Soluții pentru o dezvoltare regională durabilă, prezentate în cadrul conferinței internaționale „Valorile europene în regiunile din România”

Peste 30 de experți naționali și internaționali au împărtășit expertiză, resurse, exemple de bună practică, propuneri și inițiative în cadrul conferinței internaționale online “Valorile europene în regiunile din România“, organizată de Asociația Agențiilor pentru Dezvoltare Regională din România – ROREG.

În cadrul evenimentului, doamna Elisa FERREIRA, Comisar European pentru Coeziune și Reforme, a subliniat faptul că Europa, și implicit România, se află într-un moment-cheie, în care trebuie privit spre viitor și identificate acele investiții care ar putea oferi oamenilor o viața mai bună și un viitor mai bun și care, în același timp, să fie adaptate la noul scenariu generat de pandemie.

Doamna Elisa FERREIRA a vorbit și despre modul în care Uniunea Europeană sprijină regiunile din România în aceste vremuri de încercare:

 “Agențiile pentru Dezvoltare Regională și cetățenii din România trebuie să facă față provocărilor secolului 21, fie că este vorba despre revenirea după pandemie, sau despre tranziția digitală și verde. Ce putem reține din această criză este rolul important pe care îl joacă Uniunea Europeană și modul în care aceasta sprijină regiunile, afacerile locale și dezvoltarea regională […]. Noi ne luăm angajamentul să sprijinim regiunile din România, prin instrumente și resurse, dar doar împreună putem să facem ca lucrurile să funcționeze”.

România are motive să fie încrezătoare, au apreciat reprezentanții Comisiei Europene. Urmează ani importanți pentru dezvoltarea regiunilor, datorită fondurilor europene. Această oportunitate unică este și o responsabilitate majoră, nu numai pentru a realiza o recuperare mai eficace după pandemie, ci și pentru a reconstrui mai bine, a investi înțelept într-o economie mai ecologică, mai digitalizată și mai competitivă.

Discursul integral al doamnei Elisa FERREIRA poate fi vizualizat aici.

Cei aproape 800 de participanți la conferință au primit răspunsuri la întrebări legate de viitorul regiunilor din România. Autoritățile publice trebuie să planifice și să prioritizeze strategic viitoarele investiții și să asigure, în același timp, o dezvoltare echilibrată, astfel încât întregul teritoriu să rămână dinamic din punct de vedere economic, al locurilor de muncă, al transportului public sau al infrastructurii pentru sănătate și educaţie. Motoarele principale ale dezvoltării regionale în viitoarea perioadă vor fi proiectele inovatoare, cele care sprijină o economie neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon și care pun în prim plan nevoile cetățenilor. Pentru ca investițiile viitoare să fie implementate cu succes, autoritățile publice locale trebuie să își dezvolte, în continuare, capacitatea administrativă și să implice actorii regionali, locali și cetățenii într-un parteneriat democratic deplin.

Referitor la investițiile din fonduri europene, domnul Sorin MAXIM, directorul general al ADR Vest și Președintele Asociației ROREG a făcut următoarea precizare:

 “Astăzi în limbajul nostru comun există reflexul de a spune că trebuie să ne implicăm cu toții ca să cheltuim banii europeni. Eu spun că trebuie să investim banii europeni, și nu doar să-i cheltuim. Este o nuanță care trebuie corectată, atât în limbaj, cât și în abordare. La fel, și valorile europene, trebuie să le transferăm în planurile, programele și proiectele noastre”.

Doamna Aida LIHA-MATEJICEK, Coordonatorul Direcției România din cadrul Comisiei Europene, și-a arătat aprecierea față de Asociația Agențiilor pentru Dezvoltare Regională din România – ROREG, pe care o privește ca pe un model de bună practică în dezvoltarea regională, declarând: “Faptul că au fost aduse laolaltă toate cele 8 ADR-uri în cadrul conferinței este un lucru extraordinar […]. Noi, de la Comisia Europeană, vom continua să vă sprijinim. Am ținut legătura constant cu dumneavoastră pentru finalizarea programelor operaționale regionale, care sunt printre cele mai avansate dintre cele 16 la nivel național […]. Felicitări pentru eforturile depuse! Știm că rezultatele vin după ani de muncă și că roadele muncii nu pot fi culese de pe o zi pe alta”.

Prezentările experților din cadrul panelurilor (Regiuni verzi, Instrumente de dezvoltare urbană, Regiuni inovatoare și Dezvoltarea capacității administrative la nivel regional) pot fi consultate aici.

În perioada imediat următoare, vom publica pe pagina Asociației ROREG (www.roreg.eu) un material detaliat, care va furniza cele mai importante concluzii, idei și exemple de bună practică discutate, un adevărat centralizator de resurse pentru planificarea și dezvoltarea regională în perioada 2021-2027, precum și înregistrarea conferinței.

Prezent la întâlnire, reprezentând Regiunea Centru, domnul Simion Crețu, director general ADR Centru a declarat, ”În ultimele două decenii, Regiunile din România s-au alăturat țelului European, iar noi – ADR-urile – am devenit liantul între instituțiile Uniunii Europene și colaboratorii noștri direcți din fiecare regiune. Dovada că am ales bine se vede în evoluția economică și socială a regiunilor românești care, fără susținerea finanțărilor din partea UE, nu ar fi avut posibilitatea să recupereze decalajele de dezvoltare față de alte regiuni din Europa într-un timp atât de scurt. Această conferință a reprezentat un punct de cotitură în privința percepției publice asupra ADR-urilor. Mii de oameni ne-au urmărit, unii în direct și alții în social-media. Acest lucru a subliniat unitatea și importanța activității noastre în fiecare din regiunile României.

La nivelul Regiunii Centru, viziunea noastră pentru următorii 7 ani este să construim o regiune mai verde, cu o economie mai competitivă, bazată pe cunoaștere și inovare, o regiune mai atractivă pentru locuitori și turiști, în care grija pentru mediu și utilizarea rațională a resurselor să fie în atenția fiecărui cetățean. Sperăm că, începând de la întâlnirea de azi, să adunăm cele mai bune propuneri, să găsim cele mai potrivite metode, pentru a dezvolta această regiune, în care fiecare cetățean să simtă adevăratul spirit european. Felicit organizatorii și toți participanții care au fost alături de noi la acest eveniment important pentru viitorul regiunilor”.

ADR Centru și Asociația ROREG apreciază implicarea partenerilor și mulțumește tuturor participanților. Mai multe informații despre activitatea și acțiunile viitoare ale Asociației ROREG, puteți găsi pe pagina web: www.roreg.eu.