ADR Centru a premiat elevii participanti la concursul ”Societatea romaneasca – Societatea europeana”

Pe parcursul acestui an, Uniunea Europeana si ADR Centru sustin, printr-o serie de evenimente si conferinte regionale, dialogul dintre toate nivelurile de guvernare, societatea civila si mediul de afa-ceri, pentru a dezbate drepturile fiecarui cetatean si pentru a construi o viziune despre cum ar trebui sa fie la UE in 2020. Pentru a promova implicarea civica, dialogul si interculturalitatea, ADR Centru si partenerii sai din judetul Alba au sprijinit un proiect ce marcheaza implicarea in revendicarea drepturi-lor cetatenesti si conceptul Uniunii Europene privind sprijinul comunitar.

Prin derularea proiectului ”Societate romaneasca – societate europeana”, ADR Centru alaturi de Inspectoratul Scolar Judetean Alba, Biblioteca judeteana ”Lucian Blaga” Alba Iulia, DJCPN Alba, Palatul Copiilor Alba si Liceul Economic ”Dionisie Pop Martian” Alba Iulia au incercat in acest an sa transmita si sa implice si elevii din liceele din judetul Alba, in procesul de constientizare al apartenentei Romaniei la sistemul de valori al Uniunii Europene si in procesul de cunoastere a drepturilor lor in calitate de cetateni europeni. Peste 20 de lucrari au participat la concurs si 5 dintre acestea au fost premiate in cadrul unei gale organizate la Alba Iulia, in cadrul Targului de Carte ”Alba Transilvania”, desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute la Alba Mall.

”UE doreşte sa va faca cunoscute drepturile pe care le aveţi in calitate de cetaţean european, astfel incat sa le puteţi valorifica la maxim in viaţa dumneavoastra cotidiana. Pentru o avea o Uniune Europeana democrati-ca, implicarea publicului general in dezbaterile ce stau la baza elaborarii viitoarelor directive europene este esentiala. In ultimii ani, atat la nivel local, regional, dar si european, ne-am confruntat toti cu diverse provocari de ordin financiar si social. Aceste fapte au demonstrat mai mult ca niciodata, ca este necesar sa responsabilizam cetaţenii din Regiunea Centru in calitate de cetateni europeni si sa contribuim la consolidarea dimensiunii cetaţenesti a Uniunii. Implicarea fiecarui cetaţean european la nivelul comunitaţii şi societaţii de care aparţine, pe plan local, regional, naţional sau european, este esenţiala pentru menţinerea unei vieţi de-mocratice solide şi pentru viitorul UE”, a declarat domnul Simion Cretu director general ADR Centru.

Proiectul a fost coordonat de prof. Adrian Simion si castigatorii, in ordinea notelor obtinute, au fost: Iulia Muresan, eleva in clasa a X-a G la Colegiul National ”Horea, Closca si Crisan” din Alba Iulia (nota finala 9,75); Bianca Bocsa, clasa a XI-a, Colegiul ”Titu Maiorescu” Aiud (9,25); Lucian Mondoc, clasa a XI-a E, Colegiul Economic ”Dionisie Pop Martian” Alba Iulia (9,00); Diana Copilu, clasa a XI-a, Colegiul ”Titu Maiorescu” Aiud (8,75); Georgiana Dan, clasa a XI-a E, Colegiul National ”Horea, Closca si Crisan” din Alba Iulia (nota finala 8,00).
Initiativa europeana de cunoastere si exercitare a drepturilor cetatenesti se concretizeaza printr-o serie de masuri de informare puse la dispozitia tuturor celor 500 de milioane de cetateni europeni. Daca doriti sa calatoriţi in Uniunea Europeana si aveti nevoie de informaţii utile privind drepturile de care beneficiaţi sau sfaturi practice accesati site-ul EUROPA TA la link-ul http://europa.eu/youreurope/citizens/index_ro.htm si gasiti tot ceea ce va intereseaza. Daca considerati ca o autoritate publica dintr-un stat membru UE a aplicat prost un drept comunitar puteţi inainta o plangere centrului SOLVIT prin intermediul unui formular on-line. Prin accesarea link-ului https://ec.europa.eu/imi-public/ SOLVIT primeste si trateaza gratuit reclamaţiile inaintate de cetaţeni, de intreprinderi sau de intermediarii care acţioneaza in numele lor. Prin accesarea portalului PLOTEUS la link-ul http://ec.europa.eu/ploteus/home_ro.htm studentii, cei ce cauta un loc de munca, muncitorii, parinţii, consilierii carierei şi profesorii sunt ajutati sa gaseasca informaţii despre studiul in Europa. Prin accesarea link-ului http://ec.europa.eu/eures/home.jsp?lang=ro reţeaua EURES va informeaza ce posturi vacante gasiti in cele 31 de ţari europene sau ce trebuie sa ştiţi daca doriţi sa locuiţi şi sa munciţi in strainatate şi multe altele.

Informatii despre proiectele derulare de ADR Centru in Regiunea Centru puteti obtine informatii suplimentare accesand pagina www.regio-adrcentru.ro. Pentru orice intrebare referitoare la politicile şi structurile europene, legislaţia europeana, drepturile fiecarui cetaţean, iniţiativele Uniunii Europene, fondurile nerambursabile alocate de Uniune, posibilitatea de a accesa finantari sau de a studia in Uniune, sau orice alt tip de informaţie legat de activitatea Uniunii Europene reprezentantii ADR Centru pot fi contactaţi la tel 0358/403121, puteti transmite e-mail la europedirect@adrcentru.ro, sau direct la sediul din Alba Iulia, str. Decebal, nr. 12.