Proiectul DART – Declin, Imbatranire si Transformari Regionale

Pana in anul 2030 fiecare a treia persoana din Uniunea Europeana va avea peste 60 de ani, declinul populatiei urmand a fi amplificat de ratele scazute ale fertilitatii si de fenomenul migratiei. Diminuarea populatiei, scaderea cererii economice si insuficienta personalului calificat la nivel regional vor pune in pericol furnizarea serviciilor publice si private, precum si baza economica durabila a regiunilor.

Raspunsul la provocarile demografice reprezinta una dintre temele prioritare ale Europei, acest aspect fiind mentionat in cadrul documentului „Regions 2020 – An Assessment of Future Challenges for EU Regions“ si in contextul initiativei „Regions for Economic Change“.

Declinul, Imbatranirea si Transformarea Regionala – DART, reprezinta provocari pentru multe regiuni din Europa. Din acest motiv 13 regiuni europene afectate de imbatranire si declin demografic, printre care se numara si Regiunea Centru, au creat un cadru de cooperare pentru identificarea si impartasirea celor mai adecvate solutii.

Proiectul, este finantat prin programul european INTERREG IV C și se bucura de o larga participare internationala: 14 parteneri din 13 regiuni europene apartinand de 11 state membre ale Uniunii Europene. Consortiul este coordonat de Banca de Investiții a Landului Brandenburg – Germania, Regiunea Centru fiind reprezentata de Agenția pentru Dezvoltare Regionala Centru.

Proiectul DART abordeaza provocarile generate de declinul demografic si restrangerea regiunilor, obiectivul sau principal vizand formularea unei strategii integrate care sa combine trei dimensiuni principale: Educatie si invatare continua, Sanatate si servicii sociale si Economie traditionala si inovativa. Obiectivul proiectului va fi atins prin schimburi de experienta, identificare de bune practici si cooperare interregionala. Acestea vor contribui la imbunatatirea eficacitatii politicilor de dezvoltare regionala.

La nivelul regiunilor implicate in proiectul DART exista deja proiecte tratand problema declinului demografic. Totusi, majoritatea acestor proiecte vizeaza solutii sectoriale specifice. Proiectul DART isi propune sa abordeze aceasta problema in mod complex, prin ajustarea politicilor care fac referire la schimbarile demografice. Aceasta abordare implica implementarea de:

  • bune practici, provenite de la regiunile partenere sau proiecte anterioare,
  • noi produse si servicii menite sa imbunatateasca nivelul calitativ al vietii, si sa genereze noi domenii de activitate pentru IMM-uri,
  • indicatori comuni care sa permita analiza comparativa a regiunilor europene.

Proiectul DART va creste nivelul de constientizare cu privire la problemele legate de declinul demografic si va comunica actorilor politici de la nivel regional date factuale referitor la acest proces. De asemenea, Proiectul DART va defini indicatori comuni de masurare a declinului demografic si restrangerii in regiunile europene, formuland recomandari politice pentru actorii regionali si europeni

WEBSITEUL PROIECTULUI:
www.dart-project.eu