16 IUNIE – TERMEN LIMITA LA FINANTARE NERAMBURSABILA PENTRU DEZVOLTAREA MICROINTREPRINDERILOR

In 13 martie, a fost lansata la nivel national, cererea deschisa de proiecte pentru domeniul major de interventie 4.3 – Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor – din cadrul Axei 4, „Sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri regional si local” a Programului Operational Regional „Regio” 2007-2013.

Este singurul domeniu de finantare pe POR unde exista termen limita de depunere a cererilor de finantare, dar care se va lansa de mai multe ori pe parcursul urmatorilor 7 ani. Prin domeniul 4.3 – Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor, pentru Regiunea Centru, sunt alocate 21,81 milioane euro, pentru intreaga perioada 2007-2013.

Alocarea financiara disponibila pentru aceasta prima cerere deschisa de proiecte este de 4.30 milioane euro. Beneficiarii trebuie sa aduca o contributie proprie de minim 30% din valoarea cheltuielilor eligibile, la care se mai adauga totalitatea cheltuielilor neeligibile. Valoarea totala a unui proiect depus trebuie sa se incadreze intre 20.000 si 500.000 euro, din care ajutorul nerambursabil maxim ce va putea fi acordat este de 200.000 euro. Mai trebuie specificat faptul ca, in conformitate cu regula de minimis, potentialii beneficiari care vor sa depuna proiecte pentru finantare nu trebuiau sa deruleze in ultimii trei ani finantari nerambursabile in valoare mai mare de 200.000 euro din fonduri publice. Acest fapt ii obliga pe acestia sa elaboreze proiecte in care sa tina cont si de finantarile nerambursabile anterioare ce puteau fi obtinute atat prin programele Phare, cat si prin alte scheme de finantare din fonduri publice anterioare.

In Regiunea Centru exista un foarte mare interes din partea mai multor societati comerciale, care doresc sa beneficieze de finantari nerambursabile pentru dezvoltarea afacerilor proprii, prin domeniul major de interventie 4.3 – Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor. Conform datelor inregistrate la ADR Centru, pe aceasta tema au fost adresate cele mai multe solicitari de informatii privind modalitatile de finantare nerambursabila.

Proiectele pregatite de catre microintreprinderi puteau fi depuse incepand cu data lansarii nationale a acestei scheme de finantare, respectiv 13 martie, pana in data de 16 iunie 2008, ora 16.00 la sediul ADR Centru. Pana la sfarsitul luni martie a.c., ADR Centru a organizat sesiuni de informare pentru potentialii beneficiari in fiecare dintre cele sase judete ale regiunii (Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu).

„Exista un foarte mare interes pentru posibilitatile de finantare a microintreprinderilor din instrumentele structurale. Prin lansarea acestui domeniu de interventie al Programului „Regio” se asteapta multe proiecte de la potentialii beneficiari. Credem ca fondurile alocate pentru Regiunea Centru vor fi epuizate destul de repede. Acest lucru poate influenta favorabil dezvoltarea afacerilor in aceasta zona, lucru extrem de important pentru asigurarea celor mai bune conditii de viata pentru climatul general de afaceri, ca si pentru toti cetatenii, deopotriva”, a declarat in momentul lansarii acestui domeniu domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Pentru cei ce mai lucreaza inca la proiecte sau doresc ghidul solicitantului si celelalte documente necesare depunerii de cereri (ex. Lista cheltuielilor eligibile), acestea pot fi consultate pe pagina Programului Operational Regional www.inforegio.ro, precum si pe pagina ADR Centru, www.adrcentru.ro. De asemenea, informatii si clarificari mai puteti primi in cadrul Biroului de informare POR al ADR Centru, la sediu sau la tel 0258818616 int. 281,282.