A romániai vállalkozói szféra fejlesztési lehetősségei osztrák partnerekkel

Befektetők bevonzása a Központi Régióba,

Fehér megyei vállalkozók, illetve a Fehér Megyei Tanács és Gyulafehérvár Polgármesteri Hivatalának képviselői osztrák vállalkozók küldöttségével találkoztak 2021. május 20-án, egy olyan jelentős, gazdasági együttműködést célzó eseményen, amelyet Ausztria Bukaresti Nagykövetségének kereskedelmi osztálya szervezett a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökséggel közösen. Több mint 35 személy vett részt az első osztrák kereskedelmi misszió Központi Régióban tett látogatásának közvetlen találkozóin. A hatóságok bemutatták azokat a fejlesztési kedvezményeket, amelyeket az osztrák partnereknek ajánlanak, a megye cégvezetői pedig azokról a lehetőségekről beszéltek, amelyeket tevékenységeikben, a gazdaság egy-egy szakterületén alkalmaznak. Céljuk az, hogy ezeket a jövőben kamatoztassák, illetve az osztrák partnerek hozzájárulásával kiegészítő lehetőségeket találjanak.   

A kereskedelmi misszió az infrastruktúra területére vonatkozott, ezen belül is a közúthálózatban alkalmazott technológiákra, továbbá a városrendészeti, illetve reptéri projektekben alkalmazott technológiákra. A rendezvény célja az volt, hogy találkozási lehetőséget biztosítson a romániai és osztrák vállalkozóknak, akik közös érdeklődési pontok révén a jövőben gazdasági kapcsolatokat alakíthatnak ki. A tárgyalásokon átfogó kép körvonalazódott arról is, hogy melyek a Központi Régió és gazdasági versenyszféra nyújtotta lehetőségek, illetve a szektor kihívásai Romániában, hogyan alakíthatók ki új partnerségek a helyi vállalkozásokkal.

„A Központi Régióban több osztrák tőkével működő cég is tevékenykedik, amely összesen több mint 1 milliárd eurós üzleti forgalmat jegyezett, és több mint 11.000 embert foglalkoztat. A Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség következetes abban a küldetésében, hogy tevékenyen hozzájáruljon a Központi Régió – nevezetesen Brassó, Fehér, Hargita, Kovászna, Maros és Szeben megye – fenntartható, méltányos és ésszerű fejlesztéséhez, ezért támogatunk minden olyan tevékenységet, amely ösztönzi és változatossá teszi a magánszféra beruházásait, illetve az üzleti szféra nemzetközi együttműködéseit. Ilyen meggondolásból szerveztük meg a világjárvány előtt, 2019-ben, Románia Berlini Nagykövetségén a vállalkozói szférát és a Központi Régiót népszerűsító rendezvényünket, részt vettünk a müncheni Ingatlanpiaci és befektetési nemzetközi vásáron. Reméljük, hogy a korlátozások feloldásával folytathatjuk az ilyen jellegű események megszervezését, az ezeken való részvételt és együttműködést, hiszen esélyt jelentenek a vállalkozóknak és hatóságoknak arra, hogy új partnereket vonzzanak be, illetve újabb lépéseket jelentenek a fejlődésre” – fogalmazott Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója.

Az osztrák küldöttség tagjai voltak közúti és vasúti biztonságot fejlesztő rendszereket forgalmazó vállalkozók (az EBE Solutions és Gmundner Fertigteile cégek képviseletében), környezetvédelmi és városrendészeti projektfejlesztők (a ComPlusUltra cég és az Osztrák Technológiai Kutatóintézet, az AIT Austrian Institute képviseletében), egy építkezési és közvilágítási vállalat (a Berger cég), energiahatékonysággal foglalkozó cégek (a Klinger Fluid Control és Ingrid Blecha képviseletében), és nem utolsósorban reptéri biztonsági rendszerekkel, illetve tűzvészelleni védőrendszerekkel foglalkozó befektetők (a Dynell és Rosenbauer International cégek képviseletében). A Központi Régió küldöttségének tagjai voltak a segesvári, kudzsiri, szászsebesi, abrudbányai, marosludasi polgármesteri hivatalok, a kudzsiri ipari park, illetve a Marosvásárhelyi Nemzetközi Repülőtér képviselői, továbbá olyan vállalkozók és egyesületek, amelyek az építkezésben, energiahatékonyságban, légibiztonságban, fűtésrendszerekben, klimatizálásban, tűzvédelemben és épületbiztonságban, továbbá közúti befektetésekben és szennyvízelvezetési technológiákban jártasok.

Kontextus:

A román és osztrák cégek együttműködését ösztönző eseménysorozat keretében, 2021. május 17-20. között, hasonló rendezvényeket szerveztek Bukarestben, illetve Brassó, Szeben és Fehér megyében. Első alkalommal látogatott el ilyen jellegű gazdasági misszió a Központi Régió három megyéjébe és három városába, hogy bemutassa a kétoldalú együttműködés és befektetésfejlesztés lehetőségeit.

A 2021 május végén Bukarestben és a Központi Régióban zajló kereskedelmi misszió előzménye az, hogy az infrastruktúra területén, közúthálózati infrastruktúrában és városrendészetben (Smart Cities), illetve a reptéri projektekben alkalmazott technológiák terén (Smart Airports) tevékenykedő osztrák cégek érdekeltek voltak a közúthálózati infrastruktúrában, városrendészetben stb. eszközölt befektetésekben és a helyi vállalkozókkal való együttműködésben, közös projektek lebonyolításában. Ennek érdekében, Ausztria Bukaresti Nagykövetségének szervezésében, a helyhatóságok, illetve a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség támogatásával, továbbá osztrák befektetők együttműködésével üzleti találkozókon és munkamegbeszéléseken vehettek részt Bukarestben, Brassóban, Nagyszebenben és Gyulafehérváron.

A román nyelvű ismertető linkje: http://www.adrcentru.ro/comunicare/oportunitati-de-dezvoltare-a-mediului-de-afaceri-romanesc-cu-parteneri-de-afaceri/