10 ani de parteneriat bilateral romano-german Dezvoltare regionala durabila si provocari pentru anul 2020

In cei 10 ani care au trecut s-au atins obiective importante in dezvoltarea institutionala si ADR Centru a devenit Organismul Intermediar care s-a bucurat de succes in procesul de implementare a Programului Operational Regional in Regiunea Centru. Acum se lucreaza la cel de-al treilea plan de dezvoltare regionala, pe baza celor mai moderne metode de planificare, iar ADR Centru si alte institutii colaboreaza in diferite retele cu diversi parteneri europeni. Ca urmare a Proiectelor de Twinning bilateral s-a dezvoltat parteneriatul regional dintre Landul Brandenburg si Regiunea Centru. Prin intermediul unor noi initiative, precum misiunile economice din Landul Brandenburg in Regiunea Centru, incepand cu anul 2010, parteneriatul dintre cele doua tari si regiuni a intrat pe un nou teritoriu al cooperarii regionale. Rezultatele atinse de catre ADR Centru se datoreaza si expertilor calificati si competenti ce au fost trimisi in cadrul misiunilor de lucru pe perioada de derulare a proiectelor de Twinning si Follow-Up, derulate impreuna cu Ministerul federal al economiei din Germania. Impreuna cu Landul Brandenburg s-a reusit dezvoltarea unei colaborari continue care a condus la rezultate vizibile si cuantificabile la nivelul Regiunii Centru, atat la nivel tehnic cat si politic. Dezvoltarea durabila a Regiunii Centru a fost influentata in mod pozitiv prin intermediul consultantei acordate de catre expertii germani si prin posibilitatile de interventie asupra proceselor de dezvoltare precum si asupra rezultatelor acestor procese.

”In cadrul acestei Conferinte Internationale nu am discutat doar despre activitatile derulate in comun in ultimul deceniu, ci mai ales despre viitoarele provocari si oportunitati de abordare ale acestora. Acum, programele PHARE sunt deja incheiate si incep sa se vada rezultatele concrete ale derularii Programului Operational Regional. Am beneficiat de know-how german pentru pregatirea implementarii acestor programe si acum vom demara colaborarea pentru intocmirea unor proiecte viabile, care sa raspunda cerintelor Strategiei Europa 2020. La nivelul Regiunii noastre lucram la procesul de planificare si programare pentru perioada 2014-2020, concomitent cu pregatirea portofoliului de proiecte regionale, necesar pentru accesarea fondurilor disponibile in noua perioada de programare. De aceea consideram ca aceasta intalnire a fost utila pentru toti participantii, fiindca au vazut cum putem obtine sprijin german pentru rezolvarea eficienta a posibilelor probleme ce apar in procesul de absorbtie a fondurilor publice europene”, a declarat, la incheierea lucrarilor conferintei, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

La eveniment a participat o delegatie germana condusa de doamna dr. Ingrid Zilliges, reprezentanta Ministerului Federal al Economiei si Tehnologiei, Excelența Sa domnul Thomas Gerlach, Consul general al Germaniei la Sibiu, vicepresedintele CDR Centru, domnul Martin Bottesch, presedinte CJ Sibiu, prefectul judetului Alba, domnul Stefan Bardan, cu totii invitati ai ADR Centru si ai Reprezentantului Landului Brandenburg in Regiunea Centru, doamna dr. Birgit Schliewenz. Temele dezbatute au urmarit sa sublinieze pozitia pe care o adopta ADR Centru in pregatirea noii perioade de finantare a Uniunii Europene 2014-2020, pe langa rezultatele proiectelor de Twinning si FollowUp, precum si ale parteneriatului dintre Regiunea Centru si Landul Brandenburg, derulat in vederea dezvoltarii Regiunii Centru. Vorbitorii au adus in discutie si sistemul de retele si clustere, care reprezinta sansa cresterii competitivitatii IMM-urilor, dar si metodele si provocarile intampinate in dezvoltarea formarii profesionale si in colaborarea de viitor, la nivel national, a cluburilor economice.

Atasat se regasesc Agenda si Prezentarile sustinute de vorbitori, in cadrul manifestarii.