Comisarul European pentru Cercetare, Inovare si Stiinta Máire Geoghegan-Quinn a anuntat in cursul acestei luni alocarea a peste 6 miliarde de Euro pentru stimularea inovarii in Europa prin finantarea activitatilor de cercetare. Pachetul, cel mai mare de acest gen care a existat vreodata, vizeaza o gama larga de discipline stiintifice, domenii de politici publice si sectoare comerciale. Aceasta finantare va impinge mai departe frontierele stiintei, va spori competitivitatea Europei si va ajuta la solutionarea unor provocari sociale precum schimbarea climatica, siguranta aprovizionarii cu energie si cu alimente, sanatatea si imbatranirea populatiei.
Cele peste 16.000 de granturi disponibile vor fi acordate centrelor de cercetare, universitatilor si companiilor din domeniul industriei, inclusiv IMM-urilor. Finantarile vor fi acordate prin intermediul unor apeluri pentru depunere de proiecte ce vor fi desfasurate in urmatoarele 14 luni.
Acest pachet constituie o investitie pe termen lung intr-o Europa mai inteligenta, mai durabila si mai cuprinzatoare, fiind un element-cheie al strategiei Europa 2020. Ca urmare a implementarii acestui pachet este preconizata crearea a peste 165.000 de locuri de munca.
IMM-urile vor beneficia de peste 800 milioane euro pentru activitati de cercetare si inovare
Prioritatea de varf a acestui pachet financiar o reprezinta intreprinderile mici si mijlocii, considerate coloana vertebrala a sistemului de inovare european. Acestea reprezinta 99% din totalul companiilor europene si in consecinta vor primi aproape 800 milioane euro, pentru prima data, urmand a exista apeluri dedicate in mod specific acestora.
Informatii suplimentare despre acest pachet financiar pot fi obtinute accesand portalul CORDIS al Comisiei Europene la adresa de internet: