Ateliere de lucru pentru cei interesati de producerea Energiei Regenerabile

Agentia pentru Dezvoltare Regionala CENTRU va organiza, incepand cu data de 04 iulie 2008, o serie de 6 ateliere de lucru in cadrul proiectului „Resurse regenerabile de energie – o solutie pentru dezvoltarea durabila a doua regiuni Europene”, proiect finantat de Comisia Europeana prin Programul Cadru 7, componenta Regiuni ale Cunoasterii. Atelierele de lucru se vor desfasura in fiecare din cele 6 judete ale Regiunii Centru, respectiv Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu.

Producerea si utilizarea surselor de energie regenerabile precum: energie solara, energia din masa lemnoasa, bioenergie, hidroenergie etc. sunt temele ce vor fi abordate de catre cei prezenti pe parcursul acestor intalniri de lucru. Workshop-urile vor fi conduse de catre reprezentantii celor doi parteneri principali in proiect, ADR Centru pentru Regiunea Centru si reprezentatii CeBRa din partea Regiunii Lusatia – Landul Brandeburg. Scopul final al acestor workshop-uri este constituirea unui cluster de cercetare in domeniul energiilor regenerabile, care va reuni institute de cercetare, universitati, administratii publice locale si judetene, precum si mediul de afaceri din Regiunea Centru. Ulterior, acest cluster de cercetare va fi implicat in elaborarea Strategiei Regiunii CENTRU pentru utilizarea energiilor regenerabile si va participa in schimburi de bune practici cu clustere similare din Landul Brandenburg. Un alt obiectiv al acestor workshop-uri este implicarea si sustinerea eforturilor autoritatilor publice locale si regionale pentru realizarea de politici si programe prin care sa promoveze producerea si utilizarea energiilor verzi.

„Utilitatea acestui proiect va fi dovedita in timp. Incercam sa stabilim relatii de lucru pentru a crea o legatura intre mediul de afaceri si mediul universitar, respectiv intre productie si cercetare, pentru ca, pe viitor, solutiile si studiile obtinute de catre oamenii de stiinta, sa fie puse in practica. Interesul pentru acest domeniu este foarte crescut. De foarte mare folos ne este si experienta germana si tehnologiile lor din domeniu, pe care incercam sa le aducem la noi in tara“. a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

Workshopurile se adreseaza atat activitatilor derulate de administratiile locale, care pot contribui la dezvoltarea de politici si planuri locale pentru utilizarea energiilor regenerabile, cat si activitatilor de transfer tehnologic dinspre institutele de cercetare catre firme care activeaza in acest domeniu. Orarul de desfasurare a workshop-urilor este urmatorul: in 4 iulie 2008 in judetul Covasna, localitatea Arcus; in 5 iulie 2008, la sediul Universitatii Transilvania din Brasov; in 7 iulie 2008 workshop-ul va avea loc in localitatea Sumuleu din Miercurea Ciuc. Spre sfarsitul lunii iulie, in data de 21, va fi realizat workshop-ul de la Targu Mures, apoi, in 22 iulie 2008, workshop-ul se va desfasura la Alba Iulia, iar in 23 iulie 2008 la Sibiu. Specialisti si experti din Regiunea Lusatia, Landul Brandenburg, vor prezenta exemple de bune practici in utilizarea tehnologiilor pentru valorificarea diverselor forme de energie regenerabila. In plus, la fiecare workshop va fi invitat cate un expert din Germania, care va aborda, in detaliu, toate aspectele privind o anumita forma de energie regenerabila.

Informatii actualizate despre locatiile si tematica workshop-urilor pot fi accesate pe site-urile: www.adrcentru.ro si www.renerg.eu .

Alba Iulia
02.07.2008