Turismul montan din judetul Harghita se dezvolta cu fonduri europene

Turistii vor beneficia de conditii sporite de siguranta in arealul muntos din judetul Harghita, in urma implementarii proiectului „Modernizarea salvarii montane in judetul Harghita”, finantat din fonduri europene prin Programul Operational Regional. Contractul de finantare, in valoare totala de 7.612.066,89 lei, din care 5.998.892,06 lei reprezinta fonduri europene nerambursabile, a fost semnat sambata, 17 aprilie 2010, in prezenta ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, al presedintelui Consiliului Judetean Harghita, Csaba Borboly si al directorului general ADR Centru, Simion Cretu.

Proiectul prevede construirea a trei baze Salvamont la Harghita-Madaras, Lacul Rosu si Toplita, precum si reamenajarea cu aceeasi destinatie a unui imobil existent la Harghita Bai. Cele patru baze vor fi dotate cu mijloace de interventie si echipamente specifice activitatilor de salvare montana. De asemenea, conform cererii de finantare, toti membrii celor patru formatii Salvamont ce vor activa in aceste baze vor beneficia de echipamente noi pentru activitatea de salvare montana. Durata de implementare a proiectului este de 20 de luni.

Finantarea va fi acordata in cadrul Axei Prioritare 5, Domeniul Major de Interventie 2 – „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor turistice” al POR, proiectul fiind primul de acest gen contractat la nivel national in cadrul acestui domeniu de interventie.

„Prin acest proiect judetul Harghita realizeaza o noua premiera nationala. Harghita a fost primul judet din tara care a deschis seria contractarilor cererilor de finantare prin Programul Operational Regional. Au trecut doi ani de la acel eveniment, iar administratia din Harghita nu s-a multumit sa investeasca doar in infrastructura rutiera, ci si in imbunatatirea serviciilor pentru turism. Practic, din judetul Harghita au fost depuse cereri de finantare pe toate domeniile de interventie ale programului REGIO, fiind deja contractate proiecte si pentru educatie si pentru mediul de afaceri. Odata cu evenimentul de semnare a contractului destinat infrastructurii turistice ne pregatim sa sprijinim beneficiarul acestui proiect pentru a-l implementa corespunzator, in asa fel incat, prin atragerea eficienta a fondurilor nerambursabile REGIO, sa se imbunatateasca atat serviciile acordate turistilor si sa se creeze cat mai multe locuri de munca in acest domeniu, in judetul Harghita si in intreaga Regiune Centru”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

„Activitatea in turism implica si astfel de investitii, dedicate imbunatatirii conditiilor de siguranta ale turistilor. Ce este foarte important, este faptul ca autoritatile publice locale se orienteaza catre fondurile europene si ma bucura faptul ca judetul Harghita a reusit sa realizeze doua importante premiere nationale, atat prin contractarea primului proiect finantat prin POR, cat si prin aceasta initiativa. Am asistat cu interes la demonstratia salvamontistilor din Harghita si am vazut ca sunt bine pregatiti si coordonati. Prin acest proiect vor beneficia de sprijin financiar pentru constructia unor baze moderne si functionale si vor obtine echipamente noi, atat de importante pentru dezvoltarea turismului intr-un judet cu atatea resurse, cum este Harghita. Ii felicit pe toti cei care au conlucrat la realizarea acestei cereri de finantare si sper ca vor implementa cu succes proiectul pe care l-au dezvoltat”, a declarat doamna Elena Udrea, Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Alba Iulia,
19.04.2010