ADR Centru premiaza presa din Regiunea Centru pentru explicarea Europei pe intelesul cetatenilor

Marti, 5 noiembrie 2013, incepand cu ora 9, ADR Centru, prin intermediul Centrului de Informare Europe Direct Regiunea Centru, a premiat jurnalistii inscrisi in concursul “Europa pe intelesul cetatenilor”. Destinat jurnalistilor din Regiunea Centru, concursul, a urmarit timp de sase luni, preluarea informatiilor despre Uniunea Europeana, prioritatile si strategiile europene lansate in acest an si rescrierea mesajelor intr-un limbaj mai accesibil, pe intelesul cititorilor. Concursul organizat de Centrul de informare Europe Direct Regiunea Centru a fost lansat in luna aprilie 2013, incheindu-se in septembrie 2013.

Toate cele cinci Centre de informare Europe Direct ce functioneaza in Regiunea Centru, respectiv Alba Iulia, Fagaras, Harghita, Sfantu Gheorghe si Tarnave, si-au manifestat interesul si colaborarea de a se implica in desfasurarea acestui concurs alaturi de Centrul Europe Direct Regiunea Centru. In perioada aprilie – septembrie 2013, s-a transmis lunar la peste 300 de jurnalisti din presa locala, regionala sau nationala, cate o tema ce continea informatii despre Uniunea Europeana, evenimente, drepturile cetatenilor sau alte informatii relevante.

”Principalele cai la care recurg cetatenii pentru a se informa sunt ziarele, televiziunea, radio, iar in ultimii ani castiga din ce in ce mai mult teren mediul online. Jurnalistul are un rol important in viata de zi cu zi a fiecarui cetatean prin faptul ca preia informatiile oficiale transmise de catre institutii, extrage esenta, o pune in cuvinte simple, uzuale, si apoi o asterne pe hartie, o transmite online, prin radio sau televiziune. Conform sondajelor, cetatenii din Regiunea Centru, pentru informare, recurg in special la presa locala, in detrimentul celei nationale. Stim ca pentru noi, autoritatile ce avem de obicei mesaje birocratice, reguli si regulamente, daca vrem sa ajungem in casele cetatenilor, sprijinul mass-media este foarte important. De aceea, consideram genul acesta de actiuni, cum este acest concurs sau evenimentele, ca fiind o modalitate de a ne sustine reciproc pentru a transmite informatii necesare si de interes pentru cetateni. Si, fiindca am ascultat si cerintele jurnalistilor, in anul urmator vom extinde acest concurs si pentru jurnalistii din radio si tv si ii vom lasa sa isi aleaga ei temele importante”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Pana la termenul limita al depunerii articolelor, 30 septembrie 2013, s-au inscris in concurs sase jurnalisti, care au publicat in total 11 articole in presa scrisa si/sau online locala sau regionala. Dintre cei sase, juriul format din 4 reprezentanti ai societatii civile, din mediul educational sau din cadrul centrelor au selectat trei articole care au transmis un mesaj clar, cu un continut usor de inteles si care au pastrat sensul mesajelor transmise. Cei trei jurnalisti vor primi premii utile ce constau in hard disk-uri externe sau o geanta de voiaj business. Toti jurnalistii inscrisi in concurs au primit, in semn de apreciere, un set de materiale promotionale, instrumente de scris si de stocat informatii utile fiecaruia.

Centrul de Informare Europe Direct Regiunea Centru se afla la primul sau an de activitate in cadrul ADR Centru. Prin activitatea sa zilnica, Centrul cu sediul principal la Alba Iulia, str. Decebal, nr 12, pune la dispozitia cetatenilor informatii utile despre Uniunea Europeana, strategiile si demersurile Uniunii, pentru sustinerea cetatenilor si dezvoltarea economica a regiunilor. In fiecare judet din Regiunea Centru, ADR Centru prin birourile sale regionale, completeaza punctele de informare prin care raspunde intrebarilor cetatenilor sau le pune la dispozitie materiale informative. Pentru a putea vizualiza localizarea Centrului si a celorlalte birouri de informare din fiecare judet, dar si a celorlalte Centre de informare din Regiunea Centru puteti accesa site-ul www.europedirect-adrcentru.ro.