Zona Baraolt este localizata in nord-vestul judetului Covasna, in depresiunea Baraoltului, marginita la est si sud de muntii Baraoltului, la vest de muntii Persani, la nord si nord-est de muntii Harghitei. Teritoriul administrativ al orasului Baraolt se invecineaza la nord cu comunele Varghis si Bradut, la est cu comuna Batani, la sud cu comuna Aita Mare, iar la vest cu judetul Brasov. Localitatea se afla la distante aproximativ egale de principalele centre urbane mai importante, si anume: aproximativ 50 km de Sfantu Gheorghe, 50 km de Odorheiu-Secuiesc si respectiv 56 km de orasul Brasov.
Zona are numeroase izvoare de apa minerala la Biborteni, aceste izvoare fiind valorificate in bai cu tratament antireumatic. In plus, zona este propice dezvoltarii agroturismului si turismului Montan. La 30 km se afla pestera Meresti. Zona Baraoltului, are paduri de stejar, fag, carpen si brad. Exista doua rezervatii naturale in zona, la cheile Varghisului si Ozunca. Iar cunoscatorii spun ca zona este foarte propice pentru vanatoare.
In oras exista un spital cu 100 de paturi, cu urmatoarele sectii: interne, pediatrie, chirurgie, ginecologie, maternitate si urgente. Pe o raza de cativa kilometri se mai gasesc doua dispensare umane.
Cu toate acestea zona se gasea, la un moment dat intr-un mare impas social. Spitalul era o constructie veche, in care izolatia termica si instalatia de incalzire au cedat in proportie de peste 80%, ceea ce a facut ca bolnavii sa treaca prin mari probleme.
De aceea, din bani europeni, prin proiectul „Reabilitarea sistemului de incalzire centrala si a izolatiei termice a Spitalului orasenesc Baraolt” a fost rezolvata o mare problema sociala. Proiectul a fost concretizat prin programul Phare 2001 CES, schema de finantare nerambursabila pentru proiecte de infrastructura mica. Valoarea totala a proiectului a fost de 132.966 euro, din care finantarea europeana s-a ridicat la 116.966 euro.
Cu banii de la Uniunea Europeana Spitalul municipal din Baraolt a fost dotat cu o instalatie moderna de incalzire si au fost sensibil imbunatatite dotarile medicale, dupa reabilitarea izolatiei termice a cladirii. Iar in acest fel, un oras care a alungat demult spectrul mineritului poate acum sa respire mai liber, iar cetatenii se pot bucura de servicii medicale de calitate, datorita sprijinului primit prin programul Phare.