Infotelegrama nr. 1

17 Noiembrie 2008 – Prezentare oficiala a „Reprezentantului pentru Parteneriat“ la Potsdam;
Conferinta de presa si prezentare la nivelul tuturor Ministerelor apartinatoare Guvernului Landului Brandenburg

22–24 Ianuarie 2009 – Prezentare oficiala a „Reprezentantului pentru Parteneriat“ in Regiunea Centru, in cadrul sedintei Consiliului pentru Dezvoltare Regionala, din data de 23 ianuarie 2009 la Alba Iulia. Prezentarea a fost facuta de catre domnul Dr. Gerd Harms, Secretar de Stat pe Probleme Federale si Europene in cadrul Cancelariei de Stat a Landului Brandenburg,

11–13 Martie 2009 – Vizita Presedintelui Consiliului Judetean Brasov, domnul Aristotel Cancescu, insotit de catre domnul Coman – Consilier Judetean responsabil pentru dezvoltare durabila si domnul Ionut Tata – Director al Agentiei de Dezvoltare Durabila a Judetului Brasov, cu ocazia Targului International de Turism de la Berlin. Pe durata vizitei, o serie de intalniri si discutii au avut loc impreuna cu domnul Frank Bochow – Presedinte al Comisiei Europa a Parlamentului Landului Brandenburg, domnul Jennert – Director al Societatii de Turism si Marketing Brandenburg si doamna Brigitte Hohnstädter – Coordonator in cadrul Asociatiei pentru Turism Rural a Landului Brandenburg.

22–25 Martie 2009 – Vizita la Potsdam a domnului George Scripcaru – Primarul Municipiului Brasov, impreuna cu doamna Liliana Horga – Director Executiv Adjunct al Directiei Tehnice din Primaria Brasov. Punctul culminant al acestei vizite l-a reprezentat intalnirea directa dintre primarii celor doua orase, Brasov si Potsdam. Pe durata acestei vizite, intalniri si discutii detaliate au avut loc atat la nivelul administratiei publice locale ci si in cadrul Stadtwerke Potsdam (SRL public ce reuneste sub acelasi acoperis societatile responsabile pe parte de transport, alimentare cu energie si apa, colectarea deseurilor, administrarea bazinelor si strandurilor, etc.), dar si la nivelul societatii responsabile pentru locuinte (societate apartinatoare administratiei publice, parte a Pro Potsdam GmbH/SRL) precum si la nivelul structurii responsabile de administrarea infrastructurii sportive (Potsdam este una din bazele olimpice din Germania). Discutii importante au fost purtate pe marginea dezvoltarii si reabilitarii urbane a centrelor istorice de la Potsdam si Brasov. Rezultatele acestor discutii se concentreaza pe aprofundarea colaborarii dintre Municipiul Brasov si Potsdam – Capitala Landului Brandenburg, in special in domenii precum reabilitarea centrului istoric, managementul participativ si reabilitarea eficienta din punct de vedere energetic a cladirilor de utilitate publica.

27–30 Aprilie 2009 – Vizita reprezentantilor Regiunii Centru in Brandenburg in cadrul proiectului Renerg-Eureg
In cadrul acestei vizite condusa de catre domnul Mihai Pocanschi si doamna Ovidia Tandrau (reprezentanti ai ADR Centru) au fost purtate o serie de discutii la nivelul Zukunftsagentur Brandenburg (ZAB – Agentia Viitorului din Brandenburg) privind activitatile derulate in cadrul retelei europene a intreprinzatorilor (EEN) si la nivelul Expozitiei Internationale de Constructii Fürst-Pückler-Land (die Internationalen Bauausstellung IBA Fürst-Pückler-Land GmbH/SRL) privind utilizarea energiilor regenerabile. Tot in cadrul acestei vizite au mai fost trecute in revista o serie de proiecte exemplu din sudul Landului Brandenburg.

08–13 Mai 2009 – Vizita a 8 primari din Judetul Covasna (Aita Mare, Haghig, Mereni, Estelnic, Lemnia, Sanzieni, Ojdula si Reci) in Landul Brandenburg. Aceasta vizita a urmarit, ca si teme principale de discutii, promovarea produselor locale, gospodariile taranesti, in calitate relativ noua de atractie a turismului rural in Landul Brandenburg, intrevederi cu primari din Landul Brandenburg, parteneriate locale si proiecte comune.

10–13 Iunie 2009 – Vizita in Regiunea Centru a Directorului Reprezentantei Landului Brandenburg la Bruxelles, domnul Markus Wenig.
Aceasta vizita a avut ca obiectiv promovarea si sustinerea ideii de continuare a activitatii de reprezentare a Regiunii Centru la Bruxelles, activitate ce a fost demarata in luna Aprilie 2008 in cadrul Reprezentantei Landului Brandenburg. Discutile, purtate in cadrul a doua seminarii organizate la nivelul Regiunii Centru, au vizat importanta strategica pe care un astfel de birou de reprezentare o are in vederea sustinerii intereselor regionale, precum si intrebari tactice privind absorbtia de fonduri europene din diferite programe de finantare, ce sunt direct administrate la Bruxelles. Discutile purtate au aratat ca exista necesitatea de a reactiona si interveni, de exemplu, la probleme precum perioada de finantare cu Fonduri Structurale 2014–2020 sau orientarea Fondului European Social, care in mare parte finanteaza calificarea si recalificare profesionala si care are mai putin de a face cu procesul de dezvoltare in sine, de a reactiona vis-a-vis de urmarile crizei financiare si economice. O alta tema interesanta, pentru ambele parti, a fost cea a finantarii IMM-urilor, tema pentru care, atat in Landul Brandenburg, cat si in Regiunea Centru, exista cateva propuneri. Recomandarile facute de catre domnul Dr. Wenig reprezentantilor Regiunii Centru au fost stabilirea de prioritati, concentrarea potentialelor, colaborarea in retea cu celelalte 300 de birouri regionale si utilizarea eficienta a structurilor existente la Bruxelles.