A 2022-es Európa futama több mint 1400 fiatalt sorakoztatott fel a rajthoz a Központi Régióban

Idén 13 iskola diákja és tanára nevezett be a Központi Régió többi polgárával együtt a 8. alkalommal megszervezett Európa futama (Crosul Europei) futóversenyre, és megmutatta, hogy elkötelezett híve az egészséges életmód népszerűsítésének, és bebizonyította azt is, hogy ösztönzi környezetvédelmet. Erre a versenyre neveztek be eddig a legtöbben a szervezők, a Központi Régió Europe Direct Irodája és a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség által lebonyolított nyolc eddigi kiadás közül. A futam valamennyi résztvevője tájékoztatást kapott a tevékenység kontextusáról, az Európai Zöld Paktumról, részleteket tudhatott meg arról, hogyan csökkenthető a környezetszennyezés a sporttevékenységek ösztönzése által. Idén több mint 1300 fiatal és több mint 60 sportoktató vett részt az Európa futama versenyen, hozzájuk pedig több mint 50 olyan személy csatlakozott, aki online felületen nevezett be az egyéni futamra.

A Központi Régió Europe Direct Irodája és az intézményi keretet nyújtó Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség valamennyi résztvevőnek tájékoztató és népszerűsítő anyagokat készített elő, illetve nyereményeket a legjobb futamidőt teljesítők számára. A tanárok támogatásával a diákok az iskolaudvaron, az oktatási intézmények környékén vagy a helyi parkokban futottak lelkesedéssel és elszántsággal a tétként megjelölt díjak elnyerése érdekében. A Központi Régió Europe Direct Irodájának és a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség munkatársai felváltva érkeztek a gyulafehérvári, topánfalvi, nagyenyedi, barcarozsnyói, viktóriavárosi, feleki, nagyszeben, csíkszeredai, székelyudvarhelyi, szászrégeni, marosvásárhelyi, baróti, illetve sepsiszentgyörgyi iskolákba, ahol a diákok legkevesebb egykilométeres távot futottak le, ennek folytán pedig 78 díjjal jutalmazták a győztes diákokat, lányokat és fiúkat. Az említett városokban zajló 13 sporttevékenység kedvező fogadtatásban részesült a benevezettek részéről, bár az időjárási viszonyok nem voltak a legkedvezőbbek. A versenyzőktől kapott pozitív visszajelzések elég szemléletesek e tekintetben: „Sikeres rendezvény volt!”, „Részt kell venni ezen a kellemes és jól megszervezett rendezvényen!”, „Remélem, jövőre is megszervezik!” – szavatolták ők a versenyformátumot és támogatták az Európa futama további megszervezését.

„Az általunk megszervezett sporttevékenység sikere megmutatkozott mind a résztvevők jelentős számában, mind pedig az iskoláktól érkezett felkérésekben, hogy helyszínt adnának a tevékenységnek. Biztosak vagyunk abban, hogy az igén az Európa futamába bekapcsolódott 1400 emberen kívül legalább ugyanekkora számban értesültek iskolatársak és családtok erről a tevékenységről és környezetszennyezés csökkentésének módozatairól. A csapatain által kiosztott népszerűsítő anyagok és az iskolában megtartott tájékoztatás pedig sokakhoz eljutott, ez a népszerűsítőakció pedig referenciaként szolgált számukra, olyan információforrásként, amelyhez a jövőben további tájékoztatásért fordulhatnak. Ezek a fő okai annak, hogy a csapatunk vállalkozott egy ilyen rendezvény lebonyolítására, amely idén karavánszerű volt, mindemellett pedig az a bizalom és ösztönzés, amelyet az akció feltétezett. Tudjuk, hogy mindenfajta testmozgás alkalmas egészségünk megőrzésére és a kihívásokkal való edzett szembesülésükre, amelyek jólétünk fontos előfeltételei” – fogalmazott Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója.

2022 novembere és decembere között a Központi Régió EUROPE DIRECT Irodája az intézményi keretet nyújtó Központi Regionális Fejlesztési Ügynökséggel közösen, illetve a megyei tanfelügyelőségek támogatásával megszervezte az „Egészséget és kikapcsolódást mindenkinek!” mottóval ellátott Európa futama versenyt klasszikus formában, illetve virtuális változatban is. Idén ebben a vegyes formában, sportversenyjelleg nélkül zajlott a rendezvény. A futam középpontjában egy európai környezetvédelmi prioritás, az Európai Zöld Megállapodás állt.

A tanulók a benevezési csomagban kapott felszerelésben futottak, számos népszerűsítő anyagot kaptak, amelyek a „Fuss és nyerj: egészséget, lazítást, mozgási lehetőséget, természetközelséget és fejlődést!” felirattal láttak el. Iskolánként a legjobb futók (az első 3 fiú, illetve 3 lány) további, személyre szabott népszerűsítő tárgyakból álló ajándékcsomagban részesültek, a pedagógusok pedig további tájékoztató anyagokat kaptak a szervezőktől.

Alább található azoknak az oktatási intézményeknek a listája, amelyeknek diákjai és a tanárai részt vettek az Európa futama klasszikus formában megszervezett versenyén:

 • A topánfalvi Avram Iancu Főgimnázium
 • A gyulafehérvári Horea, Cloșca és Crișan Főgimnázium
 • A feleki Gheorghe Lazăr Középiskola
 • A nagyszebeni Onisifor Ghibu Középiskola
 • A csíkszerdai Octavian Goga Főgimnázium
 • A székelyudvarhelyi Kós Károly Műszaki Szakközépiskola
 • A barcarozsnyói Műszaki Szakközépiskola
 • A szászrégeni Petru Maior Kollégium
 • A viktóriavárosi I.C. Drăgușanu Elméleti Líceum
 • A marosvásárhelyi Unirea Főgimnázium
 • A baróti Baróti Szabó Dávid Műszaki Szakközépiskola
 • A sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum
 • A nagyenyedi Axente Sever Gimnázium

Az Európa futama virtuális versenyén a régió megyéiből 58 fő regisztrált az online felületen, kitöltötte a regisztrációs lapot és leadta a futam során elért eredményeket (legalább 2 km-es távot a szabadon választott útvonalon), illetve a megtett táv és a teljesített időtartam adatait. Minden résztvevő, aki beküldte futama adatait, rajtcsomagot kap, a 10 legjobb eredményt pedig díjazták a szervezők az Európa futamának szabályzat szerint, a formai követelmények teljesítése után pedig ennek a versenynek a nyerteseit is kihirdették. Ők a következők: Giurma Daniel, Hârjoc Vasile, Goia Marcel, Muntean Alina, Baruch David Roland, Gergely Linda, Puskás Beatrix, Baliga Katalin, Cristea, Bogdan-Sorin és Bogdan Simona-Loredana.

A szabályzat alapján a nyertesek megnevezésétől számított legfeljebb egy hónapon belül a terepverseny online regisztrált résztvevői megkapják rajtcsomagjaikat, illetve nyereményeiket. A brassói, hargitai, kovásznai, marosi és nagyszebeni versenyzők a regionális irodák székhelyéről, a gyulafehérvári résztvevők pedig a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség gyulafehérvári székhelyéről (Decebal u., 12 sz.) vehetik át. A területi irodák címei a következő honlap alján találhatók:http://www.adrcentru.ro/adr-centru-echipa/