ADR Centru se implica in dezvoltarea serviciilor pentru IMM, intr-un cadru partenerial european

In cadrul parteneriatului dezvoltat an de an cu Landul Brandenburg din Germania, ADR Centru a primit cu deosebit interes propunerea germana de a se implica in proiectul de dezvoltare a unei clase de mijloc puternice economic, prin sprijinirea accesului IMM-urilor la know-how in cateva tari din Eu-ropa Centrala si de Est. In acest sens, conducerea ADR Centru a avut, la Alba Iulia, o intrevedere informala cu Reprezentantul oficial pentru chestiunile de parteneriat dintre Regiunea Centru si Landul Brandenburg si cu domnul Karl-Heinz Stiegemann, din conducerea Institutului IFM din Berlin, care activeaza pentru sprijinirea IMM. Proiectul de sprijinire a intreprinderilor mici isi propune atragerea firmelor din 4 tari intr-o retea care sa ofere servicii generale de consultanta pentru IMM-uri.

Tema principala discutiilor comune a constituit-o propunerea Institutului IFM de a crea un Service Center o platforma de actiune a companiilor membre cu consiliere ofensiva comparabila si integrata in statele membre ale UE. Din acest punct de vedere, dl. Stiegemann si d-na Birgit Schliewenz au prezentat propunerea de proiect-pilot pe o perioada de doi-patru ani, pentru Polonia, Romania, Serbia si Republica Ceha, unde se va implementa structura de Servicii integrate de consultanta pentru IMM, ca o combinatie de servicii generale, incluzand prezentarea oportunitatilor de finantare si asigurarea de consultanta financiara, precum si crearea de Centre de consiliere pentru dezvoltarea de locuri de munca.

La nivel local, in Regiunea Centru, ADR Centru activeaza in sprijinul IMM de peste 10 ani, ultimii sapte ca membru al Retelei Enterprise Europe Network, prin proiectul ”BisNET Transylvania”, activitate care poate fi inglobata in Service Center-urile concepute de Institutul IFM din Berlin. Practic, ADR Centru a facilitat relatiile de cooperare dintre IMM romanesti si partenerii straini, organizand sau participand la multe misiuni econo-mice in ultimii ani. Din acest motiv, propunerea IFM poate duce inclusiv la imbunatatirea marketingului pentru IMM, in special prin construirea unui mediu informational nou.

Cu toate ca activitatea ADR Centru este concentrata pe implementarea Programelor Operationale pe care le gestioneaza in calitate de Organism Intermediar, este necesara si sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri, ca o componenta obligatorie pentru dezvoltarea echilibrata a mediului socio-economic. Astfel, complementari-tatea dintre investitiile publice si cele private va putea duce la reducerea decalajelor dintre Regiunea Centru si regiunile dezvoltate ale Europei. Pentru faza pregatitoare, in vederea demararii proiectului-pilot al IFM, in par-teneriat cu ADR Centru, dl. Stiegemann a fost informat despre progresul activitatilor de evaluare, selectie si monitorizare a proiectelor finantate prin POR si POSCCE, aferente perioadei 2007-2013, precum si despre experienta de peste 16 ani in absorbtia de fonduri publice, folosita pentru pregatirea noului portofoliu de proiecte, in vederea accesarii a fondurilor europene pentru perioada 2014-2020.

”Propunerea Institutului german IFM este deosebit de incurajatoare pentru noi. Pentru aceasta faza pilot a proiectului, din Romania va fi selectata Regiunea Centru, una dintre cele mai dezvoltate din Romania, unde mediul IMM este foarte activ. Noi oferim deja consultanta pentru firmele care nu au posibilitatea de a concura direct cu marii actori din piata, prin proiectul ”BisNET Transylvania” si am colaborat foarte bine cu partenerii germani in organizarea mai multor misiuni de afaceri bilaterale. Pe de alta parte, legatura ADR Centru cu clusterele locale este foarte stransa si consideram ca aceasta forma de cooperare a micilor intreprinderi este deosebit de benefica grupului de investitori. Practic, daca pe de o parte suntem parte a mecanismului de finantare pentru IMM, prin atragerea de fonduri europene nerambursabile, pe de alta parte este necesar sa oferim servicii suport mediului de afaceri, deoarece micile afaceri trebuie sa-si imbunatateasca performantele si productivitatea, ca sa poata intra cu succes pe pietele concurentiale europene. La nivelul Regiunii noastre productivitatea IMM este peste media pe tara, dar totusi abia cu putin peste jumatate fata de media europeana. Avem nevoie de mecanisme de sprijin a dezvoltarii economice, prin transfer calificat de know-how de la statele dezvoltate membre ale UE, ca si de o flexibilitate economica mai mare, prin consolidarea IMM-urilor”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Faza de consultari pentru demararea proiectului-pilot propus de Institutul IFM din Berlin se va incheia in acest an. Pentru anul 2016 este propusa lansarea efectiva a cererii de finantare si demararea proiectului in cele patru tari, din Romania fiind selectati ca parteneri ADR Centru si Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia. Bugetul estimat al proiectului va fi de circa 4,5 milioane euro, pentru intreaga structura multinationala, iar beneficiile estimate pentru IMM din tarile Europei Centrale si de Est includ: specializarea ofertelor pentru consultanta si servicii pe baza expertizei calificate; imbunatatirea accesului la finantare si acordarea de sprijin pentru intocmirea cererile de finantare; sprijin in pregatirea achizitiilor publice si intocmirea cererilor de oferte de servicii.