A vissza nem térítendő európai finanszírozások több mint 200 lehetséges pályázója vett részt a Központi Régió induló és mikrovállalkozásainak támogatására kiírt pályázati felhívás online bemutatásán

Tekintettel a Központi Régió Programja 1. prioritásának részét képező 1.4.2-es beavatkozásra, a Támogatás induló (start-up) és mikrovállalkozásoknak című pályázati felhívásra, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség online műszaki tájékoztatót szervezett 2024. január 31-én, 11.00 órától.

A tájékoztató rendezvényen, amelyet a Központi Régió 2021-2027-es Programja Központi Regionális Fejlesztési Ügynökségen belül működő menedzsment hatósága szervezett, a regionális üzleti szférát képviselő több mint 220 potenciális pályázó vett részt. A munkaértekezlet több mint két órát tartott és négy rövid előadást foglalt magába a pályázati felhívás támogatási feltételeiről, a pályázati űrlap MySMIS2021-applikációban való kitöltésének technikai módozatairól, a vizuális identitás szabályairól és intézkedéseiről, illetve a programra érvényes tájékoztatási és kommunikációs követelményekről.

A regionális program Innovációra, dinamikus vállalkozásokra alapozó versenyképes régió az észszerű gazdaságért című 1. prioritása kapcsán 67 kérdést fogalmaztak meg a webináriumon – a projektfelhívással és a forrásokhoz való hozzáféréssel kapcsolatban –, és valamennyire pontszerű választ kaptak a kérdezők. Mivel több kérdés is konkrét esetekre vonatkozott, amelyeket nem lehetett pontos kategóriákba sorolni, a potenciális pályázóknak azt javasoltuk, hogy részletes válasz érdekében a bemutatott esetek átfogóbb részleteit ismertessék. Az összes kérdés és az ezekre adott válaszok összefoglalója a program honlapján található a pályázati felhívásnak szentelt részen, illetve az alábbi linken: https://www.regiocentru.ro/actiuni/1-4-2-scale-up-pentru-start-up-uri-si-microintreprinderi/.

„Egy évvel ezelőtt közvetlen találkozót szerveztünk a magánszektor több száz potenciális támogatottjának, és bemutattuk nekik az európai forrásokhoz való hozzáférés általános feltételeit és lehetőségeit. Most, mivel konkrét szempontokról beszéltünk, amelyeket a lehető leghatékonyabban kellett kommunikálni, illetve amiatt is, hogy a vállalkozók több különböző tevékenységben vesznek részt, az ilyen típusú technikai tájékoztató mellett döntöttünk, webináriumot tartottunk, mert így időt spóroltunk és az egyeztetéshez szükséges erőforrásokat is hatékonyabban használtuk fel. A Központi Regionális Fejlesztési Ügynökségnek a több mint 27,6 millió eurós összköltségvetésű pályázati felhívás előkészítésén alaposan munkálkodó szakemberei valamennyi kérdésre válaszoltak. Örülünk, hogy az európai források iránt érdeklődők technikai kérdéseket fogalmaztak meg, és meggyőződésünk, hogy ők már dolgoznak a pályázatok előkészítésén, hiszen a legtöbb felvetés a pályázati útmutatóban található részletekre vonatkozott. Nyilvánvaló, hogy a verseny éles lesz, ezért fokozott figyelmet kell fordítanunk a benyújtott pályázatokra. Készen állunk arra, hogy segítsünk a lehetséges pályázóknak, hogy a fejlesztési projekteket minél jobban előkészítésék, majd megvalósítsák”, jelentett ki Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója.

Az online munkaértekezlet anyagai, de több más, a pályázati felhíváshoz kapcsolódó részlet a Központi Régió Programjának honlapján található meg: www.regiocentru.ro.