A Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség meghirdeti első pályázati felhívását a regionális turizmus revitalizációjára, amelyet a Központi Régió 2021-2027-es Programjából finanszíroz

A Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség a Központi Régió Programjának (PR Centru) menedzsment hatóságaként pályázati felhívást ír ki pályázatleadási határidővel, Brassó, Fehér, Hargita, Kovászna, Maros és Szeben megye kulturális örökségének revitalizációjára. Ez 15,14 millió euró összértékű, vissza nem térítendő támogatást jelent a Központi Régió Programjának Fenntartható turizmusra alapozó régió megnevezésű, 7-es számú beruházási prioritásának, ezen belül 7.1-es, A vidéki közösségek fenntartható fejlesztése természeti és kulturális turisztikai potenciáljuk növelésével megnevezésű folyamatának 7.1.1-es akciójára, amelynek tárgya Az UNESCO és az A kategóriájú kulturális örökség megőrzése, védelme és érvényre juttatása.

„Az UNESCO világörökségi helyszíneinek nagy része, illetve az „A” kategóriájú műemlékek zöme vidéken található. Bár néhányat a korábbi programok révén részlegesen helyreállítottak, számos műemlék még mindig beavatkozásra szorul. Így a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség a 2007-2020-as időszakban több mint 80 millió euró értékű beruházást koordinált a Központi Régióban 39 pályázat révén, amely az épített örökségi létesítményének rehabilitációját célozta meg, és amely által 56 műelmék, erődítmény, erődtemplom, műemlék státuszú vallási hely és múzeum került felújításra és az idegenforgalmi hálózatba való visszahelyezésre. 

Jelen pályázati felhívásunkkal fontos örökségvédelmi célpontok (UNESCO és A kategóriájú műemlékek) helyreállítását/megőrzését javasoljuk vidéki környezetben. Érvényre juttatásuk hozzájárul a fenntartható kulturális turizmus népszerűsítéséhez, amely a természeti erőforrások népszerűsítésén alapuló turizmussal együtt elősegíti a helyi és regionális fejlődési folyamatot, hangsúlyt fektetve a helyi gazdaság, a kultúra, az életmód és a helyi hagyományok fejlesztésére. A helyi közösségek, a KKV-ék és az összes érintett fél minél szorosabb, aktívabb és méltányosabb bevonása szükséges térségünk turizmusának kiegyensúlyozott fejlődéséhez” – jelentette ki Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója.

A Központi Régió Programjának Fenntartható turizmusra alapozó régió megnevezésű, 7-es számú beruházási prioritása az EU 4-es politikai célkitűzést ülteti gyakorlatba, amely a szociális és befogadó Európára vonatkozik, ezen belül is a 4.6-os kiemelt célkitűzésre, A kultúra és a fenntartható turizmus szerepének növelése a gazdaságfejlesztésben, a társadalmi felzárkóztatásban és a társadalmi innovációban megnevezésűre.

A célkitűzés megvalósítása érdekében a Központi Régió vidéki környezetében található UNESCO és A kategóriájú kulturális örökségi helyszínek/műemlékek megőrzésére, védelmére és fenntartható hasznosítására irányuló beruházások támogatására kerül sor.

A Központi Régió Programjának valamennyi meghirdetett prioritására a pályázatokat kizárólag az MySMIS2021/2021+ applikáció révén lehet benyújtani, elektronikus formában, a következő linken:  https://mysmis2021.gov.ro/.

A Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség Helpdesk szolgálatának szakértői ingyenes tájékoztatást nyújtanak a Központi Régió Programjáról, valamint útmutatást és tanácsot adnak a pályázat elkészítéséhez.

Felvehetik velünk a kapcsolatot a helpdesk@adrcentru.ro  e-mail címen, de üzenetet is küldhetnek a Helpdesk szolgáltnak az alábbi linken található nyomtatvány kitöltésével: https://www.regiocentru.ro/solicitari-de-informatii/. 

A pályázati felhívás technikai adatai: 7.1.1-es akció – Az UNESCO és az A kategóriájú kulturális örökség megőrzése, védelme és érvényre juttatása

Jelen pályázat versenyszerű felhívás pályázat-benyújtási határidővel, a pályázatokat 2023.09.02, 12:00 óra és 2024.02.02, 12:00 óra között lehet benyújtani. A MySMIS applikációban a felhívás kódja a következő: PRC/53/PRC_P7/OP4/RSO4.6/PRC_A7

A pályázatra elkülönített keretösszeg: 15.140.716 euró, amelyből 13.132.254 euró az Európai regionális fejlesztési alapból (FEDR), 2.008.462 euró pedig állami költségvetési támogatás. 

A pályázatonként minimálisan lehívható érték 500.000 euró, a maximálisan lehívható érték pedig nem haladhatja meg az 5.000.000 eurót.

Pályázhatnak Területi-közigazgatási alapegységek (UAT de bază) a Központi Régió vidéki környezetéből, illetve megyei szintű Területi-közigazgatási egységek a Központi Régióból, az utólagos módosításokkal és kiegészítésekkel ellátott 57/2019-es számú SKR előírásai szerint, illetve Partnerségek a megnevezett két típusú területi-közigazgatási egységek között, továbbá a Romániában elismert, jogi személyiséggel rendelkező vallási intézmények, illetve jogi személyiséggel rendelkező Civil szervezetek.

Az alaptevékenységhez kapcsolódó támogatható tevékenységek két nagy kategóriába sorolhatók: az UNESCO és az A. kategóriájú kulturális örökség helyszíneinek/műemlékeinek megőrzése, védelme és fenntartható fejlesztése vidéki környezetben, beleértve az UNESCO kulturális örökség egyes elemeinek rehabilitációját és megőrzését. Támogatható továbbá egy sor, az alapberuházást kiegészítő tevékenység, olyan tevékenységek, amelyek az örökségvédelmi célpont erősítését és hozzáférését támogatják.

Valamennyi információ, illetve a pályázati útmutató, ennek mellékletei megtalálhatók a Központi Régió Programjának oldalán: https://www.regiocentru.ro/patrimoniu-cultural-unesco-si-de-clasa-a/.