Unul dintre invitatii de marca la seminarul regional „Programul Operational Regional, Programele de cooperare teritoriala ale Uniunii Europene si rolul Biroului de Reprezentare al Regiunii Centru la Bruxelles in facilitarea accesarii acestora” a fost dr. Marcus Wenig, Director al Reprezentantei Landului Brandenburg pe langa Uniunea Europeana la Bruxelles.
Oaspetele a prezentat reprezentantilor administratiei publice locale din cele sase judete ale regiunii, precum si reprezentantilor mediului de afaceri si ai altor institutii si organizatii, rolul si importanta Reprezentantei Landului Brandenburg pe langa Uniunea Europeana. Dr. Wenig a considerat ca acesta este un bun model pentru promovarea la nivel european a cooperarii si a dezvoltarii de proiecte pe baze parteneriale.
Birourile de reprezentare trebuie sa ofere informatii de calitate, pertinente si relevante
Deschiderea unui birou de reprezentare pe langa institutiile unde se iau decizii majore de interes european depinde de mai multi factori. Domnul Marcus Wenig a subliniat ca un astfel de birou trebuie sa aiba un mandat bine definit, trebuie sa beneficieze de o incadrare cu personal cu experienta in comunicare pe mai multe niveluri, sa fie capabil sa asigure accesul la informatii relevante cat mai devreme posibil, pe baza unei liste de prioritati prestabilite si sa beneficiezede o retea stabila si puternica de parteneriate cu alte birouri sau reprezentante similare sau complementare.
Reprezentanta Landului Brandenburg la Bruxelles a fost deschisa in anul 1992 si isi propune sa asigure un sistem de informare cat mai timpurie asupra masurilor legislative de nivel european si asupra posibilitatilor de cooperare europeana interregionala, precum si sa promoveze necontenit interesele si oportunitatile oferite de Landul Brandenburg tuturor celor interesati, la nivel european. Reprezentanta este o componenta a Departamentului pentru Afaceri Europene si Internationale din cadrul Cancelariei de Stat a Landului Brandenburg si este coordonata de catre un secretar de stat, pentru Afaceri Federale si Europene, domnul dr. Gerd Harms.
Rolul primordial al reprezentantei este de a transmite informatii specifice afacerilor europene catre personalul specializat din cadrul Cancelariei de Stat a landului german. Aceste informatii trebuie obtinute in stadiul cel mai incipient posibil, dar trebuie sa fie si sigure. Principalele canale de informare sunt cele oficiale, de la reuniunile europene, ale Parlamentului European, ale Comisiei Europene si de la orice reuniune semnificativa de la nivelul institutiilor europene. Desigur, se colecteaza si se transmit si informatii obtinute pe canale mai putin formale, dar credibile si verificabile, prin intermediul retelei parteneriale cu alte birouri si reprezentante pe langa Uniunea Europeana. Cele mai importante informatii sunt cele care vizeaza activitatile de nivel regional.
Guvernul Landului Brandenburg solicita informatii nu pe principiul „cat mai multe si cat mai deosebite”, ci a mandatat reprezentanta din Bruxelles sa adopte cele mai bune cai de a identifica si de a extrage cele mai importante informatii din totalul celor care pot fi asimilitate de personalul Reprezentantei. Pentru aceasta, au fost initial stabilite o serie de prioritati regionale, printre care se numara schimbarile demografice, implementarea noilor tehnologii, Agenda de la Lisabona si fondurile structurale. Practic, informatiile sunt sortate pe principiul „calitate nu cantitate”.
Domnul Marcus Wenig a aratat partenerilor romani ca, in aspectele privind promovarea regionala, nu neaparat cea mai buna idee este si una de succes! Asta deoarece la Bruxelles sunt peste 300 de reprezentante regionale si mai mult de 2000 de birouri de lobby. De aceea, fiecare regiune trebuie sa isi apropie acei parteneri cu care are afinitati si cu care considera ca poate dezvolta proiecte comune relevante, care sa obtina sprijin efectiv. Pana la urma, investitia intr-un birou de reprezentare la Bruxelles nu se poate amortiza in timp scurt, ci numai prin parteneriate si proiecte dezvoltate in mai multi ani.
