A HARGITA MEGYEI MAROSHÉVÍZ VÁROSI KORHÁZÁNAK KLINIKÁJÁT FELÚJÍTJÁK ÉS ÚJ ORVOSI MŰSZEREKKEL LÁTJÁK EL

A Maroshévízi Városi Kórház járóbetegrendelőjének felújítása és korszerűsítés mindig fontos célja volt a helyi közigazgatásnak, hogy olyan egészségügyi szolgáltatásokat kínáljon, amelyek felzárkóznak az európai színvonalhoz. Ez a célkitűzés most közelebb került a megvalósításhoz A Hargita megyei Maroshévíz Városi Kórháza járóbetegrendelőjének felújítása, korszerűsítése és felszerelése című projekt révén, hiszen a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium, illetve a projekt kezdeményezője, és – forrásfelhasználást koordináló közvetítő intézményi minőségében – a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség aláírta a vonatkozó szerződést. A projekt több mint 2,3 millió eurós költségvetése a REGIO 2014-2020 Regionális Operatív Program 8-as prioritási tengelyének alapjaiból származik, a lehívott vissza nem térítendő támogatás értéke pedig több mint 2,1 millió euró.

A projekt révén a Maroshévízi Városi Korház járóbetegrészlegének infrastruktúráját javítják, növelik az egészségügyi ellátás ágazatainak számát, hiszen a betegek átfogó kivizsgálását is lehetővé teszik, továbbá a járóbetegkezeléshez szükséges, funkcionális tereket biztosítanak, amelyekben járulékos előnyként a szakellátásra való várakozási idő is csökken.

A város vezetősége által benyújtott pályázatba pontosan belefoglalták, hogy milyen módon szeretnék fejleszteni a városi kórház járóbetegrészlegének szolgáltatásait. Építkezési és épületrendészeti munkálatokat végeznek, ugyanakkor átalakítják és módosítják a különböző hálózatokat a Victor Babeș utca 3. szám alatt lévő épületben. A projekt összértéke 10.814.272,11 lej, amelyből a Regionális Operatív Program Menedzsment Hatósága (AMPOR) 10.136.753,84 lej értékű vissza nem térítendő támogatást biztosít, ez a projektre lehívható alapok 98%-át jelenti. A munkálatokat két év és öt hónap alatt valósítják meg, vagyis 2023. október 31-éig. A vissza nem térítendő alapokat a Központi Régió 2014-2020-as időszakra vonatkozó Regionális Operatív Programjának kereteiből biztosítják, a 8-as prioritási tengely egészségügyi és szociális infrastruktúra fejlesztésére szánt költségvetéséből, az A típusú, járóbetegrendelőkre vonatkozó beavatkozások költségkeretéből.

 „A Maroshévízi Városi Kórház járóbetegrendelője a helyi egészségügyi ellátórendszer része, amely a Victor Babeș utcában helyezkedik el, ahol a klinika a kórház 12.000-as összterületének valamivel kevesebb mint    10%-át foglalja el. A városvezetőség jelezte, hogy fontos lenne ezt a teret funkcionálisabbá és korszerűbbé tenni, a javasolt munkálatok révén pedig ez a belsőtér valamivel nagyobb lesz. A korszerűsítési munkálatokhoz hasonló jelentőséget kap az egészségügyi intézmény orvosi műszerekkel való ellátása. 30 új felszerelésről beszélünk itt, amely a járóbetegrendelő szinte valamennyi kabinetjét ellátja majd, hogy a polgároknak ne csak pontosabb diagnózisban és színvonalasabb ellátásban legyen részük, hanem a szakellátásra és kivizsgálásra való, alaptalanul kiterjedő várakozási idő is csökkenjen.  

Ez a projekt jelentősen kiegészíti a REGIO Program alapjaiból eszközölt közbefektetéseket Maroshévízen. Három hónapja írtunk alá szerződést a Sfântu Ilie és Andrei Șaguna gimnáziumok sporttermeinek megépítésére, valamint a Sfântu Ilie Gimnázium felújítására, illetve játszótér létrehozására a város egy forgalmasabb részén. Mindemellett Maroshévízen támogatjuk az utcai világítórendszer rehabilitációjának munkálatait, továbbá az Eminescu Kollégium korszerűsítését. Ezek által a város 6,3 millió eurót hív le a polgárok életminőségének növelésére a Regionális Operatív Program alapjaiból.   

A Központi Régió egészségügyi létesítményein összeségében 50 millió euró értékű befektetéseket viteleznek ki, szerződést írtunk alá épületbővítésre és -korszerűsítésre, energiahatékonysági munkálatokra és modern műszerek beszerzésére. A munkálatokra és eszközbeszerzésre fordított alapok, amelyek korszerűsített kórházakat és klinikákat eredményeznek, biztosítják majd az embereket arról, hogy a helyi közigazgatás erőfeszítést tesz arra, hogy jó minőségű egészségügyi szolgáltatásokat, így pedig megfelelőbb orvosi ellátást teremtsen az erre alkalmassá, kényelmesebbé és higiénikusabbá tett helyiségekben” – nyilatkozta Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója.

A Maroshévízi Városi Kórház ama épülete felújításának, korszerűsítésének és felszerelésének terve, ahol az intézmény integrált járóbetegrendelője működik, a jelenlegi építmény megőrzését tekinti céljául, de fontos konszolidációs és új térkialakítási munkálatokat is előír. A műszaki terv építési és hálózatfelújítási munkálatokat tartalmaz, főként födémjavítást és beltéri teljes felújítást, többek között fal- és mennyezetjavítást. Valamennyi hálózatot kicserélik, főként a villamoshálózatot, amelyet korszerűsítenek, és alkalmassá teszik az egészségügyi szolgáltatásokhoz. A felújított épületben a jelenlegi falak és újak felhasználásával új tereket alakítanak ki, ugyanakkor új, nagyobb teherbírású, csúszásgátlóval ellátott padlózatot fektetnek le. A földszintes, emelettel rendelkező épületben, amelynek kiterített felülete 1900 négyzetméter, a belső berendezést egészében kicserélik és egészségügyi létesítményeknek megfelelőket szereznek be, a bejárati lépcsőket felújítják, és egy újonnan kialakított feljáratot hidraulikus emelővel is ellátnak a mozgáskorlátozott személyek számára.  A projekt révén több mint 30 orvosi műszert és felszerelést szereznek be, amellyel az integrált járóbetegrendelő szinte mindenik kabinetjét ellátják.

A román nyelvű ismertető linkje:  http://regio-adrcentru.ro/policlinica-toplita-regio/