9 Mai – O zi speciala pentru romanii din Europa

Pe parcursul istoriei, data de 9 mai a marcat evolutia Romaniei de trei ori. Datorita semnificatiilor acestei zilei, toti cetatenii din Regiunea Centru sunt invitati sa aprecieze relevanta acestei date atat la nivel regional, cat si la nivel european. ADR Centru si Uniunea Europeana dedica ziua de 9 mai 2013 sarbatoririi cetateanului si a drepturilor sale. Pe parcursul acestui an, Uniunea Europeana si ADR Centru sustin, printr-o serie de evenimente si conferinte regionale, dialogul dintre toate nivelurile de guvernare, societatea civila si mediul de afaceri, pentru a dezbate drepturile fiecarui cetatean si pentru a construi o viziune despre cum ar trebui sa fie UE in 2020.

Independenta Romaniei ca stat, finalizarea celui de-al doilea razboi mondial si ziua ce a marcat inceputul constituirii Uniunii Europene au influentat pozitiv drumul Romaniei pe parcursul ultimilor 150 ani. In 9 mai 1877, Romania si-a proclamat independenta ca stat si decide sa-si hotarasca singura destinul rupand orice legatura de vasalitate cu Imperiul Otoman. Un alt eveniment major care a influentat viitorul Romaniei si al romanilor a avut loc in aceeasi data, in 1945, cand, dupa 6 ani de razboi mondial, Germania nazista isi anunta capitularea, ziua fiind proclamata ca Zi a Victoriei. Data de 9 Mai 1950 va ramane un reper in istoria mondiala ca fiind data care a schimbat pentru totdeauna fata batranului continent, ziua in tarile Europei au hotarat sa se ridice si sa faca fata puterilor mondiale, prin crearea unei uniuni care sa sprijine dezvoltarea economica, sociala si culturala a membrilor sai.

Pentru a promova implicarea civica, dialogul si interculturalitatea, ADR Centru, alaturi de parteneri judeteni si cu sprijinul Uniunii Europene au demarat un proiect ce marcheaza implicarea in revendicarea drepturilor cetatenesti si conceptul Uniunii Europene privind sprijinul comunitar. Prin derularea proiectului ”Societate romaneasca – societate europeana”, ADR Centru alaturi de ceilalti partenerii din proiect, au incercat si in acest an sa transmita si sa implice elevii din liceele din judetul Alba, in procesul de constientizare al aparte-nentei Romaniei la sistemul de valori al Uniunii Europene si in procesul de cunoastere a drepturilor lor in cali-tate de cetateni europeni. Cel putin 20 de lucrari participa la un concurs, in care cele mai bune vor fi premiate de catre partenerii acestui proiect demarat in luna martie a acestui an. Premierea va avea loc in cadrul Targului de Carte Alba Transilvania, duminica 12 mai la Alba Mall.

”UE doreste sa va faca cunoscute drepturile pe care le aveti in calitate de cetatean european, astfel incat sa le puteti valorifica la maxim in viata dumneavoastra cotidiana. Pentru o avea o Uniune Europeana democrati-ca, implicarea publicului general in dezbaterile ce stau la baza elaborarii viitoarelor directive europene este esentiala. In ultimii ani, atat la nivel local, regional, dar si european, ne-am confruntat toti cu diverse provocari de ordin financiar si social. Aceste fapte au demonstrat mai mult ca niciodata, ca este necesar sa responsabilizam locuitorii Regiunii Centru in calitate de cetateni europeni si sa contribuim la consolidarea dimensiunii civice a Uniunii. Implicarea fiecarui cetatean european la nivelul comunitatii si societatii de care apartine, pe plan local, regional, national sau european, este esentiala pentru mentinerea unei vieti democra-tice solide si pentru viitorul UE”, a declarat domnul Simion Cretu director general ADR Centru.

Pentru orice intrebare referitoare la politicile si structurile europene, legislatia europeana, drepturile fiecarui cetatean, initiativele Uniunii Europene, fondurile nerambursabile alocate de Uniune, posibilitatea de a accesa finantari sau de a studia in Uniune, sau orice alt tip de informatie legat de activitatea Uniunii Europene reprezentantii ADR Centru pot fi contactati la tel 0358/403121, puteti transmite e-mail la europedirect@adrcentru.ro, sau direct la sediul din Alba Iulia, str. Decebal, nr. 12.