ADR Centru a premiat elevii participanti la a cincea editie a concursului de eseuri ”Societatea romaneasca – Societatea europeana”

Pe parcursul acestui an, Uniunea Europeana si ADR Centru sustin, prin mai multe evenimente, dialogul dintre toate nivelurile de guvernare, societatea civila si mediul de afaceri, pentru a dezbate dreptu-rile fiecarui cetatean si pentru a construi o viziune despre cum ar trebui sa fie UE in 2020. Pentru a promova implicarea civica, dialogul si interculturalitatea, ADR Centru si partenerii sai din judetul Alba au sprijinit derularea celei de-a cincea editii a proiectului educational ce marcheaza implicarea in re-vendicarea drepturilor cetatenesti si conceptul Uniunii Europene privind sprijinul comunitar.

Prin derularea proiectului ”Societate romaneasca – societate europeana”, ADR Centru alaturi de Inspectoratul Scolar Judetean Alba, Biblioteca judeteana ”Lucian Blaga” Alba Iulia, DJCPN Alba, Palatul Copiilor Alba si Liceul Economic ”Dionisie Pop Martian” Alba Iulia au incercat si in acest an sa transmita si sa implice si elevii din liceele din judetul Alba, in procesul de constientizare al apartenentei Romaniei la sistemul de valori al Uniunii Europene si in procesul de cunoastere a drepturilor lor in calitate de cetateni europeni. Concurentii au prezentat, din punctul lor de vedere, costurile si beneficiile integrarii Romaniei in UE, cultura romaneasca in context european si al institutiilor Uniunii Europene, dar si aspecte legate de alegerile europarlamentare care vor avea loc in acest an. Din cei 25 de elevi inscrisi, trei au reusit sa impresioneze juriul cu lucrari bine documentate pe aceste teme. Astfel, premiile au fost adjudecate de trei eleve: Cristina Ioana Croitoru, de la Colegiul “HCC” din Alba Iulia (locul I), Larisa Tric, de la Colegiul Economic „Dionisie Pop Martian” din Alba Iulia (locul II) si Sandra Bocsa, de la Colegiul National „Titu Maiorescu” din Aiud (locul III).

”UE doreste sa va faca cunoscute drepturile pe care le aveti in calitate de cetatean european, astfel incat sa le puteti valorifica la maxim in viata dumneavoastra cotidiana. Pentru o avea o Uniune Europeana democrati-ca, implicarea publicului general in dezbaterile ce stau la baza elaborarii viitoarelor directive europene este esentiala. In ultimii ani, atat la nivel local, regional, dar si european, ne-am confruntat toti cu diverse provocari de ordin financiar si social. Aceste fapte au demonstrat mai mult ca niciodata, ca este necesar sa responsabilizam cetatenii din Regiunea Centru in calitate de cetateni europeni si sa contribuim la consolidarea dimensiunii cetatenesti a Uniunii. Implicarea fiecarui cetatean european la nivelul comunitatii si societatii de care apartine, pe plan local, regional, national sau european, este esentiala pentru mentinerea unei vieti de-mocratice solide si pentru viitorul UE”, a declarat domnul Simion Cretu director general ADR Centru.

Proiectul a fost coordonat de prof. Adrian Simion iar participantii la festivitatea de premiere au raspuns la mai multe intrebari fiind rasplatiti cu premii constand in materiale promotionale de la Centrul de informare Europe Direct Regiunea Centru si carti din partea Bibliotecii Judetene “Lucian Blaga” din Alba Iulia. In cadrul festivitatii, tinerii au vizionat si cateva filme referitoare la rolul institutiilor europene si la alegerile europarlamentare ce vor avea loc in data de 25 mai 2014.
 

Pentru orice intrebare referitoare la politicile si structurile europene, legislatia europeana, drepturile fiecarui cetatean, initiativele Uniunii Europene, fondurile nerambursabile alocate de Uniune, posibilitatea de a accesa finantari sau de a studia in Uniune, sau orice alt tip de informatie legat de activitatea Uniunii Europene reprezentantii ADR Centru pot fi contactati la tel 0358/403121, puteti transmite e-mail la europedirect@adrcentru.ro, sau direct la sediul din Alba Iulia, str. Decebal, nr. 12.