Documente strategice elaborate in contextul proiectului ID WOOD

Implementarea proiectului IDWOOD a debutat cu realizarea unei analize a industriei lemnului la nivel regional, ce a condus la conturarea unei imagini detaliate cu privire la importanta si nivelul de dezvoltare a acestui domeniu economic la nivelul Regiunii Centru. In cadrul acestei analize au fost identificate si tratate elementele cheie pentru dezvoltarea sectorului de prelucrare a lemnului, pornindu-se de la clasificarea sub-domeniilor acestui sector, analiza principalilor indicatori statistici si economici din domeniu si continuand cu prezentarea contextului legislativ si al actorilor institutionali din domeniu. Principalul element al analizei a constat in elaborarea primei matrice SWOT a industriei lemnului, la nivelul Regiunii Centru. De asemenea, realizarea acestei analize a condus la identificarea acelor domenii de interventie care ar putea reprezenta elementele mobilizatoare pentru dezvoltarea intregului sector.

Va invitam sa vizualizati documentul ”ANALIZA NEVOILOR SI STADIULUI DE DEZVOLTARE A SECTORULUI DE EXPLOATARE SI PRELUCRARE A LEMNULUI LA NIVELUL REGIUNII CENTRU” in atasamentul de mai jos.

Ca urmare a realizarii analizei mai sus mentionate, la nivelul Regiunii Centru a fost selectat ca domeniu de specializare – Fabricarea mobilei. De asemenea, o alta dimensiune considerata importanta pentru dezvoltarea industriei lemnului este reprezentata de activitatile de clustering.

Pornind de la aceste premise activitatea ADR Centru, in contextul proiectului ID:WOOD, a continuat cu elaborarea a 2 documente strategice menite sa traseze principalele linii de dezvoltare a industriei lemnului, la nivel regional. Astfel au fost elaborate urmatoarele documente:

  • PLAN DE DEZVOLTARE A UNUI CENTRU TEHNOLOGIC PENTRU INDUSTRIA MOBILEI
  • ANALIZA DE NEVOI SI PLANUL DE DEZVOLTARE AL CLUSTERELOR DIN INDUSTRIA LEMNULUI

Ambele documente strategice mai sus mentionate pot fi accesate in atasamentele de mai jos.

Documentele mai sus mentionate au fost prezentate public si dezbatute in cadrul mai multor intalniri regionale care au reunit cei mai importanti actori privati si institutionali din industria lemnului. Dezbaterile au relevat o problema fundamentala cu care se confrunta industria lemnului: carentele in ceea ce priveste nivelul de calificare al fortei de munca din domeniu. Ca raspuns la aceasta problema ADR Centru impreuna cu expertii Universitatii Transilvania din Brasov – Facultatea de Ingineria Lemnului, au elaborat un Proiect de imbunatatire a competitivitatii IMM-urilor din industria lemnului, avand ca punct de plecare aceasta problema.

Va invitam sa vizualizati documentul ”PREGATIREA PROFESIONALA ELEMENT CHEIE PENTRU DEZVOLTAREA COMPETITIVITATII COMPANIILOR DIN INDUSTRIA LEMNULUI” in atasamentul de mai jos.

Totusi, pregatirea profesionala nu a fost singurul domeniu in care au fost oferite solutii de imbunatatire a competitivitatii IMM-urilor regionale, expertii Universitatii Transilvania din Brasov, din cadrul Facultatii de Ingineria Lemnului, colaborand cu ADR Centru la identificarea si oferirea de solutii la cele mai frecvente probleme cu care se confrunta firmele cu activitate in industria lemnului. Dintre problemele semnalate de IMM-urile regionale, in cadrul evenimentelor ID:WOOD, 33 de situatii au fost colectate cu ajutorul unor Fise de caz primind posibile raspunsuri si solutii de remediere.

Cele 33 de Fise de caz pot fi analizate accesand documentul ”ID:WOOD – STUDII DE CAZ”, atasat mai jos.

Toate documentele atasate mai jos au fost elaborate in contextul proiectului ID:WOOD, finantat prin programul de cooperare transnationala South East Europe al Comisiei Europene, si au un caracter public.