Retele de Cooperare Europene in domeniul social

Prin activitatea Reprezentantei Regiunii CENTRU la Bruxelles, inaugurata oficial in data de 7 aprilie 2008, se urmareste promovarea activa a celor sase judete – Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu – care compun Regiunea Centru, utilizandu-se o strategie de dezvoltare unitara, orientata spre construirea de parteneriate, valorificarea vastei experiente a Europei Regiunilor si atingerea obiectivelor de dezvoltare durabila si competitivitate economica.

Ca urmare a desfasurarii activitatii acestui birou de reprezentare, a fost realizata la Bruxelles o intalnire de lucru intre Regiunile Centru (Romania), Brandenburg (Germania) si Vento (Italia), ce a avut ca scop identificarea domeniilor in care cele trei regiunii au interese comune si in care pot fi realizate interventii in parteneriat. Unul dintre subiectele pe care s-a pus accent in desfasurarea discutiilor, a fost necesitatea implicarii mai pronuntate a autoritatilor locale si regionale europene in rezolvarea problemelor care apar in sectorul social. Una dintre modalitatile eficiente de implicare in acest domeniu este actiunea orientata spre crearea unui cadru reprezentativ international care sa detina puterea de a influenta procesul de luare a deciziilor la nivelul institutiilor Uniunii Europene si de a participa la procesul de creare a politicilor europene in domeniul social. Valorificand aceasta directie de actiune, Regiunea Veneto a devenit o prezenta puternica si activa in sectorul social, prin initierea si coordonarea retelei ENSA (Reteaua Europeana a Autoritatilor Sociale) si participarea, in calitate de vice-presedinte, la reteaua ELISAN (Reteaua Europeana de Actiune Sociala si Incluziune Locala).

Beneficiind de experienta si know-how in acest domeniu, dar in acelasi timp dorind sa invete din practica si experienta altor regiuni ale Europei, Regiunea Veneto a lansat Regiunii Centru invitatia de a adera si participa in mod activ la cele doua initiative de cooperare internationala anterior mentionate, ENSA si ELISAN.

Reteaua ENSA – European Network of Social Authorities (Reteaua Europeana a Autoritatilor Sociale) reprezinta o retea ampla, formata din orase si regiuni ale Europei, creata pentru a promova si dezvolta cooperarea internationala in domeniul social.

Initiata de catre Regiunea Vento (Italia) in anul 1999, aceasta retea a reusit, de-alungul existentei sale, sa dezvolte si sa sprijine o gama variata de relatii parteneriale, intre diverse tipuri de entitati locale si regionale din Europa si de asemnea sa organizeze un numar impresionant de evenimente, seminarii, conferinte, vizite de studiu si schimburi de experienta intre membrii sai. Dincolo de acestea, insa, reteaua ENSA a constituit si constituie in continuare un cadru optim pentru valorificarea oportunitatilor de finantare propuse de Comisia Europeana, furnizand fundamentul pentru dezvoltarea ideilor de proiect si pentru construirea parteneriatelor necesare implementarii acestora.

Astfel, apartenenta la reteaua ENSA, reprezinta o cale importanta de imbunatatire a dialogului cu Institutiile Europene, de participare la procesul de creare a politicilor europene si de a face parte dintr-o platforma europeana de implementare a unor proiecte comune in domeniul social si nu numai.

Obiectivele care ghideaza activitatea acestei retele sunt:
• Sa incurajeze cooperarea internationala si impartasirea de informatii, know-how, experienta si modele culturale in ceea ce priveste sectorul social
• Sa intensifice si aprofundeze dialogul cu Institutiile Europene privind politicile sociale
• Sa ofere membrilor sai posibilitatea de a participa impreuna in proiecte Europene invovative
• Sa faciliteze accesul si implicarea in aceasta retea a unor noi membri, proveniti in special din statele membre nou aderate.
Pana in prezent, reteaua detine un numar de peste 25 de parteneri, entitati locale sau regionale, acoperind 15 state Europene printre care Italia, Marea Britanie, Germania, Croatia, Bulgaria, Romania (CJ Timis), Suedia, Grecia etc..

Reteaua ELISAN reprezinta o initiativa de cooperarea internationala in domeniul politicilor sociale ce a fost lansata oficial in data de 28 ianuarie 2008 la Bruxelles, sub patronajul Comitetului Regiunilor, domnul Michel Delebarre – Presedinte al Comitetului Regiunilor afirmand, cu aceasta ocazie, ca regiunile Europei si reteaua ELISAN trebuie sa isi asume sarcina importanta de a introduce dimensiunea sociala in cadrul Strategiei de la Lisabona, referirile la acest sector fiind in prezent aproape inexistente.

Initiat si coordonat de catre UNCCAS (Uniunea Nationala a Centrelor Regionale de Actiune Sociala Franceze), proiectul ELISAN acopera deja un numar de peste 900 de regiuni si orase partenere de pe intreg teritoriul Europei, majoritatea membrilor sai fiind autoritati locale sau regionale, retele nationale si reprezentanti ai unor institutii ce actioneaza in domeniul social.

Obiectivele care ghideaza activitatea acestei retele sunt:
• promovarea schimbului de informatii si experienta privind domeniul social
• incurajarea construirii de parteneriate in sensul aceesarii fondurilor europene destinate sectorului social
• asigurarea faptului ca Institutiile Europene sunt constiente de situatia sectorului social european si ca politicile sociale raspund problemelor si necesitatilor reale ale regiunilor si oraselor.
• participarea la dezbaterile publice privind sectorul social

Astfel, apartenenta la reteaua ELISAN, reprezinta o cale importanta de imbunatatire a dialogului cu Institutiile Europene, de participare la procesul de creare a politicilor europene si de a face parte dintr-o platforma europeana de implementare a unor proiecte comune in domeniul social si nu numai.

Aderarea la aceste doua retele se face in baza unui protocol de aderare ratificat de organismele de conducere ale acestora. In timp ce aderarea la ELISAN presupune achitarea unei taxe stabilite de Adunarea Generala, membrii ENSA nu platesc o contributie financiara insa, la fel ca si membrii ELISAN, trebuie sa demonstreze o participare activa la actiunile retelei prin organizarea si participarea la evenimentele organizate in cadrul acesteia.

Beneficiile pe care Autoritatile Publice Locale din Regiune le-ar putea obtine din aderarea la acesta retea constau in:
• Obtinerea accesului la o sursa importanta de informatii si bune practici in domeniul protectiei sociale
• Identificarea si participarea la programele de finantare Europene din acest domeniu
• Participarea la vizite de studiu, schimburi de experienta si diverse alte programe de cooperare alaturi de diversi parteneri europeni
• Construirea de parteneriate alaturi de regiuni din alte state membre UE
• Recunoasterea calitatii de partener activ si implicat in procesul de fundamentare a politicilor europene din domeniul social si nu numai.

Pentru informatii suplimentare, privind cele doua retele de cooperare, puteti accesa paginile acestora de internet la adresele: www.elisan.eu , www.ensa-network.eu sau direct pagina de internet a Regiunii Veneto la adresa www.regione.veneto.it .