A hegyvidéki turizmus fejlesztésének támogatási lehetőségei a Központi Régióban

A Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség és a Központi Régió Europe Direct Irodájának képviselői,  kétéves járványidőszak után, ismét részt vettek a Fehér megyei Fehérvölgy (Albac) Vidéki Turizmus Országos Vásárának 17-ik kiadásán. Több száz, az Erdélyi-középhegység turizmusát népszerűsíteni és fejleszteni kívánó vásári résztvevő juthatott a teljes régiót érintő, európai fejlesztési forrásokra vonatkozó információkhoz a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség standján. Itt elsősorban az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében, illetve a 2021-2027-es időszak Regionális Operatív Programja révén elérhető erőforrásokról volt szó, de azokról a promóciós, tájékoztató anyagokról is, amelyek az Europe Direct Iroda specifikus tevékenységeit mutatták be. A rendezvény két napján jelenlévő ügynökségi és Europe Direct képviselők a résztvevőktől érkező több tucatnyi kérdésre válaszoltak: hogyan juthatnak finanszírozáshoz, milyen tevékenységekre kaphatnak forrást a különböző turisztikai projekteken belül, illetve hogyan találnak partnereket projektjeikhez.

A rendezvény nagyszabású, a vidéki turizmust népszerűsítő legrégebbi és legnagyobb vására, amelyen a gasztronómia, a hagyományok, a népi kézművesség és az eredeti román folklór harmonikusan fonódik össze a hazai vidéki turizmus kínálatának elemeiként. A rendezvényen, 2022. szeptember 3-4. között, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség képviselői az egyik legnagyobb standdal vettek részt, amely az európai forrásokból finanszírozható tevékenységekhez kapcsolódó kiadványokban bővelkedett, valamint olyan népszerűsító anyagokban, amelyek az európai polgárok jogairól és lehetőségeiről tájékoztatnak.

A kulturális örökség minden bizonnyal a legértékesebb javunk, ezért a vásár hivatalos megnyitójára szeptember 3-án, szombaton, havasi kürtszóra került sor A havasi kürt (tulnic) ősi hangszer, amely nemzeti kultúrkincs: körülbelül száz évvel ezelőtt minden család házában volt legalább egy ilyen hagyományos hangszer, amelyen az egész család tudott zenélni.

Az fehérvölgyi Vidéki Turizmus Országos Vásárán a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség mellett több mint 50 népi kézműves vett részt az ország minden részéről és bemutatta a hagyományos, kifinomult kézügyességgel elkészített termékeit, továbbá jelen volt 58 utazási iroda is. Képviselőik a turizmus területén tevékenykedő 7 civil szervezettel együtt látogatták meg a szálláshelyeket, turisztikai attrakciókat népszerűsítő Erdélyi-középhegységbeli községeket, valamint azokat, akik különböző, turizmushoz kapcsolódó szolgáltatásokat ajánlanak.  Külön standja volt 11 mócvidéki község helyi termelőinek és több vendégházának, amelyen a vásár látogatói sajátos mócvidéki termékeket találtak, a népművészek hagyományos néprajzi, festészeti és fotóművészeti kiállításon mutatták be alkotásaikat. A Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség csapata két napon keresztül több száz résztvevőnek nemcsak számtalan és sokrétű tájékoztatást nyújtott az európai alapokról, valamint az állampolgári jogokról a fehérvölgyi Vidéki Turizmus Országos Vásárán, hanem különleges hagyományokat is gyűjtött arról a vidékről, hogy a Központi Régió népszerűsítésébe ezeket is belefoglalhassa.

„Népszerűsítenünk kell hagyományainkat, hogy megismerjük történelmünket, nemzeti identitásunkat, és láthassuk, melyek azok az értékek, amelyek szülőföldünkhöz kötnek bennünket. Ez a vidéki turisztikai vásár fontos eleme a nemzeti értékek és hagyományok megőrzésének, népszerűsítésének a jelenkori társadalomban. Ismernünk kell történelmünket, hagyományainkat, folklórunkat, mesterségeinket, amelyeket elődjeink megőriztek és továbbadtak nekünk. Örömmel fogadtuk a meghívást, hogy részt vegyünk ezen a fontos eseményen, és természetes volt az is, hogy együttműködési szolgáltatásainkat felkínáljuk. A vissza nem térítendő európai források egyszerre jelentik a megújulást, az innovációt, a fejlesztést és a korszerűsítést, de a nemzeti örökség és hagyományok megőrzését is. Ezért mutatták be kollégáim a finanszírozási lehetőségeket, valamint a befektetők és a turisták jogait. Standunkon tájékoztattunk a 2021-2027-es időszak elérhető vissza nem térítendő finanszírozási lehetőségeiről a turizmus területén, a 2014-2020-as időszak eredményeiről, valamint a PNRR révén lehívható forrásokról is a vidéki és hegyvidéki térségek számára. Folyamatosan megteszünk mindent annak érdekében, hogy az információkat egyszerű, megközelíthető és hatékony formában közöljük. Így teremtjük meg a kapcsolatot a fejlesztési lehetőségek és azon konkrét programok, projektek között, amelyeket a következő időszakban regionális szinten lebonyolítunk”, nyilatkozta Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója

 

Versiunea în limba română: Oportunități de finanțare pentru dezvoltarea turismului și a zonelor montane din Regiunea CENTRU