Landul Brandenburg este prezent in Regiunea Centru din Romania prin intermediul unui reprezentant oficial al parteneriatului bilateral

In Regiunea Centru din Romania lucreaza, incepand din luna noiembrie 2008, un reprezentant oficial al parteneriatului incheiat cu autoritatile Landului Federal Brandenburg. Este vorba despre doamna Dr. Birgit Schliewenz, care isi are biroul in orasul Alba Iulia. Reprezentantul pentru chestiuni de parteneriat intre cele doua regiuni europene va sprijini, la fata locului, in urmatorii doi ani, proiecte de cooperare si contacte intre parteneri din Regiunea Centru si Landul Brandenburg. Reprezentanti oficiali ai parteneriatelor incheiate de Landul Brandenburg exista de la sfarsitul anului trecut si in voevodatele din Polonia – Dolnoslaskie si Wielkopolskie.

Acesti reprezentanti ai landului germnan sunt parteneri de contact pentru toate resorturile guvernului Landului Brandenburg, precum si pentru cei ce sunt interesati de a colabora, de a stabili relatii de parteneriat si contacte cu structuri si institutii de la nivel de land. Instalarea unor astfel de parteneri de contact s-a facut la initiativa Primului Ministru, domnul Matthias Platzeck. In acest fel se doreste aprofundarea relatiilor politice, economice si culturale intre Landul Brandenburg si regiunile partenere.

In regiunea partenera a landului Brandenburg din Romania, Regiunea Centru, va activa doamna dr. Birgit Schliewenz (nascuta in anul 1957). Istoric de profesie cu specializare in istorie balcanica, doamna Schliewenz a studiat la Sofia. In aceasta localitate doamna Schliewenz si-a pregatit lucrarea de doctorat, cu tema „Agricultura in Bulgaria“. Incepand cu anul 1990, doamna Schliewenz a lucrat multia ani ca si consultant stiintific independent in Berlin si Brandenburg si s-a ocupat, printre altele, si de informarea intreprinzatorilor si a comunelor privind posibilitatile de atragere de fonduri europene din diferite programe de finantare. Incepand cu anul 2002 dansa este o prezenta activa in Romania. In Regiunea Centru dr. Schliewenz a acordat consultanta Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru privind dezvoltarea strategica si definirea si realizarea de proiecte cu fonduri europene. Obiectivul a fost acela de a creste competitivitatea Regiunii Centru in context european. Regiunea Centru este una dintre regiunile cu cel mai inalt grad de dezvoltare din Romania.

Landul Brandenburg a sprijinit permanent Regiunea Centru, inca din faza de pregatire pentru aderarea la Uniunea Europeana. Astfel, mai multi experti au contribuit, in cadrul unor proiecte de Twinning, la consolidarea Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru. Specialistii germani au discutat, de asemenea, cu partenerii romani pe tema mineritului si a energiilor regenerabile, precum si pe tema protectiei impotriva inundatilor. In primavara anului 2008 un reprezentant al Regiunii Centru a inceput sa activeze in cadrul reprezentantei Landului Brandenburg la Bruxelles pentru a creste gradul de informare al autoritatilor din Regiunea Centru pe probleme europene.