9 MAI 2012 62 DE ANI DE UNIUNE A TARILOR EUROPEI

In urma cu 62 de ani Uniunea Europeana inceput sa se contureze ca si idee in vestul continentului. La data de 9 mai 1950, din Franta a pornit ideea de a pune bazele unei comunitati europene care sa sustina refacerea continentului dupa cel de-al doilea razboi mondial. In acest an, Ziua Europei marcheaza atingerea celor mai importante rezultate inregistrate de Uniunea Europeana: pace de durata, cooperare economica si libera circulatie.

“Noi, cetatenii tarilor din Europa de Est putem spune ca Uniunea Europeana reprezinta o oportunitate. Oportunitatea de a ne alatura tarilor dezvoltate si de a primi ajutor financiar pentru dezvoltare prin fonduri nerambursabile. La nivelul Regiunii Centru avem 382 milioane euro investiti in peste 300 contracte finantate prin Programul Operational Regional. Aceste fonduri s-au concen-trat mai mult decat fondurile de preaderare, pe principiile dezvoltarii regionale durabile. Aniversarea Zilei Europei reprezinta pentru noi toti, cei ce beneficiem de fonduri nerambursabile sau de rezultatele accesarii acestor fonduri, ocazia sa aflam mai multe despre UE, de a participa la eve-nimentele si actiunile ce se vor desfasura in tara si peste hotare pentru toate varstele,” a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

De mai bine de sase decenii, continentul european se bucura de pace, stabilitate si prosperitate. Populatia sa traieste la standarde ridicate, au disparut controalele la frontiere si oamenii pot circula liber pe aproape tot continentul.

La nivelul Regiunii Centru prin proiectele contractate pana in prezent prin Programul Operational Regional este sustinuta transformarea a 7 orase in poli si centre de dezvoltare urbana. In plus, prin fondurile nerambursabile alocate de UE si Guvernul Romaniei, se reabiliteaza peste 300 km drumuri, 25 centre pentru tineri si varstnici, dar si 26 de scoli sunt in curs de modernizare. Se vor construi 6 noi centre de afaceri, iar 197 microintreprinderi au primit finantare pentru dezvoltarea afacerilor. Un numar de 40 unitati SMURD au fost dotate cu echipamente noi, un spital si 5 ambulatorii se vor renova si moderniza. Cetatenii regiunii au la dispozitie peste 2000 noi locuri de munca, iar turistii pot vizita cel putin 20 de cetati istorice si biserici restaurate din fondurile Regio, derulate prin ADR Centru.

Sambata, 12 mai, mai multe institutii europene vor marca evenimentul, organizand „Ziua portilor deschise”. Puteti participa la aceste evenimente aniversare care au loc peste tot in Europa. De exemplu, la Bruxelles, puteti vizita cladirea Berlaymont, principalul sediu al Comisiei Europene (unde isi desfasoara activitatea cei 27 de comisari), sau puteti patrunde in sala in care se reunesc sefii de stat si de guvern, cu ocazia summiturilor Consiliului UE. De asemenea, puteti lua loc in sala de sedinte a Parlamentului European, unde deputatii discuta pe marginea celor mai importante subiecte ale actualitatii. Si alte foruri europene sunt deschise publicului de Ziua Europei, precum Comitetul Regiunilor (locul de intalnire al reprezentantilor regiunilor europene) si Comitetul Economic si Social (care gazduieste reprezentantii grupurilor de interese din Europa). Orasul italian Florenta gazduieste, in zilele de 9 si 10 mai, o conferinta privind „Starea Uniunii”, axata pe provocarile economice actuale si pe viitorul procesului de integrare. Conferinta va fi transmisa in direct, pe internet.

Pentru detalii, contactati reprezentantele Comisiei din statele membre. Daca vreti sa stiti mai multe despre UE si cum functioneaza puteti accesa link-ul urmator: http://europa.eu/about-eu/index_ro.htm