OPORTUNITATI DE FINANTARE PRIN PROGRAMUL INTERREG IVC AL UNIUNII EUROPENE

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, prin Biroul de Reprezentare de la Bruxelles sprijina actorii regionali in identificarea de surse de finantare si parteneriate pentru dezvoltarea proiectelor si initiativelor locale.

Una din initiativele financiare ale Comisiei Europene promovata de ADR Centru, este reprezentata de Programul Interreg IVC “Innovation & Environment – Regions of Europe sharing solutions”.

Acest Program face parte din Obiectivul de Cooperare Teritoriala al Uniunii Europene, aferent politicii Fondurilor Structurale pentru perioada de programare 2007-2013. Avand un buget disponibil spre finantare de 302 milioane Euro, acest program isi propune sa imbunatateasca nivelul de eficienta al politicilor de dezvoltare regionala in domeniile: inovare, economie bazata pe cunoastere si protectia mediului. Scopul programului este de a contribui in mod pozitiv la modernizarea economica a europei si imbunatatirea competitivitatii europene.

Finantarea prin acest program poate fi obtinuta de catre institutiile cu statut de autoritate locala sau regionala, sau de catre orice alt organism guvernat prin lege publica. Specificitatea acestui program consta in necesitatea constituirii unor parteneriate extinse (8-20 parteneri), care sa implice regiuni din minim 3 tari, dintre care cel putin 2 trebuie sa fie state membre ale Uniunii Europene.

In acest context, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a raspuns pozitiv la 3 solicitari de parteneriat provenite din partea unor regiuni europene prin intermediul Biroului de Reprezentare de la Bruxelles, avand de asemenea initiativa realizarii unui proiect in care vor fi implicate mai multe regiuni partenere. Toate aceste 4 proiecte se afla in faza de constructie si vor fi depuse spre finantare la finalul lunii Ianuarie 2009.

Aceste proiecte vizeaza urmatoarele domenii:

  • Siguranta alimentara: proiectul “Interregional Network of Healthy Nutrition” – initiat de catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud-Transdanubiana, regiunea Sud-Transdanubiana (Ungaria)
  • Eco-inovare si competitivitate economica: proiectul “ALSER” – initiat de catre ENEA – Centrul de cercetare Casaccia, regiunea Lazio (Italia)
  • Energii regenerabile: proiectul iRECORA – Intelligent Renewable Energy Resources in Rural Areas rurale – initiat de catre Asociatia pentru Managementul Energiei Tulln, regiunea Lower Austria (Austria)
  • Inovare si transfer tehnologic: proiectul “Networked Business Information System for Regional Development” – initiat de catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, regiunea Centru (Romania)

In toate aceste initiative, una dintre cele mai importante faze ale constructiei proiectului este reprezentata de constituirea parteneriatului. Datorita conditiilor stricte de eligibilitate, ce impun constituirea unor parteneriate multinationale extinse, initiatorii de proiecte sunt adesea pusi in situatia de a identifica si coopta, intr-o perioada de timp foarte scurta, partenerii optimi pentru implementarea proiectelor. In acest context, si mai ales in perioadele dinaintea datei limita de depunere a aplicatiilor, Bruxelles-ul devine o adevarata “piata a proiectelor si partenerilor”, reprezentantele regionale implicandu-se activ in identificarea partenerilor si participarea la etapele pregatitoare ale proiectelor.

Astfel, birourile regionale din Bruxelles devin puncte nodale de comunicare intre parteneri, acestea diseminand la nivel regional solicitarile de parteneri primite din partea altor regiuni si, de asemenea, identifica parteneri straini pentru initiativele provenite din propria regiune. Mai mult decat atat, in aceste perioade, reprezentantele din Bruxelles gazduiesc intalnirile pregatitoare ale proiectelor, la care participa experti din partea institutiilor partenere. In cadrul acestor intalniri sunt negociate pachetele de lucru asumate de fiecare partener, precum si aspecte tehnice referitoare la forma si continutul aplicatiei.

Asumandu-si acest rol, Biroul de Reprezentare al Regiunii Centru la Bruxelles, ofera actorilor regionali posibilitatea de a identifica parteneri pentru propriile initiative Interreg IVC, oferind in acelasi timp informatii cu privire la proiectele in cadrul carora sunt solicitati parteneri din regiunea Centru. De asemenea, Biroul nostru poate oferi institutiilor interesate asistenta in realizarea intalnirilor pregatitoare ale proiectelor si in comunicarea cu partenerii straini.

Au mai ramas doar 40 zile pana la incheierea temenului limita de depunere a cererilor de finantare pentru cel de-al doilea apel al programului de finantare Interreg IV C. Astfel, pana in data 30 ianuarie 2009, regiunile celor 28 de state membre ale Uniunii Europene trebuie sa isi demonstreze experienta in a identifica problemele regionale, imaginatia in a crea proiecte – solutii la aceste probleme, dar mai ales unitatea si identitatea europeana necesare implementarii acestor proiecte, prin inchegarea parteneriatelor interregionale.

Consideram ca aceste proiecte Interreg IV C, pot constitui adevarate resurse de experienta si bune practici in diverse domenii de interes pentru regiunea noastra, ele fiind, in acelasi timp, un imbold pozitiv adus dezvoltarii socio-economice a Regiunii Centru, prin care se respecta principiile sustenabilitatii si protectiei mediului inconjurator.

Mai multe informatii cu privire la aceasta tematica puteti gasi pe pagina noastra de internet www.adrcentru.ro la sectiunea Birou Bruxelles – Proiecte si parteneriate.