ADR Centru solicita propuneri privind dezvoltarea urbana

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru va invita marti, 10.06.2008 sa participati la o intalnire de lucru unde se discuta si se vor face propuneri pentru imbunatatirea Ghidului pe Axa 1 a Programului Operational Regional. Seminarul va avea loc incepand cu orele 11,00 la sediul ADR Centru din Piata Consiliul Europei, nr. 32 D, in Sala de sedinte si va fi condus de catre reprezentantii ADR Centru.

Participantilor la aceasta prima intalnire privind posibilitatile de finantare a dezvoltarii urbane le va fi prezentat Ghidul solicitantului, vor fi discutate conditiile de eligibilitate solicitate de catre minister, dar si problemele pe care le intampina potentialii beneficiari in respectarea acestora. Opiniile si problemele identificate de catre toti cei interesati sa depuna cereri de finantare pe Axa 1, vor fi sintetizate intr-un document care va fi transmis apoi Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor pentru a fi discutate si, in cazul in care vor fi considerate pertinente, vor fi introduse in Ghidul solicitantului. Acest document pregatit pentru Axa prioritara 1, domeniul major de interventie 1.1 – „Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere. Planuri integrate de dezvoltare urbana”, este documentul de baza in elaborarea unei cereri de finantare, dar si pentru verificarea cererilor, si a fost dat publicitatii pentru consultare publica de MDLPL in data de 14 mai 2008. Aceasta axa prioritara a POR 2007-2013 vizeaza finantarea, pe baza unor planuri integrate de dezvoltare, a unor proiecte promovate de poli de crestere – alcatuiti dintr-un mare centru urban si zona sa de influenta, pe de o parte, si poli de dezvoltare urbana – constituiti din orase cu peste 10.000 de locuitori. Pentru acest domeniul major de interventie, Regiunea Centru are alocata suma de 151,64 milioane de euro, ceea ce reprezinta aproximativ 30% din alocarea totala pe regiune pentru Programul Operational Regional. Sunt eligibile ca potentiali beneficiari pe aceasta axa, Autoritatile Publice Locale de orase si municipii cu mai mult de 10,000 locuitori si Asociatiile de Dezvoltare Intercomunitara.

„Dupa cum se poate constata, inclusiv din alocarea financiara, este o axa de o importanta majora pentru Regiunea Centru. Pana in acest moment patru municipii din Regiune si-au declarat intentiile de a depune proiecte pe aceasta axa, respectiv Brasov, Sibiu, Targu Mures si Alba Iulia. Cu alte cuvinte, pe Axa prioritara 1 municipiile pot depune o serie de proiecte care sa vizeze dezvoltarea integrata a intregii zone urbane din zona lor de influenta. Proiectele pot viza, cumulat, atat lucrari de infrastructura, cat si pentru dezvoltarea mediului de afaceri, precum si pentru dezvoltarea sociala a fiecarui oras. Trebuie sa folosim aceste fonduri cat mai eficient, pentru a ridica nivelul de trai din principalele municipii ale Regiunii Centru,” a declarat directorul general al ADR Centru, Simion Cretu.

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, in calitate de Organism Intermediar pentru POR la nivelul Regiunii Centru, a invitat potentialii aplicanti de la nivelul Regiunii Centru pentru a face comentarii si observatii bazate pe situatiile si problemele cu care se confrunta viitorii solicitanti in pregatirea documentatiilor pentru acest domeniu. Pentru mai multe informatii, puteti accesa site-ul www.inforegio.ro, site-ul ADR Centru, www.adrcentru.ro, pagina dedicata POR, sau puteti contacta expertii Biroului de informare POR al ADR Centru la tel. 0258818616, interior 281 si 282, sau prin E-mail:programe@adrcentru.ro. Presa are acces liber la lucrarile acestui seminar.

Alba Iulia
09.06.2008