O reprezentare la Bruxelles a unei regiuni europene este absolut necesara
Participantii la seminarul regional organizat de ADR Centru au avut si posibilitatea de a studia si un alt mod de abordare al reprezentativitatii la nivel european. Acest lucru a fost posibil gratie participarii domnului Zsolt Palmai, reprezentant regional al ADR Sud Transdanubiana din Ungaria la Bruxelles.
„Regiunea unde viata are gust”, cum o denumesc maghiarii, a ales un alt sistem pentru a face lobby in capitala unde se iau cele mai importante decizii europene. Domnul Palmai a precizat ca, in general, atributiile birourilor de reprezentare la Bruxelles ale regiunilor europene sunt colectarea si transmiterea informatiilor (referitor la structurile institutionale ale UE si activitatile lor), identificarea de resurse privind licitatii si achizitii, activitati de lobby (ceea ce inseamna a fi in masura sa explici problemele locale si regionale persoanelor cu functii de decizie din UE intr-un mod adaptat si comprehensibil), realizarea activitatilor de networking si cultivare a relatiilor (prin comunicare continua intre birourile de reprezentare din Bruxelles cu scopuri sau misiuni similare), asigurarea unui networking eficient la nivel local (printr-o comunicare continua intre birourile de reprezentare la Bruxelles de divers nivel, ale propriei tari), acordarea de consultanta si asistenta pentru politicienii de la nivel local si regional, precum si promovarea si prezentarea regionala (insemnand o prezentare adecvata a intereselor locale si regionale), inclusiv prin organizarea de instruiri si vizite de studiu.
Domnul Zsolt Palmai a precizat pentru partenerii sai romani din Regiunea Centru ca, in acest moment, la Bruxelles exista mai multe modele de reprezentare regionala.
Acestea includ reprezentante ale regiunilor apartinand statelor descentralizate si regionalizate, care au la baza economii competitive, birouri regionale cu atributii limitate, reprezentante sau prezente prin intermediul unor organizatii de nivel regional, „Case ale natiunilor” care adapostesc reprezentante ale regiunilor aceleiasi tari sub acelasi acoperis si „Case ale parteneriatelor”, unde regiunile partenere se regasesc in acelasi sediu. Asa cum unele state nu au reprezentante regionale pe langa Uniunea Europeana, exista si regiuni din tari care nu sunt membre ale UE, dar au reprezentante la Bruxelles. Cel mai important lucru este ca o reprezentare la Bruxelles a unei regiuni europene este absolut necesara.
Referindu-se concret la experienta maghiara, domnul Palmai a subliniat ca Reprezentanta de la Bruxelles a Regiunii Sud-Transdanubiana a fost infiintata de catre Consiliul pentru Dezvoltare Regionala Sud-Transdanubiana (CDR-ST), in 31 mai 2006, si functioneaza in baza unui Acord de Cooperare intre CDR-ST si Biroul National pentru Dezvoltare Regionala din cadrul Ministerului pentru Guvernare Locala si Dezvoltare regionala. Reprezentanta ADR Sud-Transdanubiana de la Bruxelles beneficiaza si de un parteneriat orizontal cu Biroul de Reprezentare la Bruxelles al Regiunilor din Ungaria, pe baza caruia, de la 1 ianuarie 2008, activitatea reprezentantei regionale se desfasoara temporar la Bruxelles folosind sediul partenerilor.
In intreaga sa prezentare domnul Zsolt Palmai a subliniat ca principala atributie a Reprezentantei de la Bruxelles este reprezentarea CDR-ST si a Agentiei de Dezvoltare Regionale, prin apararea, armonizarea si promovarea intereselor regionale, precum si ale judetelor componente ale Regiunii Sud-Transdanubiana.
Participantii la seminarul regional organizat de ADR Centru s-au implicat in dezbateri cu invitatii straini si concluzia discutiilor purtate a fost ca impactul activitatii Biroului regional deschis de ADR Centru la Bruxelles trebuie sa creasca. Acest lucru se va realiza daca autoritatile publice locale vor fi interesate sa gaseasca cele mai bune solutii tehnice, financiare si de personal, pe baza parteneriatelor regionale si locale. Practic, de la nivelul Regiunii Centru, vor putea fi pregatite propuneri de activitati si prioritati de actiune, in concordanta cu obiectivele acestui birou, in asa fel incat reprezentativitatea Regiunii Centru la nivel european sa creasca si sa devina un model de urmat pentru alte regiuni romanesti.