Sute de participanți la suita de Conferințe județene ”Finanțări europene 2021-2027. Împreună dezvoltăm regiunea!”

ADR Centru prezintă la nivel regional oportunitățile de finanțare aferente perioadei de programare 2021-2027

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru – în calitate de Autoritate e Management a Programului ”Regiunea Centru” 2021-2027 – a pus în dezbatere publică primele ghiduri de finanțare din cadrul acestui program regional și a publicat recent Calendarul orientativ privind lansările de apeluri de proiecte, pentru perioada ianuarie – iulie 2023, conform căruia, în prima jumătate a anului curent, se vor lansa 15 apeluri de proiecte aferente celor 8 Priorități ale Programului, în valoare totală cumulată de aproape un miliard euro.

În acest context, până la jumătatea lunii aprilie, ADR Centru – cu sprijinul Consiliilor Județene din Regiunea Centru – organizează o suită de întâlniri de lucru cu reprezentanții mediului public și ai mediului privat, pentru a informa categoriile interesate de public țintă din Regiunea Centru despre oportunitățile de finanțare cu resurse europene, în actuala perioadă de programare europeană.

La primele 9 din cele minim 12 astfel de sesiuni de lucru au participat peste 800 de persoane, ceea ce arată interesul mare arătat de administrația publică și mediul de afaceri pentru finanțările europene nerambursabile alocate dezvoltării regiunii noastre.

Programarea reuniunilor de lucru din cadrul suitei de Conferințe regionale ”Finanțări europene 2021-2027. Împreună dezvoltăm regiunea!”  este :

Pentru județul Mureș, întâlnirea de lucru cu reprezentanții mediului public va avea loc la Palatul Cuturii din Targu Mureș, în data de 14 martie 2023, de la ora 10.45.
Link înscriere MUREȘ: https://forms.gle/VWkLwRhnBChwwBab6

Întâlnirea de lucru cu reprezentanții mediului de afaceri din județul ALBA va avea loc la Sala de Confe-rințe a Hotelului ALLEGRIA din Lancrăm (Sebeș/Alba), în data de 15.03.2023, începând cu ora 10.45. Link înscriere ALBA: https://forms.gle/Z95PfthZommao94B7

Întâlnirea de lucru cu reprezentanții mediului de afaceri din județul MUREȘ va fi programata la începutul lunii Aprilie 2023 într-o locație pe care o vom comunica în cel mai scurt timp.

În acest fel, ADR Centru completează sistemul de informare demarat în mediul online și menține un dialog direct cu grupurile țintă eligibile spre finanțare prin Programul ”REGIUNEA CENTRU” 2021-2027, în cadrul unor evenimente desfășurate fizic în fiecare județ din Regiunea noastră. În contextul acestor evenimente, ADR Centru va aborda și procesul de finalizare a proiectelor contractate în cadrul Programului Operațional Regional REGIO 2014-2020, pentru a demara cât mai curând posibil lansarea cererilor de proiecte care vor fi gestionate de Agenție.

”Am reușit să ne întâlnim și să discutăm direct cu mai mult de 400 de persoane din administrația publică locală și din mediul de afaceri, în județele Alba, Brașov și Covasna. Vom merge în următoarele zile în Harghita și Sibiu, urmând să ne întoarcem în Mureș și iarăși în Alba, la jumătatea lunii martie. Toate aceste sesiuni au fost și sunt importante pentru noi și pentru potențialii solicitanți de finanțări nerambursabile prin proiecte europene. Dezvoltarea Regiunii Centru cu sprijinul resurselor publice, atât la nivel regional, cât și la nivel județean, este un obiectiv la care suntem angajați toții, având scopul comun al creșterii calității vieții cetățenilor și al îmbunătățirii dimensiunii socio-economice a comunităților. Din acest punct de vedere, interacțiunea cu potențialii solicitanți de finanțare este extrem de importantă. Le-am transmis și le vom transmite permanent informații actuale pentru a-și pregăti cu grijă noile cereri de finanțare. Pe site-ul ADR Centru sunt publicate, pentru dezbatere publică, Ghidurile de finanțare pentru prioritățile de investiții destinate reabilitării energetice a clădirilor publice, dezvoltării mobilității urbane în municipii, modernizării infrastructurii rutiere de importanță regională și pentru investiții în învățământul universitar. În curând vom lansa cererile de proiecte pentru aceste acțiuni și vom pune în consultare publică noi ghiduri, în special pentru apelurile de proiecte destinate finanțării afacerilor. Acesta este rolul Conferințelor pe care le organizăm, alături de partenerii noștri din Consiliile Județene și Camerele de Comerț, ca toți potențialii solicitanți de fonduri europene să fie bine informați despre tematica pe care trebuie să o abordeze în cererile lor de finanțare”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Prin prisma parteneriatului cu toate Consiliile Județene din regiune, în fiecare județ au avut și vor avea loc câte două sesiuni de lucru, personalizate pe categorii de public țintă. Participanții se implică atât într-un schimb de bune practici a lecțiilor învățate din perioadele anterioare de finanțare, dar beneficiază și de prezentări actualizate privind Prioritățile de Investiții din cadrul Programului ”REGIUNEA CENTRU” 2021-2027 (PR Centru) în funcție de categoria de public țintă vizată de fiecare întâlnire de lucru. În cadrul tuturor reuniunilor de lucru, sunt abordate domeniile de finanțare specifice, este discutat calendarul estimativ de lansare a apelurilor de proiecte, și sunt detaliate condițiile de accesare a fondurilor,  inclusiv principalele criterii de eligibilitate și selecție a proiectelor.

Având în vedere că sesiunile de lucru sunt distincte, pentru reprezentanții Autorităților Publice Locale și ai instituțiilor publice din fiecare județ (pe de o parte) și pentru mediul de afaceri (pe de altă parte), în cadrul fiecărei întâlniri de lucru sunt prezentate toate sursele de finanțare disponibile, pentru o cât mai bună informare a potențialilor solicitanți de fonduri europene nerambursabile. Specific, pentru mediul public vor fi discutate rezultatele și impactul proiectelor finanțate prin Programul REGIO 2014-2020, care au ca termen de finalizare luna decembrie, precum și informații despre Programul Operațional Sănătate. Pentru mediul privat, sunt detaliate serviciile acordate gratuit de ADR Centru în cadrul rețelei Enterprise Europe Network, dar și detalii despre alte finanțări disponibile, în funcție de specificul publicului prezent la eveniment, pentru: inovare, competitivitate, formare profesională, dezvoltarea turismului, mobilitate și cooperare europeană în afaceri.

Vă așteptăm să luați parte la aceste evenimente!