A Brassóban működő Cyber Hub lehetővé teszi a jövőben a közösségi digitális szolgáltatások fejlesztését és átjárhatóságát

A Brassói Metropolisz Övezet Fenntartható Fejlesztési Ügynöksége, a Cybernet Országos Központtal, illetve a brassói Transilvania Egyetemmel, az Atos Convergence Creators KFT-ével és a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökséggel közösen mutatta be 2021. május 11-én, a brassói CATTIA Központban a régió egyik rendhagyó projektjét.  Az első Cyber HUB – rövidítve: Bv-CyH – célja az, hogy  a kibernetikai biztonság terén megerősítse az innovációs ökoszisztémát egy olyan regionális hub létrehozásával, amely egybegyűjti a terület csúcsszakértőit, hatása pedig regionális, országos és európai szintre is kiterjed.  

Az eseményen részt vett a Brassó Megyei Tanács elnöke, Adrian Veștea, Brassó polgármestere, Allen Coliban, a Transilvania Egyetem rektora, Ioan Vasile Abrudan, a Kutatási, Innovációs és Digitalizációs Minisztérium vezetője, Ciprian Teleman, és a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója, Simion Crețu, további ötven meghívott jelenlétében.

A kibernetikai biztonság szakterületén létrehozott hub az alapítók és más stratégiai partnereknek közös erőforrásait használja fel, és három fő tevékenységi irányra alapoz: oktatásra, tudatosító események szervezésére és innovációra. Az oktatási és tudatosító része a következő kategóriájú felhasználókat célozza meg: gimnazistákat, középiskolásokat és egyetemistákat, illetve az IT&C szektor szakembereit. A tudatosítás folyamata a közintézmények alkalmazottjaira fog összpontosítani, továbbá a kritikus infrastruktúrák működtetőire, de más potenciális kulcsfontosságú felhasználókra is. A javasolt események a kibernetikai biztonság szakterületét járják körül, versenyeket foglalnak magukba, különböző gyakorlatokat és konferenciákat, illetve a szükséges infrastruktúra rendelkezésre bocsátását. Az innovációs ökoszisztéma mentori programokat, inkubátor programokat, illetve a szakterület üzleti tevékenységeinek felgyorsítását és szakirányú start-upok létrehozását tartalmazza.

A  Bv-CyH kitűzött célja és küldetése az, hogy ökoszisztémát hozzon létre a kibernetikai biztonság és a fejlett technológiák szintjén, az alapítók közös erőforrásainak felhasználásával, illetve stratégiai partnerek bevonzásával és bevonásával. A brassói Cyber Hub alapítói: a Brassói Metropolisz Övezet Fenntartható Fejlesztési Ügynöksége, a Cybernet Országos Központ, a brassói Transilvania Egyetem és az Atos Convergence Creators KFT.  Ezek az intézmények szeretnék hatékonnyá tenni az együttműködést és innovációt a kibernetikai biztonság szakterületén, hogy a regionális hub a terület valamennyi csúcsszakértőjét tömörítse a jövőben.

 „A digitalizálás fontos téma a távolságtartás időszakában, amelyben az emberek közti régi kapcsolati modellek is elavulnak. A digitális átalakulás gyors ütemben halad, és egy fontos elemet hoz előtérbe a rendszerek megfelelő működése kapcsán, ez pedig a kibernetikai biztonság, mindezt pedig azért, hogy elháríthassuk az informatikai gépezetek és hálózatok használatával járó kockázatokat.

A Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség számára a digitalizálás és kibernetikai biztonság kulcsfontosságú regionális prioritást jelent, és ekként is kezeljük a 2021-2027-es időszakra vonatkozó Regionális Operatív Programban, amelyet menedzsment hatóságként koordinálunk. Így a következő években anyagi támogatást nyújtunk a digitális közösségék kialakítására a 2-es prioritási tengely „Digitális régióra” vonatkozó kereteiből, amely egy 116 millió eurós költségvetést feltételez olyan régió létrehozására, amelyben smart-city típusú befektetéseket eszközölünk, digitalizáljuk a közszolgáltatásokat. Az általunk és partnereink által a 2021-2027-es Regionális Operatív Programban javasolt befektetések elősegítik a digitális közszolgáltatások fejlesztését és átjárhatóság azért, hogy javítsunk a közszférának az állampolgárokkal és a gazdasági szférával való interakcióján, ugyanakkor a hatékony döntéshozatal elősegítésével javítsuk a helyi közigazgatási tevékenységeket is. Ugyancsak a 2021-2027-es Regionális Operatív Programban javaslunk olyan befektetéseket is, amelyek a régió vállalkozásai számára a digitalizálás szintjének növelését segítik elő, fejlett digitális megoldások bevezetését a termelésben és az üzletkötésben.

