Workshop regional pentru sprijinirea actiunilor de imbunatatire a valorificarii energetice a biomasei forestiere din Regiunea Centru

La Sfantu Gherghe, la sediul Asociatiei Green Energy, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a organizat loc un workshop regional privind valorificarea biomasei forestiere in scopul producerii de energie. Workshop-ul se inscrie in seria celor 3 actiuni similare care se vor derula in cadrul proiectului PromoBio, avand ca obiective principale identificarea si sprijinirea unor proiecte pilot in domeniul biomasei forestiere si elaborarea unui plan regional de actiune in vederea cresterii utilizarii biomasei pentru producerea de energie.

Regiunea Centru, alaturi de alte 2 regiuni din Polonia si Slovacia, face parte din cele 3 regiunile tinta ale proiectului PromoBio, proiect finantat prin programul european Intelligent Energy Europe (contractul nr. IEE/10/470/SI2.593725), ce vizeaza sprijinirea initiativelor regionale in domeniul bioenergiei. ADR Centru si Institutul de Studii si Proiectari Energetice din Bucuresti (ISPE) sunt partenerii din Romania ce participa la acest proiect
Evenimentul desfasurat la Sfantu Gheorghe a suscitat un interes deosebit, atragand aproape 50 de participanti din toate judetele Regiunii Centru. Reprezentanti ai autoritatilor locale care au implementat sisteme de incalzire pe baza de biomasa forestiera – Primaria orasului Intorsura Buzaului si Primaria municipiului Miercurea Ciuc – au prezentat informatii utile pentru autoritatile locale care doresc sa implementeze astfel de investitii in cladirile publice sau rezidentiale. De asemenea, au fost prezenti la intalnire reprezentanti ai furnizorilor de biomasa: ocoale silvice si composesorate si ai potentialilor utilizatori de biomasa care au dezbatut probleme precum necesitatea imbunatatirii cadrului legislativ pentru stimularea producatorilor de energie din biomasa, tehnici si solutii pentru eficientizarea investitiilor in sisteme de incalzire pe baza de biomasa forestiera. Mediul universitar a fost reprezentat de Facultatea de Ingineria Lemnului din Brasov, care s-a aratat deschisa in a colabora cu mediul de afaceri pentru dezvoltarea unor proiecte de cercetare sau a unor investitii, oferindu-si expertiza cadrelor didactice si a cercetatorilor. In cadrul intalnirii Clusterul Biomasei Green Energy a fost prezentat ca un model de succes in asocierea dintre autoritatile locale, mediul de afaceri, mediul de cercetare pentru utilizarea biomasei locale in scopul producerii de energie.
Alaturi de ADR CENTRU si ISPE la workshop a participat si reprezentanta firmei Bioenergy 2020, partenerul din Austria care va asigura activitati de mentoring pentru Regiunea Centru in scopul sprijinirii unor proiecte pilot. Doamna Christa Khristofel a prezentat, de asemenea, cateva proiecte de succes din Regiunea Austria Inferioara ce pot servi ca modele de afaceri pentru investitorii din Regiunea Centru.

“Proiectul PromoBio va sprijini initierea unor proiecte pilot in Regiunea Centru pentru valorificarea biomasei forestiere locale, prin implicarea directa a partenerilor proiectului, in special a Bioenergy2020, un institut de cercetare din Austria si a Institutului de Cercetari Forestiere din Finlanda, care vor oferi instruire initiatorilor proiectelor pilot si asistenta in intocmirea documentatiilor necesare dezvoltarii proiectelor. Vom realiza si actiuni de formare a unor specialisti din regiune in domeniul utilizarii biomasei in scopul producerii de energie care, in cursul anului 2013, vor realiza seminarii de instruire pentru actorii locali si vor asigura pregatirea acestora pentru initierea sau implementarea de proiecte in acest domeniu. Consideram ca valorificarea energetica a biomasei reprezinta un impuls pentru dezvoltarea mediul de afaceri regional si o oportunitate la indemana municipalitatilor din Regiunea Centru care vor sa treaca la un sistem nepoluant de energie”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR CENTRU.

La finalul workshop-ului participantii au vizitat doua unitati locale de producere a energiei din biomasa forestiera, una de capacitate mica si cealalta de capacitate medie, investitiile fiind realizate de firme ce activeaza in cadrul Asociatiei Green Energy.