Oportunități finanţare PTJ 2021-2027 in contextul Regulamentului STEP

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene întreprinde demersurile necesare identificării de propuneri de proiecte strategice care să corespundă obiectivelor STEP la nivelul celor șase județe vizate de PTJ 2021–2027, în vederea pregătirii propunerii de modificare a PTJ 2021-2027, conform prevederilor Regulamentului STEP.

La data de 29.02.2024 a fost aprobat Regulamentul (UE) nr. 795/2024 de instituire a platformei „Tehnologii strategice pentru Europa” (STEP). Acesta vizează o serie de modificări cu impact asupra Politicii de Coeziune. STEP urmărește să sprijine tehnologiile strategice critice și emergente, pentru a asigura suveranitatea și securitatea UE, a reduce dependențele strategice ale Uniunii în sectoarele strategice, a consolida competitivitatea prin consolidarea rezilienței și a productivității și prin mobilizarea finanțării, a favoriza condiții de concurență echitabile pentru investiții pe piața internă, pentru a încuraja participarea transfrontalieră, inclusiv a IMM-urilor.

În acest context, Regulamentul (UE) nr. 795/2024 modifică Regulamentul (UE) nr. 1056/2021 de instituire a Fondului pentru Tranziție Justă și are impact asupra implementării PTJ 2021-2027 și a Planurilor Teritoriale pentru Tranziție Justă (PTTJ), prin introducerea în obiectivul FTJ a unor obiective specifice privind programarea operațiunilor STEP care vor viza:

  • tehnologiile digitale și „deep tech”;
  • tehnologii curate și eficiente din punct de vedere al utilizării resurselor;
  • biotehnologiile;
  • pregătirea resursei umane.

Tehnologiile sunt considerate critice dacă îndeplinesc cel puțin una dintre următoarele condiții:

  • aduc un element inovator, emergent și de ultimă oră, cu un potențial economic semnificativ asupra pieței unice sau statelor membre în care se realizează investiția;
  • contribuie la reducerea sau prevenirea dependențelor strategice.

Eligibilitatea întreprinderilor mari este extinsă din FTJ pentru operațiunile care sprijină obiectivele STEP, nefiind necesară în acest scop modificarea PTTJ, în cazul în care revizuirea respectivă ar fi legată exclusiv de analiza decalajelor care justifică investiția din perspectiva creării de locuri de muncă.

De asemenea, în cazul FTJ, se propune o pre-finanțare suplimentară de 30% din totalul alocării FTJ, sub formă de plată unică, ce va completa pre-finanțarea anuală.

Regulamentul STEP prevede o aprobare accelerată a modificării programelor care sunt legate exclusiv de introducerea priorităților care contribuie la obiectivele platformei STEP și prezentate până la 31.08.2024, respectiv maximum două luni de la transmiterea acestora de către un stat membru.

În contextul celor prezentate mai sus, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene întreprinde demersurile necesare identificării de propuneri de proiecte strategice care să corespundă obiectivelor STEP la nivelul celor șase județe vizate de PTJ 2021–2027, în vederea pregătirii propunerii de modificare a PTJ 2021-2027 conform prevederilor Regulamentului STEP.

Pe această cale vă solicităm transmiterea de informații cu privire la ideile dumneavoastră de proiecte care ar putea face obiectul finanțării conform celor menționate în Regulamentul (UE) nr. 795/2024. În acest sens, vă rugăm să trimiteți propunerile dumneavoastră la ADR Centru prin e-mail, la adresa office@adrcentru.ro , până în data de 7 mai 2024.

 Context

Începând cu perioada de programare 2021-2027, in cadrul Politicii de coeziune a fost introdus un nou instrument financiar, respectiv Fondul pentru o tranziție justa (FTJ), cu scopul de a facilita punerea in aplicare a Pactului verde european, care are drept obiectiv ca Europa sa devină neutră din punct de vedere climatic până in anul 2050. Scopul FTJ este de a oferi sprijin teritoriilor care se confrunta cu provocări socio-economice majore in urma tranziției către neutralitatea climatică.

La nivel național, Programul Tranziție Justă (PTJ) 2021 – 2027 răspunde nevoilor de investiții definite la nivelul Planurilor teritoriale pentru o tranziție just (PTTJ) elaborate pentru județele Gorj, Hunedoara, Doli, Galați, Prahova si Mureș, teritorii identificate in anexa D a Raportului de țară aferent anului 2020 pentru a fi sprijinite din FTJ in perioada curenta de programare. Obiectivul general al PTJ este sprijinirea tranziției spre o economie cu emisii reduse de carbon si a teritoriilor cele mai afectate de aceasta, evitând adâncirea disparităților regionale. Măsurile necesare decarbonizării vor genera șomaj, vor duce la dispariția unor meserii și vor avea un impact direct asupra nivelului de trai al persoanelor afectate și al familiilor acestora, locurile de muncă pierdute având un nivel al veniturilor peste media – județeană.

PTJ 2021 – 2027 se adresează nevoilor de dezvoltare legate de decarbonizarea producției de energie si agent termic pe baza de cărbune, decontaminarea siturilor poluate, realizarea de noi investiții in electricitate din RES si gaze naturale, reducerea semnificativa a emișilor de CO2 in sectoare strategice, respectiv de creștere si diversificare economica care sa echilibreze impactul socio-economic pe care îl vor avea aceste acțiuni.

Programul dispune de o alocare total de aproximativ 2,53 miliarde Euro, din care 2,139 miliarde Euro fonduri europene alocate prin FTJ, diferența fiind asigurat de la bugetul de stat. PTJ 2021-2027 cuprinde șase priorități dedicate celor șase județe menționate, respectiv Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș, precum și o prioritate de asistență tehnică. Județului Mureș îi sunt alocate 277,03 milioane euro (FTJ și Buget de Stat) în cadrul Programului Tranziție Justă 2021-2027.

Finanțările disponibile sunt orientate spre atenuarea efectelor negative de natură economica si social cauzate de pierderea unui număr semnificativ de locuri de muncă, printr-o serie de acțiuni de sprijinire a tranziției forței de munca si prin sprijinirea diversificării economice durabile, prin dezvoltarea întreprinderilor si a antreprenorialului, in special a întreprinderilor mici si mijlocii. Atragerea si păstrarea unei forte de muncă tinere, dar si tranziția la neutralitate climatică, sunt favorizate de îmbunătățirea accesului echitabil la servicii publice si a calității vieții prin investiții în energie verde si mobilitate nepoluantă, dar și prin ecologizarea siturilor contaminate si reconversia imobilelor dezafectate.

Totodată, prin intermediul PTJ 2021-2027, investițiile productive în întreprinderi mari din domenii precum fabricarea bateriilor reîncărcabile, a hidrogenului verde, a echipamentelor pentru eficiența energetică a clădirilor, a tehnologilor RES sau a biocombustibililor, vor creste capacitatea de producție a energiei regenerabile și vor genera noi locuri de muncă.

Autoritatea de Management pentru Programul Tranziție Justă (AM PTJ) funcționează în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Agențiile pentru dezvoltare regională sunt Organisme Intermediare pentru Programului Tranziție Justă 2021-2027.