Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a participat in calitate de partener la implementarea proiectului DIFASS – „Dezvoltarea de asistenta financiara interregionala si instrumente de tip non-grant pentru IMM-uri” – finantat de Comisia Europeana, prin FEDR in cadrul programului de cooperare inter-regionala INTERREG IV C.
Parteneriatul proiectului a fost format din 26 institutii si organizatii provenind din 16 State Membre ale Uniunii Europene: Danemarca, Estonia, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Lituania, Olanda, Polonia, Romania, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania si Mare Britanie, si este coordonat de Asociatia Retelei de Afaceri Panon din Gyor – Ungaria.
Activitatile centrale ale proiectului au constat in identificarea, impartasirea si pregatirea transferului celor mai bune practici existente la nivelul regiunilor participante la proiect in ceea ce priveste valorificarea si utilizarea intensiva a instrumentelor financiare pentru imbunatatirea accesului la finantare al IMM-urilor inovatoare. In cursul intalnirilor de management, partenerii proiectului au avut ocazia sa prezinte bunele practici specifice fiecarei regiuni, unele dintre proiecte fiind vizitate si prezentate in mod aprofundat.
Scopul final al identificarii si impartasirii bunelor practici a fost replicarea acestora la nivelul altor regiuni participante, in functie de potentialul de transferabilitate al acestora. In acest sens, ultimul an de implementare a proiectului a fost dedicat realizarii planurilor de actiune pentru transferul bunelor practici. ADR Centru a selectat „Initierea Planului de Internationalizare”, prezentat de Camera de Comert, Industrie si Navigatie din Sevilia, ca fiind o buna practica cu mare potential de transferabilitate in Regiunea Centru. Programul acorda sprijin financiar si consiliere de specialitate IMM-urilor care doresc sa se dezvolte pe alte piete decat cele interne, prin activitati specifice de internationalizare: sprijin pentru realizarea planului de export si consiliere in implementarea planului de export.
Planul de actiune pentru transferul bunei practici va reprezenta o analiza a modului in care un program de sprijin pentru internationalizarea IMM-urilor va putea fi pus in practica la nivel regional sau local, din punct de vedere financiar, institutional, precum si care vor fi serviciile de care companiile vor putea beneficia. Planul de actiune va fi pus la dispozitia factorilor de decizie politici, pentru a contribui la imbunatatirea politicilor nationale si regionale destinate sprijinirii activitatii IMM-urilor.
Planul de implementare si transfer al programului „Initierea Planului de Internationalizare” (PIPE), la nivelul Regiunii Centru, poate fi consultat accesand fisierul de mai jos: