Va invitam sa profitati de ultimele zile in care va puteti exprima parerea cu privire la posibila introducere a unor taxe pentru cererile de autorizare solicitate Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara.
Consultarea publica a fost lansata de catre Comisia Europeana in luna ianuarie a acestui an si urmareste fundamentarea unui studiu de impact privind aceasta posibila actiune. In baza rezultatelor studiului de impact, Comisia Europeana va stabili prevederi speciale sau exceptii de la plata taxelor de autorizare, astfel incat IMM-urile sa nu fie dezavantajate de noile prevederi din domeniul sigurantei alimentare.
Cadrul juridic de instituire a procedurilor de autorizare pentru produse alimentare, substante, procese si mentiuni folosite in sectorul alimentar vizeaza furnizarea aprobarilor necesare functionarii operatorilor din sectorul alimentar. In prezent, costurile implicate de analiza si evaluarea stiintifica a produselor din sectorul alimentar si cel al furajelor, supuse reglementarilor, sunt asigurate din bugetul Uniunii Europene
Operatorii sunt responsabili doar pentru asigurarea costurilor de intocmire a dosarelor de autorizare, acestea variind in functie de caracteristicile produsului sau domeniul in care se solicita aprobare. In anumite cazuri, insa, autorizatia nu este acordata in mod general, ci in mod specific, anumitor operatori, acest lucru implicand anumite avantaje economice pentru titularul autorizatiei.
Astfel, procesul de analiza a dosarelor de autorizare de catre EFSA este finantat din bani publici, desi atribuirea unei autorizatii poate avantaja un operator specific, sau in mod general operatorii dintr-un anumit domeniu. Prin urmare, se pune intrebarea daca este corect ca banii publici sa fie folositi in avantajul sectorului privat.
Autorizarea produselor are un impact major asupra pietei alimentare Europene, iar implicatiile introducerii unor taxe in acest domeniu trebuie foarte bine analizate. Din acest motiv este important sa se identifice foarte clar ce optiuni trebuie luate in calcul astfel incat sistemul de taxare sa asigure echitatea intre companiile de diferite dimensiuni. Trebuie stabilit daca: taxele vor fi impuse tuturor aplicantilor, daca taxele vor viza doar titularii autorizatiilor sau daca vor fi impuse doar taxe administrative; astfel incat competitivitatea IMM-urilor si Micro-intreprinderilor sa nu fie afectata in mod negativ.
Participarea la aceasta consultare se realizeaza prin raspunsul la chestionarul mai jos atasat, a carui completare dureaza aproximativ 10 de minute. Completarea chestionarului va fi realizata in mod anonim, toate datele colectate avand caracter confidential. Raspunsurile colectate vor fi codificate si transmise online Comisiei Europene.
Va rugam sa ne returnati chestionarul completat, pe fax sau E-mail, pana la data de 30 martie 2012!
Pentru mai multe informatii privind completarea acestui chestionar si pentru a apela la serviciile oferite de Agentia noastra, ne puteti contacta la Tel: 0358-401.276, Fax: 0258-818.613, Web: www.adrcentru.ro; E-mail: andreea.potinteu@adrcentru.ro, persoana de contact: Andreea Potinteu, Expert Programe, Serviciul Dezvoltare Programe Regionale, ADR Centru.