ADR Centru si Centrul de informare Europe Direct Regiunea Centru au participat si sustinut

La sfarsitul saptamanii trecute ADR Centru a sprijinit, pentru al patrulea an consecutiv, organizarea Targului ALEA. Evenimentul, intitulat Targul „Surse regenerabile de energie ALEA 2016 – Targ de echipamente si solutii complete” s-a desfasurat in perioada 17-18 septembrie, la centrul comercial Alba Mall din Alba Iulia, in organizarea Agentiei Locala a Energiei Alba si a Consiliului Judetean Alba, cu sprijinul Primariei Municipiului Alba Iulia si al Universitatii ”1 Decembrie 1918”.

La acest eveniment, aflat la a IX-a editie, au fost expuse panouri solare termice, panouri fotovoltaice, pompe de caldura, sisteme electromagnetice de incalzit, turbine pentru microhidrocentrale, centrale termice pentru biomasa, instalatii eoliene si multe alte aplicatii legate de energia obtinuta din surse regenerabile. O atentie deosebita a fost acordata, si in acest an, transportului sustenabil, prin expunerea unor mijloace de transport electrice, de la biciclete, la autoturisme si mici microbuze urbane.

ADR Centru, prin echipa Centrului Europe Direct, le-a prezentat albaiulienilor, si nu numai, informatii si detalii despre Directivele europene privind eficientizarea consumurilor de energie, precum si detalii despre importanta utilizarii energiilor regenerabile. In paralel, celor interesati le-au fost detaliate posibilitatile de atragere de fonduri nerambursabile pentru investitii in aceste sectoare economice, care se regasesc in Catalogul Surselor de Finantare Nerambursabile, document electronic editat de echipa ADR Centru. Sub motto-ul "O energie durabila, sigura si la preturi accesibile pentru europeni", vizitatorilor si celorlalti expozanti le-au fost prezentate informatii privind politicile publice europene in domeniul energiei, dar si modul de identificare a partenerilor straini prin proiectul BisNET-Transylvania. Acest proiect este dedicat sprijinirii cooperarii in afaceri si dezvoltarii activitatii de internationalizare a firmelor din Regiunea Centru. Concret, prin participarea la astfel de evenimente, ADR Centru ofera mai multe servicii gratuite de consultanta firmelor din Regiunea Centru, prin furnizarea, la cerere, a raspunsurilor la intrebari punctuale pe teme europene si asistenta in accesarea programelor cu finantare europeana. Pe parcursul celor doua zile ale evenimentului, peste 200 de participanti au vizitat standul ADR Centru si au primit din partea echipelor Centrului de Informare Europe Direct Regiunea Centru si BisNET Transylvania obiecte promotionale si multe materiale informative.

Targul propriu-zis de echipamente si servicii complete ”ALEA 2016”, a reunit peste 20 de firme, inclusiv cu produse din domeniul iluminatului public eficient, al microhidrocentralelor, al centralelor eficiente pe biomasa, al pompelor de caldura, dar si al solutiilor de eficientizare a consumului energetic in cladiri. Ca o atractie inedita, pe langa expunerea de solutii tehnice, in cadrul Targului a fost prezentat si ”Jenny 5” – un robot care ”creste” si ”invata”, realizat la Universitatea ”Babes Bolyai” din Cluj Napoca, pentru a deveni un ajutor de nadejde in gospodarie. Coordonatorul echipei care a construit si perfectioneaza masinaria-minune, spera ca acest robot va ajunge ”mana dreapta” intr-o casa, unde va ajuta la gatit si curatenie, dar va putea sa se ocupe si de gradinarit sau zugravit. La evenimentul de la Alba Iulia curiosii au vazut cum acest robot, desi departe de imaginea confratilor sai prezentata in filmele de fictiune, poate sa-si urmeze insotitorul si, eventual, sa-l ajute la carat bagaje.

La finalul evenimentelor, in cadrul Tombolei organizate in ultima zi a Targului ALEA-2016, au fost oferite 5 premii si 20 de mentiuni. Echipa ADR Centru a oferit 5 mentiuni, constand in seturi de obiecte promotionale, fiecare in valoare de circa 50 lei, castigate de doamnele Lupoian Florina, Rus Madalina si Kis Camelia, precum si de domnii Mititelu Vasile si Avram Cata.
                                                                                                                           
                                                                                                                                Alba Iulia, 19.09.2016