A Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség konferenciasorozatot szervez Európai támogatások 2021-2027-ben. Együtt fejlesztjük a régiót! címmel

A Központi Régió 2021-2027-es Programja keretében összeállított pályázati útmutatók – február 7-április 13. közötti – nyilvános konzultációra bocsájtása után a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség, Brassó, Fehér, Hargita, Kovászna, Maros és Szeben Megye Tanácsának támogatásával munkaértekezlet-sorozatot szervez a közszféra és a vállalkozói szektor képviselői számára, hogy a Központi Régió érdeklődőit, célközönségének különböző rétegeit tájékoztassa a jelen európai programozási időszak európai forráslehetőségeiről.  A sorozat első két találkozóját február 7-én és 8-án tartják meg Kovászna Megye Tanácsának székhelyén.

Az online felületen elindított tájékoztatás kiteljesítése érdekében a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség közvetlen párbeszédet kezdeményez a Központi Régió 2021-2027-es Programja keretében támogatásra jogosult célcsoportokkal, a régió különböző megyéiben megszervezett rendezvények keretében. Az eseményeken a Központi Regionális Fejlesztési tájékoztat a 2014-2020-es időszak REGIO Regionális Operatív Programja keretében leszerződött projektek véglegesítési folyamatáról is, hogy  minél előbb meghirdethesse az általa irányított projektekre vonatkozó, új pályázati felhívásokat.

Együttműködésben a régió valamennyi megyei tanácsával, két-két, célközönségre szabott munkaülést szerveznek megyénként, olyan rendezvényeket, amelyeken a résztvevők megismerkedhetnek a követendő gyakorlatokkal és jó példákkal, illetve a korábbi támogatási időszakok tanulságaival, továbbá célirányosan bemutatják a Központi Régió 2021-2027-es Programja (Központi RP) befektetési prioritásait is a munkaértekezleteken résztvevő érdeklődők különböző rétegeinek. Valamennyi munkaértekezleten szó esik a finanszírozás konkrét területeiről, ismertetik a pályázati felhívások ütemtervét, valamint megvitatják a forráslehívás feltételeit, a jogosultsági és selejtezési kritériumokat.

Tekintettel arra, hogy a munkaértekezletek különbözőek lesznek az egyes megyék helyi önkormányzatai és közintézményi képviselői, illetve vállalkozói szektor esetében, valamennyi eseményen bemutatják a rendelkezésre álló egyéb támogatási forrásokat is, hogy a vissza nem térítendő európai alapok potenciális pályázói minél alaposabb tájékoztatásban részesüljenek. Eszerint, a közszféra esetében tárgyalják majd a 2014-2020-as időszakban támogatott, decemberi határidővel megvalósult projektek eredményeit és hatásait, valamint az Egészségügyi Operatív Programról szóló tudnivalókat. A vállalkozói szférának bemutatják a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség által az Enterprise Europe Network keretében nyújtott szolgáltatásait, illetve, a rendezvényen jelenlévő közönség sajátosságaitól függően, az egyéb rendelkezésre álló források részletei – az innováció, versenyképesség, szakmai képzés, mobilitás és európai üzleti együttműködés szakterületén.

„A Központi Régió európai források támogatásával történő regionális és megyei szintű fejlesztése olyan cél, amely mellett mindannyian elkötelezettek vagyunk, közös célunk az állampolgárok életminőségének, a közösségek társadalmi-gazdasági életének javítása. Ilyen tekintetben kiemelten fontos a potenciális pályázókkal való kapcsolatteremtés, hogy friss információkhoz jussanak az új pályázatok összeállításához. A Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség honlapján négy pályázati útmutatót tettünk közzé és bocsájtottunk nyilvános közvitára. Ezek a középületek részleges vagy mélyreható energetikai felújításának beruházási prioritásaira, a régió települései fenntartható városi mobilitásának fejlesztésére, a regionális jelentőségű közúti infrastruktúrának a transzeurópai közlekedési hálózatokhoz (TEN-T) való csatlakozás biztosítása érdekében történő korszerűsítésére, illetve a hozzáférhető infrastruktúra fejlesztése általi minőségi és inkluzív oktatási szolgáltatásokhoz, képzéshez és az élethosszig tartó tanuláshoz való egyenlő hozzáférés javítására vonatkoznak. A lehető legrövidebb időn belül nyilvános közvitára bocsájtunk más pályázati útmutatókat is, hogy a közszférát, illetve a vállalkozói szférát képviselő partnereink előkészíthessék azokat a célzott témákat, amelyeket pályázataikban kidolgoznak majd” jelentette ki Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója.

Az Európai támogatások 2021-2027-ben. Együtt fejlesztjük a régiót! címmel megszervezett regionális konferenciasorozat első két munkaértekezletét február 7-én, 12.45-től a vállalkozók számára, és 8-án, 11.00-től a közszféra számára szervezik meg Kovászna Megye Tanácsának gyűléstermében. Várjuk rendezvényeinkre az érdeklődőket. A részvétel ingyenes, bejelentkezni online felületen lehet a következő nyomtatvány kitöltésével: https://tinyurl.com/sw64x7u9