Tehnologia informatiei – sansa de a scapa de saracie si somaj

Putina lume isi mai aminteste acum ca inainte de 1989 in fiecare judet al tarii exista numai un singur centru de calcul. Din pacate, pana in zilele noastre cele mai multe au picat testul economiei de piata. Din fericire, cele ramase in viata s-au transformat in societati comerciale competitive, specializate in tehnologia informatiei.

SC „Soft Aplicativ si Servicii” din Sibiu este una dintre firmele din ultima categorie, care a supravietuit socului economiei libere, iar acum se poate mandri cu avantajul unei experiente de peste trei decenii de activitate. Acest lucru a stat si la baza elaborarii unui proiect intitulat „Cursuri de pregatire in domeniul tehnologiilor informatiei in vederea crearii si consolidarii de abilitati si competente de baza, specifice societatii informationale”. Acest proiect, cu un buget total de 58.002 euro, a fost depus in cadrul programului Phare CES si a obtinut un grant de 46.000 euro.

Echipa care s-a preocupat de implementarea proiectului cuprinde 17 specialisti in dezvoltare si aplicare de solutii software, precum si in training IT pentru personalul din diverse domenii. Cum clientii firmei erau, in special, agenti economici si institutii ale administratiei publice locale din judetul Sibiu, in gama de produse create de informaticieni intrau aplicatiile complexe de contabilitate, de evidenta a incasarilor din taxe si impozite, de inregistrare a datelor in registrele agricole si alte produse informatice adaptate specificatiilor clientilor.

Compania informatica sibiana a demarat mai multe cursuri de pregatire, prin care se oferea participantilor training in meseriile de operator calculator, ajutor analist programator si analist programator. Pentru aceasta activitate firma dispunea de o retea de 15 calculatoare, care a fost conectata la un server nou si de mai mare putere.
Achizitia acestui nou server, precum si completarea bibliotecii software cu licete ale principalelor programe de larg interes si cu aplicatii specifice a fost posibila prin finantarea oferita de catre Uniunea Europeana prin proiectul depus in cadrul programului Phare CES. In plus, prin acelasi proiect a fost extinsa si activitatea de formare a specialistilor in domeniu, deoarece cursurile s-au orientat si catre persoanele din categorii sociale defavorizate.

Astfel, in Sibiu, cu fonduri europene, lectiile in fata calculatorului au inceput sa se adreseze publicului format din someri, persoanelor cu deficiente fizice, tinerilor care au parasit centrele de plasament, dar si multor altor persoane defavorizate, selectate pe baza criteriilor sociale.

Adaptand cursurile la nivelul de baza al cunostintelor despre folosirea calculatorului s-a incercat si s-a reusit diminuarea sentimentului de insecuritate pe care persoanele defavorizate il au in fata noilor tehnologii. Astfel, oamenii s-au putut adapta mai repede la conditii de munca noi si intregul proiect a contribuit la mai rapida integrare sociala a multor cetateni din Sibiu, Medias si chiar Alba Iulia, prin intermediul filialelor din teritoriu ale SC „Soft Aplicativ si Servicii”.

In urma implementarii acestui proiect finantat din fondurile de pre-aderare la uniunea Europeana, estimarile initiale privind cererea pentru astfel de cursuri au fost cu mult depasite. In evidentele privind inscrierile au fost inscrise initial peste 400 de persoane, dintre care, prin selectia pe baza criteriilor sociale s-a ajuns la o lista de 236 nume. In finalul proiectului, 199 de persoane au primit certificatele de absolvire a cursurilor cu specific informatic.
Si inca o initiativa locala a reusit sa raspunda atat cerintelor cetatenilor romani cat si dezideratelor europene privind reducerea disparitatilor sociale si dezvoltarea societatii informationale.