A Stefan Kohl Természettudományi Múzeum és a szászrégeni Ifjúsági Park a REGIO európai alapok haszonélvezője

Kevesebb mint egy hónappal azután, hogy a szászrégeni Florea Bogdan Gimnázium és Apalinei utca korszerűsítésére európai uniós támogatási szerződést írtak alá, egy 4,6 millió euró összértékű újabb támogatási szerződés biztosítja majd a Stefan Kohl Természettudományi Múzeum, illetve a városközponti Ifjúsági Park korszerűsítését és rehabilitációját. Ezeket a pénzalapokat is a 2014-2020-as Regionális Operatív Program 13-as prioritási tengelyének költségvetéséből különítették el, regionális szinten pedig a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség kezeli. Így hát a fejlesztési ügynökség összesen 21 millió euró értékben koordinál befektetési munkálatokat Szászrégen városfejlesztése, mobilitásjavítása, illetve oktatási infrastruktúrájának rehabilitációja érdekében.

A Szászrégen Megyei Jogú Város lakossága életminőségének javítása című projekt összértéke 21,13 millió lej, és a REGIO Program keretéből különítik el, a „kis és közepes méretű városok regenerálásának támogatására, a városi és vidéki régiók hátrányos helyzetű közösségeinek fizikai, gazdasági és szociális revitalizációjára”. A projekt rendelkezésére álló, vissza nem térítendő támogatás összértéke 21.135.533,16 lej, amely a projekt lehívható összértékének 98,00%-t teszi ki, a különbözettel a projekt haszonélvezője járul majd hozzá a támogatható és nem támogatható költségtételeknél. A projekt megvalósításának határideje: 2023. december 31.

„A hat projektet kitevő több mint 21 millió euró biztosítja majd Szászrégen Megyei Jogú Város több létesítményének korszerűsítését. Egy bölcsőde, egy óvoda, illetve a város legnagyobb műszaki középiskolájának részeként működő iskolai intézmény tartozik ide. Mindemellett a városban fontos városi mobilitási tervet is megvalósítanak, ugyanakkor a 13-as prioritási tengely révén egy iskola és ez utca korszerűsítési beruházásai is támogatást nyernek, mindezek mellé pedig felsorakozik a természettudományi múzeum, illetve az Ifjúsági Park. Ezáltal támogatjuk a városvezetést a 33.000 lakó javát szolgáló városi revitalizációban,”, nyilatkozta Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója.

A projektbe foglalt főbb tevékenységek:

A Stefan Kohl Természettudományi Múzeum esetében fontos átalakítási, emeletezési, illetve korszerűsítési munkálatok valósulnak meg azért, hogy az illető épületszárnyban, a jelenkori igényeknek megfelelően, a természettudományi ismeretek oktatását célzó múzeum működhessen. A Vânătorilor utcában, az összesen 2.000 négyzetméteren fekvő épületegyüttes, amelyben az eddigiekben a Stefan Kohl Természettudományi Múzeum működött, a továbbiakban is megőrzi rendeltetését, de felszámolják a jelenlegi tetőburkolatot, tetőszerkezetet és födémet, egy épületrészt lebontanak, az utca felöli épületszárnyat, a könyvtárat viszont megőrizik. A projekt révén új épületstruktúrát alakítanak ki, kültéri és beltéri asztalosmunkálatokat végeznek, korszerűsítési beavatkozásokat, illetve új világítástechnikát alakítanak ki, elhelyezik az új berendezéseket, amelyeket szintén pályázati alapokból szereznek be.

A projekt B komponense részeként az Ifjúsági Parkban, korszerű igények szerinti közösségi tereket alakítanak ki. A park 1 km távolságra helyezkedik el a Természettudományi Múzeumtól, itt biciklipályát alakítanak ki és két körülzárt játszóteret, utcai fitneszgépeket helyeznek el, illetve az idősek számára is kialakítanak asztalokkal és padokkal ellátott pihenőhelyet.  Ugyanakkor a tervben vízi játékoknak kialakított hely is szerepel, egy gördeszkás parkrész, a sportágnak megfelelő felhajtókkal és emelvényekkel, de olyan teret is kialakítanak majd, ahol függőagyakat lehet elhelyezni. A teljes parkot utcai bútorzattal is felszerelik, a központi részen pedig rendezvények megszervezésére alakítanak ki teret kisméretű szabadtéri amfiteátrummal. Ami a létesítmény megközelíthetőségét illeti, teljesen átszervezik az autóforgalmat, hogy a gyalogosok számára kényelmesebb és biztonságosabb legyen a közlekedés. Ez egyben azt is jelenti, hogy az autós közlekedést kiiktatják, felszámolják a létező parkolóhelyeket, teljesen újraszabályozzák az autós behajtást, a park peremrészén pedig 17 parkolóhelyet hoznak létre. A teljes parkot ellátják térfigyelő kamerával, wifi hotspottal és környezetkímélő világítótestekkel.

A román nyelvű ismertető linkje: http://regio-adrcentru.ro/muzeul-de-stiinti-europene-regio/