Forumul Economic de la Bruxelles reprezinta principala platforma de dezbateri economice a Uniunii Europene si constituie o importanta oportunitate pentru factori de decizie, lideri de opinie, reprezentanti ai guvernelor si autoritatilor publice, organizatii internationale, institutii financiare, universitati, parteneri sociali si media din intreaga Europa, sa dezbata intr-o maniera deschisa si transparenta despre problemele cu care se confrunta economia Europeana si sa identifice solutii pentru cresterea economica echilibrata si durabila a Uniunii Europene.
Prima editie a acestui forum a avut loc in anul 2000, celebrand un an de la lansarea monedei unice EURO, succesul evenimentului motivand Comisia Europeana sa transforme acest tip de intalniri intr-o traditie anuala. Pe parcursul anilor, subiectele puse in discutie au evoluat si s-au schimbat, tintind mereu spre provocarile viitorului economic al UE, de la sustenabilitatea politicilor financiare UE, la impactul economic al imbatranirii demografice si de la obiectivele Agendei Lisabona la planurile de surmontare a crizei economice.
Ca si la editia 2009 a acestui forum, evenimentul s-a bucurat de un interes impresionant, conferintele cumuland un numar de aproape 1400 de participanti, dintre care peste 100 de jurnalisti si reprezentanti media.
Intrunit in acest an sub titlul „Strategii pentru o lume post-criza”, forumul a reunit discursurile celor mai importante personalitati de la nivelul Uniunii Europene, printre acestia numarandu-se: Presedintele Comisiei Europene – José Manuel Barroso, Presedintele Consiliului European – Herman Van Rompuy, Comisarul European pentru Probleme Economice si Monetare – Olli Rehn, Seful Comitetului pentru Probleme Economice si Monetare din cadrul Parlamentului European – Sharon Bowles, Ministrul Economiei si Finantelor din Spania – Elena Salgado, Secretarul general al Asociatiei Producatorilor de Automobile din Europa – Ivan Hodac, precum si alte importante personalitati.
Discursurile au punctat faptul ca, desi criza economica si financiara cu care s-a confruntat Europa si intreaga lume, incepand cu septembrie 2008, a avut un impact negativ fara precedent la nivel economiilor, neputandu-se afirma, deocamdata, ca Europa a iesit definitiv din criza, exista totusi semnale pozitive si mai ales, exista solutii de restabilire a cresterii economice.
Primul semnal pozitiv inregistrat in studiile si statisticile de la nivel comunitar este reprezentat de restabilirea increderii consumatorilor europeni in piata. Astfel, prin reluarea achizitiilor si consumului la nivel European a avut loc o revigorare a pietei, impactul pozitiv rasfrangandu-se asupra sectoarelor de productiei, logistica si retail. Odata cu stabilizarea mediului bancar mondial, si implementarea unor politici financiare adecvate la nivelul acestuia, este previzionata o reluare masiva a creditarii, acest element urmand sa constituie impulsul necesar iesirii definitive a economiei Europene din criza.
Totusi, ingrijorarile liderilor Europeni, nu se limiteaza doar la acest aspect. Europa si intreaga lume se afla in fata unei noi amenintari cu implicatii si efecte mult mai grave decat criza economica. Europa abordeaza astazi, cu foarte mare grija, perspectiva schimbarilor climatice, legand conceptul de crestere de cel de sustenabilitate. Desi exista inca un oarecare scepticism legat de viabilitatea conceptului de „Green growth”, unii economisti din cadrul forumului afirmand ca o crestere economica nu poate fi atinsa in conditiile necesitatii conversiei de la energie fosila la energie regenerabila, reprezentantii Comisiei Europene au asigurat audienta privind angajamentul ferm al statelor membre UE de a-si reduce amprenta ecologica, conform pachetului „202020 pana in 2020”. De asemenea, Comisarul European pentru Probleme Economice si Monetare – Olli Rehn si-a afirmat increderea legata de faptul ca protectia mediului si prezervarea calitatii vietii pot fi realizate in conditii de crestere economica, afirmand ca in ultimii 20 de ani, PIB-ul Europei a crescut cu 40%, in timp ce emisiile de CO2 au scazut cu aproape 10% si deja, aproape jumatate din energia Europei provine din resurse regenerabile si nucleare. Mai mult, prin atingerea tintelor asumate, Europa va emite pana in anul 2020 doar jumatate din cantitatea de CO2/unitate de PIB, comparativ cu anul 1990.
Astfel, forumul a beneficiat de concluzii pozitive si incurajatoare, marcate de angajamentele asumate de factorii politici si de decizie de la nivel European, insa au fost de asemenea punctate provocarile care vor marca viitorul Europei, dintre acestea devenind tot mai pregnanta problema declinului demografic si a imbatranirii populatiei europene.
Setul complet de informatii privind acest eveniment poate fi consultat accesand pagina de internet a Comisiei Europene la adresa: http://ec.europa.eu/economy_finance/bef2010/.