ADR Centru a premiat elevii participanti la concursul ”Societatea romaneasca, Societatea europeana”

Pe parcursul acestui an, consacrat ca An European al Dezvoltarii, ADR Centru a sustinut, prin mai multe evenimente si conferinte regionale, dialogul dintre toate nivelurile de guvernare, societatea civila si mediul de afaceri, nu numai pentru a promova posibilitatile de finantare din surse nerambursabile, dar si pentru constientizarea drepturilor cetatenesti si pentru a construi o viziune despre cum ar trebui sa fie UE in 2020. Pentru a sustine implicarea civica si dialogul cu tinerii, ADR Centru si partenerii sai din judetul Alba au sprijinit cea de-a VI-a editie a proiectului educational ”Societatea romaneasca – societate europeana”, ce-si propune, an de an, implicarea tinerilor in promovarea valorilor europene.

Prin derularea proiectului ”Societate romaneasca – societate europeana”, ADR Centru alaturi de Inspectoratul Scolar Judetean Alba, Biblioteca judeteana ”Lucian Blaga” Alba Iulia, DJCPN Alba, Palatul Copiilor Alba si Colegiul Economic ”Dionisie Pop Martian” Alba Iulia au incercat si in acest an sa transmita elevilor din judetul Alba si sa-i implice in procesul de constientizare al apartenentei Romaniei la sistemul de valori al Uniunii Europene si in procesul de cunoastere a drepturilor lor in calitate de cetateni europeni. Circa 30 de lucrari au participat la concurs, trei dintre ele fiind premiate in cadrul unei gale organizate la Alba Iulia, in cadrul Targului de Carte ”Alba Transilvania”, desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute la Casa de Cultura a Sindicatelor.

”UE doreste sa va faca cunoscute drepturile pe care le aveti in calitate de cetateni europeni, astfel incat sa le puteti valorifica la maxim in viata. In ultimii ani, atat la nivel local, regional, dar si european, ne-am confruntat toti cu diverse provocari de ordin financiar si social. Aceste fapte au demonstrat, mai mult ca niciodata, ca este necesar sa responsabilizam oamenii din Regiunea Centru, ca sa ne valorificam cu totii drepturile, in calitate de cetateni europeni. Am organizat un cros de Ziua Europei, ca o manifestare dedicata publicului larg, tinerilor si celor mai putin tineri si am petrecut cateva ore cu voie buna si relaxare. Am sustinut si pregatirea unor eseuri de catre elevi si am constatat, cu placuta surprindere, ca intr-o foarte frumoasa zi de mai peste 40 de elevi au participat, in cadrul Targului de Carte, la un eveniment de promovare a valorilor europene. Acest lucru dovedeste cum implicarea fiecarui cetatean, la nivelul comunitatii si societatii de care apartine, pe plan local, regional, national sau european, este esentiala pentru mentinerea unei vieti democratice solide si pentru viitorul Uniunii Europene”, a declarat domnul Simion Cretu director general ADR Centru.

Proiectul, in care s-au implicat peste 30 de elevi de la sase licee din judetul Alba, a fost coordonat de prof. Adrian Simion, iar castigatorii sai au fost: Claudia Harbea, eleva a Colegiului Economic ”Dionisie Pop Martian” Alba Iulia – Premiul III, pentru lucrarea ”Valorile europene in lumea de azi”; Daniel Graur, elev al Liceului Teoretic Teius – Premi-ul II, pentru lucrarea ”Simboluri ale Uniunii Europene” si Andrei Mihalciuc, elev al Colegiului National ”Inochentie Micu Klein” Blaj – Premiul I, cu lucrarea ”Spatiul romanesc ca parte a Europei”. Festivitatea de premiere, in cadrul carei ADR Centru a oferit inca 15 premii la un concurs ad-hoc pe teme europene, a constituit un moment aparte in cadrul Targului de Carte ”Alba Transilvania”. Castigatorii concursului de eseuri au fost premiati de vicepresedintii Consiliului Judetean Alba, domnii Florin Roman si Alin Cucui, precum si de deputatul de Alba, domnul Dan Coriolan Simedru. ADR Centru, prin Centrul de Informare Europe Direct Regiunea Centru, a oferit elevilor merituosi medalii si mai multe obiecte promotionale, dar si informative, despre rolul si misiunea UE.

Informatii suplimentare despre proiectele derulate de ADR Centru in Regiunea Centru pot fi obtinute accesand pagina www.adrcentru.ro. Pentru orice intrebare referitoare la politicile si structurile europene, legislatia europeana, drep-turile fiecarui cetatean, initiativele Uniunii Europene, fondurile nerambursabile alocate de Uniune, posibilitatea de a accesa finantari sau de a studia in Uniune, sau orice alt tip de informatie legat de activitatea Uniunii Europene, reprezentantii ADR Centru pot fi contactati la tel 0358/403121, prin e-mail la europedirect@adrcentru.ro, sau direct la sedi-ul din Alba Iulia, str. Decebal, nr. 12.