Șapou: Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a lansat apelul destinat sprijinirii IMM-urilor din România pentru recalificarea forței de muncă în domenii tehnice, aferent Componentei 7 Transformarea digitală, Operațiunea D. Competențe digitale, Capital Uman și utilizarea Internetului, INVESTIȚIA I19. Scheme dedicate perfecționării/recalificării angajaților din firme.
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a lansat apelul destinat sprijinirii IMM-urilor din România pentru recalificarea forței de muncă în domenii tehnice. Ghidul solicitantului și anexele aferente au fost aprobate prin Ordinul Ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării nr. 21195/05.08.2022.
Ghidul publicat de MCID stabilește condițiile pentru selectarea și finanțarea Autorității pentru Digitalizarea României ca subadministrator al schemei.
Vor fi finanțate activitățile de instruire în tehnologiile emergente, respectiv:
- Internet of things;
- Big data;
- Cloud technologies;
- Învățarea automată;
- Inteligența artificială;
- Automatizarea proceselor robotice;
- Blockchain;
- Cyber-Physical Systems;
- Additive manufacturing.
Bugetul: 36.000.000 euro, din care 34.000.000 euro reprezintă valoarea totală nerambursabilă a ajutorului de minimis.
Numărul minim estimat al întreprinderilor beneficiare este de 2.000.
În cadrul schemei se va acorda sprijin financiar sub forma de grant, lMM-urilor care activează în toate sectoarele din toate regiunile de dezvoltare ale României, în cadrul PNRR, Pilonul II, Componenta 7. Sprijinul financiar pentru IMM-uri va fi acordat doar după ce se va finaliza procesul de selecție a Autorității pentru Digitalizarea României ca subadministrator. IMM-urile vor putea fi sprijinite cel mai devreme începând cu noiembrie 2022, conform calendarului actual anunțat de minister:
- lansarea apel –> august 2022
- depunere proiect –> septembrie – octombrie 2022
- evaluare, selecție și contractare –> octombrie – noiembrie 2022
- implementare –> noiembrie 2022 – decembrie 2025
În cadrul Componentei C7 Transformare digitală din Planul Național De Redresare și Reziliență, se vor sprijini IMM-urile, prin acordarea de fonduri nerambursabile pentru îmbunătățirea competențelor în rândul angajaților, cu aplicabilitate în tehnologiile emergente (enumerate mai sus), printr-o schema de ajutor de minimis, având ca:
- furnizor – Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, denumit în continuare MCID
- administrator – Organismul Intermediar pentru Promovarea Societății Informaționale denumit în continuare OIPSI, în calitate de agenție de implementare conform OUG 124/2021 și a acordului de implementare semnat între MCID și ADR-uri prin OIPSI;
- subadministrator – Autoritatea pentru Digitalizarea României ca persoană juridică delegată de către administrator să deruleze proceduri în domeniul ajutorului de minimis în numele administratorului, denumită in continuare ADR;
- beneficiarul finanțării – este reprezentat de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) semnatară a contractului de finanțare cu OIPSI și MCID. Până la semnarea contractului de finanțare acesta poartă și denumirea de solicitant.
- beneficiarul final – întreprinderea, cum este definită mai jos care îndeplinește condițiile ghidului solicitantului, semnatar al contractului de acordare al sprijinului financiar cu ADR.
- întreprindere – orice IMM (definită potrivit Legii nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, cu modificările și completările ulterioare)) care desfășoară o activitate economică, indiferent de statutul juridic, de modul de finanțare sau de existența unui scop lucrativ al acesteia;
Apelul de proiecte este necompetitiv, cu termen limită de depunere. Proiectul va fi înregistrat pe platforma ADR https://oipsi.gov.ro/pnrr-platforma-adr-oipsi/ până în data de 3 octombrie 2022, ora 17,00 urmând să fie implementat în perioada noiembrie 2022 – decembrie 2025.
Pentru mai multe detalii puteți accesa link-ul: https://oipsi.gov.ro/anunt-privind-lansarea-apelului-pnrr-aferent-operatiunii-d-competente-digitale-capital-uman-si-utilizarea-internetului/.