de conștientizare privind responsabilitatea publică față de resursele planetei noastre

ADR Centru promovează inițiativa lansată de Ambasada Sustenabilității în România

Ziua Sustenabilității în România (ZSR): O zi simbolică pe cale să devină o tradiție anuală pentru analiza progresului sustenabilității la nivel național. O zi în care încetinim ritmul activităților noastre zilnice și căutăm soluții și idei prin care să creștem ritmul de construire a unei societăți mai sustenabile.

Evenimentul este o inițiativă a Ambasadei Sustenabilității în România și își propune să aducă vizibilitate națională asupra conceptului de sustenabilitate. Pe de o parte, să îl explice în termeni simpli, astfel încât să fie înțeles de cât mai mulți oameni, iar pe de altă parte, să îl sărbătorească acolo unde este deja înțeles și tradus în acțiuni concrete și să îi aducă în prim-plan pe cei care sunt deja inițiatori ai schimbării.

Tema primei ediții a Zilei Sustenabilității în RomâniaCursa contracronometru pentru achitarea datoriei față de planetă.

Sub sloganul ”Ultimii 7 ani de acasă?” se va derula o campanie de conștientizare și responsabilizare a mediului public, privat și a cetățenilor, deoarece anul 2030 este termenul dat de către specialiștii climatici care au demonstrat că mediul înconjurător este pe un trend accelerat de degradare, iar termenul inițial -anul 2050 – lansat ca an în care schimbările climatice vor schimba realitatea noastră, mediul, acest ”acasă” ca mod de a trăi a fost redus din cauza poluării cu 20 de ani.

”Mediul înconjurător are o influență directă asupra sănătății noastre fizice și psihice, iar o stare bună a acestora poate condiționa o gândire sănătoasă. Perspectiva pozitivă asupra vieții este un factor ce influențează starea de bine a fiecăruia. Studii de specialitate au arătat faptul că persoanele care locuiesc în spații curate se declară mai fericite decât cele care își desfășoară activitatea de zi cu zi în locuri mai puțin îngrijite. Suntem fiecare dintre noi responsabili de curățenia și protecția locurilor din jur, fie că e la locul de muncă sau unde trăim, casă, oraș, țară. Această campanie este susținută și de ADR Centru prin programele și proiectele finanțate, în care este inclusă o importantă componentă privind mediul. Pe de altă parte, prin activitatea noastră de informare publică, încercăm să conștientizăm cetățenii că, pe lângă nivelul de trai și starea de bine, un bun echilibru personal este influențat și de aspecte precum mediul în care trăiesc”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Rezultatele studiului de percepție realizat de Ambasadei Sustenabilității în România „Cum își imaginează românii că arată un viitor sustenabil?” au fost prezentate în cadrul unui eveniment și dialog pe tema „Cum reducem datoria pe care o avem față de planetă?”

Deși implică obiective urgente și de interes național, sustenabilitatea este în continuare un concept vag în percepția populației extinse și cu o înțelegere redusă din perspectiva impactului pe care îl are în mod concret în viața de zi cu zi. În acest context, Ambasada Sustenabilității în România și-a propus să identifice ce cred românii cu privire la subiectul sustenabilității, ce știu aceștia despre acest concept, în ce măsură sunt interesați de tema sustenabilității și cum văd ei viitorul țării. Analiza a fost realizată cu ocazia Zilei Sustenabilității, o zi simbolică prin care sustenabilitatea se sărbătorește la nivel global, dar și în premieră, în România, la inițiativa Ambasadei Sustenabilității. Mai mult, studiul reprezintă un punct de plecare pentru inițiativele și programele de sustenabilitate ce pot fi dezvoltate pentru îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă asumate de Organizația Națiunilor Unite prin Agenda 2030.

Conform studiului lansat la inițiativa Ambasadei Sustenabilității, jumătate dintre români definesc sustenabilitatea prin grija față de mediu prin comportamente de eliminare a poluării (50%) și resurse de calitate și accesibile pentru toată lumea (48%). Economisirea energiei electrice (39%), îmbunătățirea infrastructurii (38%), a sistemului de sănătate (38%) și grija față de speciile aflate pe cale de dispariție (37%) sunt menționate pe locurile doi și trei în procente comparabile.

De asemenea, respondenții asociază „grijă față de generațiile viitoare” cu: educația de calitate (37%), sănătatea și bunăstarea generală (35%) și combaterea sărăciei (24%), iar în procente mai mici cu grija față de planetă. Sustenabilitatea este corelată în mod indirect cu o mai bună calitate a vieții, nu doar cu protecția mediului, ci și cu bunăstarea individuală.

În același timp, analizând diferența de percepție dintre generații, studiul reflectă faptul că ”Generația Z” (15-24 ani), cea mai tânără generație pătrunsă pe piața muncii, demonstrează o atitudine mai optimistă față de o posibilă lume sustenabilă, în timp ce reprezentanții generației ”Millennials” (25-34 ani) o văd mai degrabă ca pe o utopie.

Studiul și metodologia de studiu se pot consulta aici: https://ambasadasustenabilitatii.ro/ziua-sustenabilitatii-in-romania/

Despre Ambasada Sustenabilității în România:

Ambasada Sustenabilității în România (ASR) promovează modelul economic în care companiile, prin parteneriate, pot rezolva probleme sociale și de mediu fără a sacrifica eficiența economică. Alături de partenerii săi, Ambasada Sustenabilității derulează și programe și activități precum Coaliția România SustenabilăSustainability TalksSustainability School și Sustainability Ambassadors, urmărind astfel să contribuie la dezvoltarea comunității oamenilor ce acționează responsabil și la îndeplinirea țintelor pentru fiecare dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă formulate de Organizația Națiunilor Unite.

„Suntem în permanență atenți la cetățeni și luăm pulsul cu privire la ceea ce consideră că trebuie făcut, iar acest studiu ne întărește convingerea că ne dorim cu toții o societate sustenabilă. Dar cum o construim? Obiectivul nostru este ca acum să luăm în serios obiectivele asumate pentru 2030, iar sprijinirea activităților Ambasadei Sustenabilității,  un pol de putere in domeniu, este un pas în acest sens. Ziua Sustenabilității ar trebui celebrată zilnic, însă salutăm și ideea unei zile dedicate. Românii trebuie să simtă că suntem alături de ei în acest demers, că lucrăm împreună pentru o economie mai responsabilă. Trebuie să lucrăm împreună, indiferent de natura entității din care facem parte, să construim o Românie sustenabilă pentru generațiile următoare”, a spus László Borbély, Coordonator al Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din Secretariatul General al Guvernului.