A kibernetikai biztonság területét érintő brassói oktatási és innovációs központ a Központi Régió számára egészében nagy előnyt jelent a jövőbeli felhasználók – polgárok, turisták, üzleti partnerek, kliensek vagy informatikai rendszerek forgalmazói – bizalmának megnyerésében” jelentette ki Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója a brassói Cyber Hub bemutató eseményén.

 Kontextus

 A Brexit után, premierként, Románia ad otthon egy európai ügynökségnek, éspedig a Kiberbűnözés Elleni Európai Központnak (Cyber-UE), amelynek székhelye Bukarestben lesz, és amely valamennyi tagállam kibernetikai biztonságával foglalkozik. Hat európai uniós tagország szállt versenybe azért, hogy új otthont adjon az intézménynek, Bukarest mellett Brüsszel, München, Vilnius, Varsó, Leon és Luxemburg. Románia számára kiemelkedő diplomáciai siker ez, amelyet a múlt év végén ért el, egyben lehetőség is arra, hogy az Európai Unió valamennyi tagországa kibernetikai biztonságához hozzájáruljon, továbbá ösztönözze a szakterületen a kutatást és innovációt.

A processzálási sebesség, de a vonatkozó költségek tekintetében is, az Európai Unió tagországai közül Romániának van a legolcsóbb szélessávú internetszolgáltatása. Világszinten a legolcsóbb szélessávú internetcsomagjai jelenleg Ukrajnának vannak, Románia a tizedik helyen áll a havi átlagos 10,59 dolláros csomaggal. Országunk világelső azonban egy másik kritérium szerint: a másodpercenkénti megabájt (Mgbps) költsége mindössze 0,02 dollár (10 bani), ezen a ranglétrán Romániát Makaó, Szent Marton-sziget, Lengyelország, Reunion és Szingapúr követi.  Ugyanakkor, a 2020-as digitális gazdaság és a társadalom fejlettségét mérő mutató (DESI) szerint, amelyet az Európai Bizottság 2020 júniusában tett közzé, Románia 26. helyet foglal el, egyben utolsó előtti is az Európai Unióban. Ez a mutató Európa világszintű digitális teljesítményét monitorozza, és az európai uniós tagállamok digitális versenyképességét követi. Az idei évre vonatkozó DESI azt mutatja, hogy valamennyi tagállamban fejlődést tapasztaltak a mutató keretében vizsgált valamennyi kulcsterületen. Romániára vonatkozóan ez azt jelenti, hogy tíz hazai polgár közül csupán egy használja az internetet a közszférával való kapcsolatteremtésre, miközben EU-szinten ez a szám négyszeres.

Nem utolsósorban azt is alá kell húznunk, hogy a digitális átalakulás egyik fő jellemvonása az együttműködés, az adatbázisok és rendszerek átjárhatósága és összekapcsolhatósága révén. Az informatikai rendszerek folyamatosan növekvő lehetőségeibe vetett bizalom, és az együttműködés a digitális társadalom elengedhetetlen alapjai, amelyeket fejleszteni szeretnénk az új brassói Cyber Hub által.

Működését tekintve, a Bv-CyH oktatási kínálata fenntartására és eseményei megszervezésében együttműködik már a következő szakirányú vállalkozásokkal: Orange Románia, Bit Sentinel, Palo Alto Networks Romania és CISCO Románia cégekkel, de tárgyalásokat folytat egyéb vállalkozásokkal is.

Cyber HUB Brassó átadásával egyidőben egy elektronikus felületet is bemutatnak, amely tartalmaz valamennyi fontos adatot és népszerűsíti a létező szolgáltatásokat. Ugyanakkor közzé teszik az első szakirányú oktatási programokat is, meghirdetik a Bv-CyH keretében, partnerségek révén létrehozott első eseményeket is.

A román nyelvű ismertető linkje: http://regio-adrcentru.ro/municipiul-brasolitatea-acestora/