A 2014-2020-ES REGIO PROGRAM A KÖZPONTI RÉGIÓ VALÓS FEJLŐDÉSÉT BIZTOSÍTJA

A Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség és Brassó, Fehér, Hargita, Kovászna, Maros és Szeben megyei partnerintézményei ebben az időszakban intenzív tevékenységet folytatnak a 2014-2020 REGIO Regionális Operatív Program vissza nem térítendő európai alapjainak lehívására. 

A program kezdeteitől a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökségnél 2.295 támogatási kérelmet nyújtottak be, amelynek összértéke meghaladja a 3 milliárd eurót, és amely révén 2,8 milliárd euró értékű vissza nem térítendő támogatást igényeltek fejlesztésre. A forrásigény háromszorosa a REGIO Program keretében a Központi Régió számára elkülönített anyagi kertnek. 

2021 decemberéig a Központi Régióban 1069 szerződést írtak alá a 2014-2020-es ROP alapjaira, ezek összértéke pedig több mint 7 milliárd lej, amelyből 1,4 milliárd lej értékben vissza nem térítendő támogatást igényelnek. A Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség által aláírt szerződések száma és a fejlesztésre lehívott pénzalapok értéke kétszerese a 2007-2015-ös időszak számának és értékeinek.

A leszerződött projektek a régió gazdasági és társadalmi fejlődését szolgáló európai források felhasználását biztosítják. Ezek az anyagi források a beruházások, munkálatok és eszközbeszerzések eredményeként számos létesítmény esetében változást idéznek elő. A régió több mint 500 kilométernyi megyei útjának korszerűsítéséről, 58 középület energetikai rehabilitációjáról, 32 műemlék revitalizálásáról van szó, vagyis várakról, múzeumokról, illetve kegyhelyekről. Mindezek mellett, a Központi Régióban 47 egészségügyi egységet is korszerűsítik és ellátják felszereléssel, 25 szociális központot pedig alkalmassá tesznek arra, hogy szakszerűbb szolgáltatásokat nyújtson az állampolgároknak. Nem utolsósorban említenünk kell itt 154 oktatási intézmény modernizációját, köztük öt fontos felsőoktatási intézményt, de azt a 620 új üzleti struktúrát is, amely támogatásban részesül a további fejlesztés érdekében. Gyakorlatilag a REGIO Program európai alapjai biztosítják mindazt, amire a korszerű infrastruktúrákban szükség lehet és hozzájárulnak a polgárok életszínvonalának növekedéséhez, az utóbbi 5 évben pedig 30.000 munkahely megőrzésében vagy létesítésében nyújtottak segítséget Brassó, Fehér, Hargita, Kovászna, Maros és Szeben megyében.

A Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség és partnerintézményei közösen határozták meg a Központi Régió 2021-2027-es időszakra vonatkozó stratégiai prioritásait. Munkánkban a regionális ütemezési és tervezési dokumentumokra támaszkodtunk, a hangsúly pedig jelenleg a leszerződött projektek sikeres megvalósítására, másfelől pedig a regionális projektporfólió véglegesítésére kerül. Ezek egybehangzanak az EU fejlesztési célkitűzéseivel: közösen hozzunk létre egy innovatív és észszerű Európát, amely környezetbarát, hálózatokra és társadalmi értékekre épül, és amely közel áll a polgárokhoz. Nekik azt is tudniuk kell, hogy a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség közvetlenül irányítja majd a Központi Regionális Operatív Program menedzsmentjét a 2021-2027-es időszakban, amely révén kevesebb bürokráciával közelebb visszük és kézenfekvővé tesszük a végső kedvezményezettek számára az európai erőforrásokat, ugyanakkor a Központi Régió fejlesztésére több mint 1,3 milliárd eurót hívunk le” – jelentette ki Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója.

Versiunea în limba română: http://regio-adrcentru.ro/programul-regio-regiunii-centru/