ADR Centru va invita sa participati la prima conferinta internationala a proiectului Dart

Consortiul proiectului DART (Declining, Ageing and Regional Transformation), reprezentat la nivelul Regiunii Centru de catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, va invita sa participati la conferinta internationala „Schimbarile demografice in Europa – Solutii pentru economie”, ce va avea loc la Dresda, Germania, in data de 14 aprilie 2011. Finantat prin Programul Operational de Cooperare Interregionala Interreg IV C al Comisiei Europene, proiectul DART are ca obiectiv general formularea, intr-o abordare integrata, a unor propuneri de politici menite sa preintampine consecintele negative ale imbatranirii demografice.

Considerand perspectiva ingrijoratoare a faptului ca pana in anul 2030, fiecare a 3-a persoana din Uniunea Eu-ropeana va avea peste 60 ani, ADR Centru participa, incepand cu luna Ianuarie a anului 2010, alaturi de alti 14 parteneri din 11 state membre ale UE, la implementarea proiectului DART (Declining, Ageing and Regional Transformation), initiat de Banca de Investitii a Landului Brandenburg si finantat prin Programul Operational de Cooperare Interregionala Interreg IV C al Comisiei Europene. Proiectul are ca scop formularea, intr-o abordare integrata, a unor propuneri de politici menite sa preintampine problemele cauzate de imbatranirea demografica, prin schimbul de bune practici intre parteneri, dezvoltarea de noi produse si servicii pentru pastrarea calitatii vietii si elaborarea unui set comun de standarde si indicatori in regiunile participante.

„ADR Centru s-a implicat in acest proiect pentru a putea pregati Regiunea Centru in confruntarea cu viitoarele probleme demografice care se prefigureaza. Incepand cu luna ianuarie a anului 2010, cooperam in cadrul pro-iectului DART, cu parteneri reprezentand 13 regiuni ale Uniunii Europene. Alaturi de acestia am demarat deja activitati de schimb de experienta, cunostinte si bune practici, urmarind sa dezvoltam noi produse si servicii pentru pastrarea calitatii vietii in zonele afectate de imbatranire demografica sau depopulare. Una dintre finalitatile proiectului va fi elaborarea unui set comun de standarde si indicatori pentru toate regiunile participante la proiect” a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

In primele 16 luni de implementare a proiectului, partenerii DART au colectat cele mai bune practici in gestionarea problemelor determinate de declinul demografic, existente la nivelul celor 13 regiuni participante si au participat la ateliere de lucru in cadrul carora au prezentat, analizat si dezbatut aceste exemple. Seria intalnirilor de lucru a debutat cu workshop-ul de la Kranj (Slovenia), organizat pe tematica „Economie traditionala si inovativa”, in cadrul caruia Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a prezentat partenerilor Europeni doua modele de bune practici colectate de la actorii institutionali din Regiunea Centru. Alaturi de aceste 2 exemple, partenerii europeni ai proiectului au mai prezentat alte 15 experiente si bune practici, dintre acestea, cele mai bune 6 fiind selectate pentru a fi prezentate in cadrul primei conferinte internationale a proiectului.

Prima conferinta internationala a proiectului DART: „Schimbarile demografice in Europa – Solutii pentru economie”, va avea loc la Dresda – Germania, in data de 14 aprilie 2011 si va avea ca punct de plecare, cele 6 bune practici selectate in cadrul atelierului de lucru de la Kranj. La aceasta conferinta este asteptata participarea mai multor personalitati din sfera politica si academica internationala, reprezentand Cancelaria de stat a Landului Brandenburg, Universitatea din Dresda, Comisia Europeana – Directoratul General pentru Ocupare, Guvernul regional din Galicia, precum si reprezentanti ai institutiilor si organizatiilor partenere ale Proiectului DART.

Locatia de desfasurare a conferintei va fi: NH Hotel Dresden Altmarkt – An der Kreuzkirche 2, 01067 Dresda, Germania, inregistrarea participarii dumneavoastra putand fi realizata, pana in data de 12 aprilie, pe pagina de internet a proiectului la adresa: www.dart-project.eu .